Γερμανικός στρατός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού;;;

Το γερμανικό Συνταγμα ορίζει με σαφήνεια τα όρια στη χρήση ενόπλων δυνάμεων για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 
"Ο στρατός συνδράμει, επ΄ουδενί δεν ασκεί κρατική εξουσία" τονίζει ο βουλευτής Ράινερ Άρνολντ (SPD).
Πρόκειται για δυο διαδικασίες που τρέχουν παράλληλα:
από τη μια οι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις διαταραγμένες ισορροπίες λόγω του προσφυγικού, από την άλλη οι αρχές της χώρας, συνεπικουρούμενες από την κοινωνία των πολιτών, καταβάλουν υπεράνθρωπους προσπάθειες για να ανταποκριθούν με ανθρωπιά στους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά.
Ο στρατός συνδράμει
Σε αυτές τις προσπάθειες συμβάλει τα μέγιστα και ο γερμανικός στρατός. 4.000 στρατιώτες βοηθούν στο στήσιμο των σκηνών, μεταφέρουν με οχήματα τους πρόσφυγες και γενικά βρίσκονται στο πλευρό των οργανώσεων για ό,τι άλλο χρειαστεί. Ο Ράινερ Άρνολντ, εκπρόσωπος τους Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σε θέματα άμυνας δεν αποκλείει να αυξηθεί ο αριθμός τους αρκεί να το ζητήσουν οι δήμοι και οι κοινότητες. Δεν αποτελεί ωστόσο παραβίαση του γερμανικού Συντάγματος η ενεργοποίηση στρατιωτών στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, όπου γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο;
«Όχι», απαντά εμφατικά ο Γερμανός πολιτικός. «Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις παρέχουν τη συνδρομή τους βάσει του άρθρου 35 του Συντάγματος. Παρέχουν υπηρεσίες γραφείου κι αυτό βρίσκεται μέσα στα όρια της διοικητικής συνδρομής. Εκείνο που απαγορεύεται είναι η άσκηση κρατικής εξουσίας και μάλιστα με τη χρήση βίας. Αλλά επιτρέπεται να συνδράμουν στο έργο της συγκεκριμένης υπηρεσίας, να συλλέγουν στοιχεία και να εργάζονται στο τεχνικό τομέα της επικοινωνίας, και σε πολλά άλλα ακόμη».
«Προσοχή στις φαινομενικές λύσεις»
Γερμανοί στρατιώτες σώζουν τη ζωή σε ένα παιδί στη Μεσόγειο
Βέβαια, υπήρξαν βουλευτές όπως το Χένινγκ Ότε, εμπειρογνώμων σε θέματα άμυνας από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, που ζήτησαν ανοιχτά να χρησιμοποιηθούν στρατιώτες για την φύλαξη των κοινών συνόρων Γερμανίας – Αυστρίας και να σταματήσει έτσι η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων. «Κάτι τέτοιο δεν νομιμοποιείται από το άρθρο περί παροχής συνδρομής και παραβιάζει κατάφωρα τις διατάξεις του Συντάγματος», υπογραμμίζει ο Ράινερ Άρνολντ.
«Όταν κάνεις λόγο για φύλαξη συνόρων" διευκρινίζει, "σημαίνει και χρήση μέσων επιβολής κρατικής εξουσίας. Στην έννομη τάξη της Γερμανίας κάτι τέτοιο απαγορεύεται πλέον να το κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις. Νομίζω ότι ο κ. ΄Οτε θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην προτείνει φαινομενικές λύσεις. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε είναι να υποδεχόμαστε τους ανθρώπους που έρχονται σε χώρους όπου θα καταγράφονται άμεσα τα στοιχεία τους και θα ξεκαθαρίζεται εάν έχουν πιθανότητες να μείνουν ή θα πρέπει να επιστρέψουν. Αυτό είναι έργο της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του υπουργού Εσωτερικών. Κανείς δεν τον εμποδίζει εάν χρειάζεται να αυξήσει τον αριθμό των μελών της ομοσπονδιακής αστυνομίας».
Πέτερ Χίλε/Ειρήνη Αναστασοπούλου, http://www.dw.com

Σχόλια