Και την πρωθυπουργία "χαρίζει" ο Μεϊμαράκης, αν βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ...

Σχεδόν απόλυτα επιβεβαίωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον Αλέξη Τσίπρα που είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως "δεν ξέρω αν ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός". Σε δική του συνέντευξη στο STAR, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την πρόθεση να επιδιώξει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και μάλιστα
με ανοιχτό το θέμα του πρωθυπουργού. Γιατί να "χαρίσει" ο αρχηγός του πρώτου κόμματος το αξίωμα του πρωθυπουργού;
Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο εκλογικός νόμος θα τον υποχρεώσει να απευθυνθεί και στο δεύτερο κόμμα «πολύ περισσότερο όταν ήταν κυβέρνηση και έχει δεσμεύσει τη χώρα με τριετές πλαίσιο που αυτοί διαπραγματεύτηκαν, συνεννοήθηκαν και γνωρίζουν τις ουρές». «Απαιτείται ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των θεσμικών παραγόντων», επισήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και διευκρίνισε πως αν το πρόβλημα είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ακόμα και αυτό είναι διατεθειμένος να δεχτεί να μπει στη συζήτηση. "Αν το πρόβλημα του κου. Τσίπρα είναι ποιός θα είναι πρωθυπουργός, ενώ θα έχουμε συμφωνήσει στο υπόλοιπο πρόγραμμα, ακόμα κι αυτό να μπει στη συζήτηση", είπε επί λέξη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Εκλογές εναντίον πολιτικής σταθερότητας
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του πως οι εκλογές δεν ήταν απαραίτητες και πως το δημοψήφισμα έχει κάνει πολύ σοβαρή ζημιά στην οικονομία. Είπε επίσης πως διαχρονικά εργάζεται προς την κατεύθυνση του περιορισμού της δυνατότητας για πρόωρες εκλογές: «Εγώ από το 2000, από τη συνταγματική αναθεώρηση προσπαθώ να βρω διάταξη να μη διαλύεται η βουλή πριν περάσουν 3 χρόνια. Από το 2009 έχουμε 7 πρωθυπουργούς και με ανασχηματισμούς έχουμε αλλάξει τόσους υπουργούς; Πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα. Έτσι φεύγουν οι επενδύσεις». Με άλλα λόγια, για τον κο. Μεϊμαράκη η πολλή δημοκρατία βλάπτει την οικονομία κι άρα καλό είναι ο λαός να επιλέγει τους κυβερνώντες του μία φορά στα τέσσερα χρόνια, ακόμα κι αν εκείνοι κάνουν στη συνέχεια τα ακριβώς αντίθετα από αυτά για τα οποία εκλέχθηκαν. 
Θέλoυν να "δέσουν" τον Τσίπρα
Η πολιτική σταθερότητα μπορεί να ερμηνευθεί και διαφορετικά. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δε θέλει σε καμία περίπτωση να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θα έχει απέναντί της στην αξιωματική αντιπολίτευση τον Αλέξη Τσίπρα. Ξέρει πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη αρκετό πολιτικό κεφάλαιο ώστε να ασκήσει πειστική αντιπολίτευση από τα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας και των πιθανών συμμάχων της, με αποτέλεσμα εκείνος να μείνει με την "πατέντα" του μνημονιακού" κι ο Τσίπρας να προβάλει ξανά ως ο φορέας της αλλαγής. 
Προφανώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θέλει να αποφύγει αυτό το σενάριο, όχι μόνο επειδή δε θα μπορεί να το διαχειριστεί επιτυχώς αλλά κι επειδή οι "φίλοι" της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Μέρκελ, Σόιμπλε, Ραχόι, Ρούτε) απαιτούν να εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο όποιο νέο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να αναγκαστεί να υιοθετήσει 100% το 3ο μνημόνιο, να το εφαρμόσει και ουσιαστικά να παροπλιστεί η όποια επιδίωξη αλλαγών προς φιλολαϊκή κατεύθυνση. Σε αυτό το σχήμα, το δικαίωμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι πρωθυπουργός ως αρχηγός του πρώτου κόμματος μπορεί και να θυσιαστεί. Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα...
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην εκπομπή "Στον Ενικό":
http://www.koutipandoras.gr

Σχόλια