"Κούρεμα" των ελληνικών καταθέσεων είχε ζητήσει η Γερμανία...

Δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρει ότι η Γερμανία είχε ζητήσει «κούρεμα» στους μεγάλους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την επίτευξη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ύψους 25 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε την πρόταση, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην χώρα μας,
και προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» των καταθετών θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και θα προκαλούσε μία αλυσιδωτή χρηματοπιστωτική αντίδραση.
Σύμφωνα με τους F.T., που επικαλούνται ένα non paper της καγκελαρίας, το Βερολίνο διατυπώνει ενστάσεις στο σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την καθιέρωση ενός κοινού συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη. Το συγκεκριμένο έγγραφο, που θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο, αναφέρει ότι πριν υλοποιηθεί η πρόταση του Γιούνκερ, θα πρέπει να προταχθούν κανόνες για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης, για την επιβολή πειθαρχίας στις τράπεζες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία θέλει να τελειώσει πραγματικά η εποχή των διασώσεων, ή τουλάχιστον όσο είναι δυνατόν αυτό, πριν συμφωνήσει στην ανάληψη αμοιβαίας ευθύνης για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτό ισχύει τόσο για τις τράπεζες όσο και τα κράτη.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, το Βερολίνο θέλει να υπάρξουν περαιτέρω βήματα που θα διασφαλίζουν ότι ιδιώτες πιστωτές ή υπερχρεωμένες χώρες θα υφίστανται ζημιές και ότι δεν θα διοχετεύονται απλώς χρήματα από τα ταμεία διάσωσης προς τις τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης προβληματικών τραπεζών θα μπορούν πράγματι να υφίστανται απώλειες, χωρίς να προκαλούνται δικαστικές διαμάχες.
Το έγγραφο θέλει τις τράπεζες να έχουν σημαντικά χαρτοφυλάκια τίτλων που θα μπορούν να «κουρευτούν», ώστε να αντιμετωπίσουν και τις πιο μεγάλες κρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό απλώς σημαίνει την πλήρη εφαρμογή υφιστάμενων οδηγιών της ΕΕ και τη διασφάλιση ότι αυτοί οι νόμοι θα μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη

Σχόλια