"Κρυφό σχέδιο" για τους πρόσφυγες είχε η ΝΔ του Σαμαρά...

Όλες τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της τέως αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, δικαιώνει πλήρως, το «κρυφό σχέδιο» που είχε για τους πρόσφυγες η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ
Με έγγραφο σταλμένο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου -το οποίο αποκαλύπτει η "Εφημερίδα των Συντακτών"- ο αρμόδιος γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανυπαρξία δομών...
και ανθρώπινης διαχείρισης και κυρίως για την τρομακτική αύξηση των προσφυγικών ροών.
Επανειλημμένα τόσο προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά όσο και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασ. Κικίλια υπογράμμιζε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων.
Ο Αγγελος Συρίγος στο τελευταίο έγγραφο με ημερομηνία 2/12/2014, που κοινοποιούσε σχεδόν στη μισή τότε κυβέρνηση, πρότεινε μέτρα στο πλαίσιο του ονομαζόμενου «Σχεδίου ΙΩΝΗ», τα οποία ίσως ήταν και περισσότερο προωθημένα από εκείνα που πήρε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της: γρήγορη ταυτοποίηση και απόδοση καθεστώτος πρόσφυγα και ταξιδιωτικών εγγράφων, κέντρα υποδοχής και όχι κράτησης, ναύλωση πλοίων για μεταφορά, δυνατότητα προστασίας και εργασίας στους πρόσφυγες, παρατηρητήριο και, τέλος, ενεργοποίηση κονδυλίων που παραμένουν στα αζήτητα.
Η τότε κυβέρνηση όμως, είτε πριν από την προεκλογική περίοδο του 2015 είτε και στη διάρκειά της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η "Εφ.Συν" έκανε το… παγόνι! Είναι γνωστό ότι το επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για να μπουν μέσα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν, είναι και παραμένει το ισχυρό φοβικό όπλο της δεξιάς και της ακροδεξιάς προπαγάνδας.
Ας δούμε όμως ακριβώς τι ανέφερε ο κ. Συρίγος στο αποκαλυπτικό εσωτερικό και απόρρητο έγγραφο:
«Προτάσεις για Σύρους
Ο αριθμός των υπηκόων Συρίας που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί το 2014 (σ.σ. παραθέτει αριθμούς).
Σήμερα οι εισερχόμενοι Σύροι παίρνουν εντολή απομακρύνσεως, η ισχύς της οποίας αναστέλλεται για έξι μήνες (ανανεούμενη για όσο καιρό συνεχίζεται η συριακή κρίση) και αφήνονται ελεύθεροι.
● Το Σχέδιο “Ιώνη” μπορεί να διαχειριστεί μαζικές εισροές Σύρων μόνον για λίγες ημέρες.
● Λόγω των κανόνων Σέγκεν οι Σύροι δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλα κράτη-μέλη. Εγκλωβίζονται στην Ελλάδα έχοντας ως μόνο εφόδιό τους τη συγκεκριμένη αναστολή απομακρύνσεως.
● Οι Σύροι θέλουν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες μόνον σε άλλα κράτη-μέλη της E.E. όπου το καθεστώς του πρόσφυγα συνοδεύεται από στέγαση και μηνιαίο επίδομα (π.χ. Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία). Γι’ αυτό δεν υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα.
Επείγοντα μέτρα
■ Αμεση απόδοση καθεστώτος πρόσφυγα και ταξιδιωτικών εγγράφων: Προτείνεται η άμεση προώθηση των νεοεισερχόμενων Σύρων στη διαδικασία υποβολής και χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας και η άμεση αναγνώρισή τους ως προσφύγων. Ακολούθως θα πρέπει η αστυνομία να εκδίδει άμεσα τον τίτλο διαμονής που αποτελεί και ταξιδιωτικό έγγραφο. Με αυτά οι Σύροι έχουν τη δυνατότητα προσωρινής μετακίνησης σε άλλο κράτος-μέλος της E.E.
■ Ναύλωση πλοίου: Για την ταχεία διεκπεραίωση αυτών των ενεργειών προτείνεται η ναύλωση ενός ή δύο πλοίων με δυνατότητα στεγάσεως 2.000 Σύρων. Μετά την απόδοση ταξιδιωτικών εγγράφων θα παύει η φιλοξενία στο πλοίο. Οσοι επιθυμούν, θα μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό νομίμως. Ούτως ή άλλως πρέπει να ζητηθούν επιπλέον κονδύλια για τη ναύλωση του πλοίου.
■ Χώρος φιλοξενίας: Για τους Σύρους που ήδη βρίσκονται μέσα στη χώρα, προτείνεται η μετατροπή ενός από τα κέντρα κρατήσεως σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας, όπου θα διεκπεραιώνονται οι ανωτέρω διαδικασίες.
■ Ενεργοποίηση Ευρωπαϊκής Οδηγίας 55/2001 για την Προσωρινή Προστασία (Π.Δ. 80/2006): Η Οδηγία ενεργοποιείται σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων. Δίνει τη δυνατότητα μεταγωγής των εκτοπισθέντων σε άλλα κράτη σε εθελούσια βάση. Το σχετικό αίτημα για την ενεργοποίηση της Οδηγίας υποβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών προς την Επιτροπή.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα
● Ρύθμιση καθεστώτος προσωρινής διαμονής: Ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 37, παρ. 5 του ν. 3907/2011 έως τη στιγμή που θα καταστεί η απομάκρυνση των Σύρων εφικτή. Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι με Π.Δ. καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης, οι περιοχές της χώρας, το ασφαλιστικό καθεστώς κ.λπ. όσων υπηκόων τρίτων χωρών έχει αναβληθεί η απομάκρυνση. Μπορεί έτσι να αξιοποιηθεί προσωρινά το εν λόγω εργατικό δυναμικό σε τομείς απασχόλησης που υπάρχει ζήτηση (π.χ. εποχική εργασία στη γεωργία ή την κτηνοτροφία).
● Υιοθέτηση εθνικού καθεστώτος “προσωρινής προστασίας”, με το οποίο στην ουσία αναγνωρίζεται η κατ’ αρχήν ιδιότητα του πρόσφυγα στους υπηκόους Συρίας με υπουργική απόφαση και πολύ γρήγορες διαδικασίες.
● Ενημέρωση και παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της E.E. & της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Να ζητηθεί μετ’ επιτάσεως κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των ως άνω πληθυσμών.
● Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην ελληνική αγορά εργασίας, ώστε αυτή να είναι άμεση και όχι υπό την αίρεση εύρεσης κενής θέσης εργασίας.
● Προώθηση συμφωνιών εποχικής εργασίας με τρίτες χώρες (ιδίως Μπανγκλαντές, Πακιστάν […]).
● Να ζητηθεί από την E.E. η δημιουργία παρατηρητηρίου στην Ελλάδα ή την Κύπρο για τις χριστιανικές κοινότητες στην περιοχή σε συνεργασία με τον ΟΗΕ».
Το καίριο ερώτημα φυσικά παραμένει τι θα γινόταν αν τότε δεν άλλαζε η κυβέρνηση και δεν αναλάμβανε την υλοποίηση του σχεδίου η αρμόδια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Το παραλήρημα
Θα μιλούσαν τα ΜΜΕ για διάπλατα ανοιχτές πόρτες; Θα προσφωνούσαν τον κύριο Συρίγο κυρ Αγγελο; Τύποι σαν τον Γεωργιάδη θα τολμούσαν να ζητήσουν να κλείσουν τα σύνορα; Τέλος, θα ξεκινούσε και πάλι όλο το ξενοφοβικό παραλήρημα που γνωρίζουμε πολύ καλά πού κατέληξε το 2012, όταν ο Αντώνης Σαμαράς στην προεκλογική του ομιλία έλεγε: «Οχι, δεν θα αφήσουμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι για κάθε παράνομο και για κάθε λαθρομετανάστη. Η Ελλάδα θα πάψει να είναι “μαγνήτης” για τους λαθρομετανάστες. Θα ξαναγίνει φυσιολογική χώρα».
Ο κ. Μεϊμαράκης διατήρησε τη γνωστή ρητορική ήδη από την πρώτη του προεκλογική ομιλία λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝ.ΕΛΛ. μετέτρεψαν τη χώρα σε μαγνήτη για μετανάστες». Μένει να δούμε σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται οι επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις του για το μεταναστευτικό. Στο πνεύμα του σχεδίου «Ιώνη» ή στη γνώριμη ρατσιστική-ξενοφοβική αντιμετώπιση;
πηγη efysn.gr

Σχόλια