«Σκάνδαλο η απουσία κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής»

Περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητά ο πρώην αυστριακός ευρωβουλευτής Χ. Σβόμποντα και χαρακτηρίζει ντροπή και σκάνδαλο την απουσία κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. 
Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη ο αυστριακός πρώην ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα πιστεύει ότι
η Γερμανία θα έπρεπε να αναλάβει ηγετικό ρόλο, εκτιμά ο έμπειρος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF). Σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει από κοινού λύση στο πρόβλημα, το οποίο όσο περνά ο χρόνος εντείνεται.
«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι ντροπή και σκάνδαλο ότι δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Μια επίλυση του προβλήματος είναι εφικτή αρκεί να συμφωνήσουμε σε μια ενιαία στρατηγική», τονίζει ο Χάνες Σβόμποντα.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες και απορρίπτουν την εφαρμογή ενός συστήματος ποσόστωσης για μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Ο αυστριακός πολιτικός θεωρεί απαράδεκτη την πολιτική συγκεκριμένων κυβερνήσεων στο εν λόγω θέμα: «Ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες λένε ευθαρσώς ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό τους, δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, από που έρχονται και άλλα παρόμοια. Τέτοια επιχειρήματα ακούμε ωστόσο και από δυτικοευρωπαίους πολιτικούς, στην Βρετανία, αλλά και την Πολωνία. Δεν νοείται οι χώρες αυτές να λαμβάνουν από την ΕΕ οικονομικές ενισχύσεις, που επωμίζονται κυρίως εύρωστες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, και εκείνες να μην θέλουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, είναι αλληλεγγύη μονόδρομος».

Σχόλια