Handelsblatt: «Κυρία Μέρκελ, κινηθείτε!»

«Κυρία Μέρκελ, κινηθείτε!», αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε σχόλιό της, με το οποίο προτρέπει τη Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει κινήσεις ώστε να επιλυθεί η ελληνική κρίση και να αποφευχθεί ένα Grexit.


Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη θέση κατά την οποία φοβούνται να κάνουν κινήσεις από φόβο μήπως φανούν αδύναμοι. Όμως, η εφημερίδα τονίζει πως κάποιος πρέπει να κινηθεί, διαφορετικά η Ελλάδα θα καταστραφεί οικονομικά και ίσως πολιτικά.

Η υπόθεση ότι ένα Grexit είναι διαχειρίσιμο και ότι θα επαναφέρει σε οικονομική ισορροπία την Ελλάδα είναι αφελής. Κάτι τέτοιο, επισημαίνει η Handelsblatt, θα ήταν εξαιρετικά ακριβό για όλους και κινδυνεύει να βυθίσει στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα, η άποψη που επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ κοντόφθαλμη. Ακόμη κι αν η ΕΚΤ καταφέρει να καθησυχάσει τις αγορές, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα αποκτήσουν την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει, ότι το ευρώ δεν είναι σταθερό νόμισμα.

Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως στην κυβέρνηση Μέρκελ θα μειωνόταν. Στην περίπτωση ενός Grexit, η ήρεμη δύναμη της κυρίας Μέρκελ, την οποία θαυμάζουν στο εξωτερικό, θα αποδεικνυόταν ότι λειτουργεί μόνο σε ήρεμους καιρούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να κινηθεί, υπογραμμίζει η Handelsblatt. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί μια λύση με την οποία και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ότι δεν έχουν ταπεινωθεί. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο μέλλον και όχι στο χάος, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Συχνά συγκρίνεται η Μέρκελ με τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, όμως ο Κολ σε μεγάλες ιστορικές στιγμές απέδειξε ότι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να ασκεί ενεργή πολιτική. Τώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να παραδειγματιστεί από τον Κολ και να κινηθεί, καταλήγει η Handelsblatt.

http://www.avantipopolo.gr/2015/07/handelsblatt.html

Σχόλια