Εκπρόσωπος ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν γιατί δεν θέλαμε κούρεμα χρέους

Στην Ευρώπη «επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα».

Τη συνθήκη του ESM αναγνώρισε ως μόνη βάση για οποιαδήποτε συμφωνία ο εκπρόσωπος
του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, τονίζοντας πως το Βερολίνο δεν θεωρεί πως είναι σε ισχύ η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις 30 Ιουνίου. Σχετικά με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το προηγούμενο διάστημα, ο Μάρτιν Γιέγκερ επισήμανε πως οι συνομιλίες σταμάτησαν γιατί δεν συμφωνούσαμε στο κούρεμα του χρέους, το οποίο ωστόσο, όπως επισημαίνει και το ΔΝΤ, στην έκθεσή του είναι υποχρεωτικό καθώς δεν είναι βιώσιμο.
  «Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ερμηνευθεί ελεύθερα. Η Συνθήκη προβλέπει σαφώς ότι οποιαδήποτε βοήθεια είναι συνδεδεμένη με αντιπαροχές. Το να αποκλίνεις από αυτή την αρχή, δεν είναι νομικά δυνατό», σημείωσε ο Γιέγκερ, ενώ αναφερόμενος στην επιστολή της 30ης Ιουνίου εξήγησε πως «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε πως τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει». «Τουλάχιστον όχι κάποιο που να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της Συνθήκης του ESM».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης και τη θέση του για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γιέγκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να ελέγχει τη χρηματοδοτική ανάγκη της χώρας και να βγάζει τα συμπεράσματα για την βιωσιμότητα του χρέους. «Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο αποτελεί το κλασικό εργαλείο του ΔΝΤ, άρα δεν μας εκπλήσσει που το ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτό» ανέφερε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη «επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα».
Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος «να φύγουμε από αυτή τη γενική μας φιλοσοφία και με αυτήν θα πάμε και στις συνομιλίες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή τη βάση τής έως τώρα συνεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας».
«Πρέπει να συζητήσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε καν να συνεχίσουμε να συζητούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup.
«Στην Ευρώπη επιλέξαμε τον άλλο δρόμο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου ήταν στο πλαίσιο του EFSF, τώρα στο πλαίσιο του ESM, που προβλέπει τη σύνδεση με όρους. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση, την οποία επεξεργαστήκαμε από κοινού με το ΔΝΤ και την ακολουθήσαμε επιτυχώς τα τελευταία χρόνια. Και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσουμε τώρα αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, ο Γιέγκερ υποστήριξε ότι δεν συνέβη για μια διαφορά 400 εκατομμυρίων, όπως έχει γραφτεί, «αλλά επειδή η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε ότι στις συνομιλίες για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και σίγουρα όχι στη μορφή των swaps ύψους 27 δισ. ευρώ, όπως είχε προτείνει ο κ. Βαρουφάκης». Μετά από αυτό υπήρξε η διακοπή των διαπραγματεύσεων. «Ο κ. Βαρουφακης ήθελε μαζικές παροχές, χωρίς αντιπαροχές, και όλοι στο Eurogroup του κατέστησαν σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει», κατέληξε ο Γιέγκερ.
 left.gr

Σχόλια