Μέρκελ: Διαπραγματεύσεις ...αλλά μετά το δημοψήφισμα

Σε ομιλία της στη γερμανική βουλή η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, ωστόσο όχι πριν το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.
Στην ομιλία της ενώπιον της Bundestag, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, η Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε καταρχήν ότι
«πριν μιλήσουμε για τους αριθμούς, θα πρέπει να σκεφτούμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα», οι οποίοι πέρασαν και θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολες στιγμές. Η καγκελάριος έκανε λόγο για έναν «περήφανο λαό», που έχει κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια. «Η πόρτα για διαπραγματεύσεις ήταν πάντα ανοιχτή και θα παραμείνει ανοιχτή, το χρωστάμε στους ανθρώπους αλλά και στην Ευρώπη».
Στη συνέχεια η Αγκ. Μέρκελ απαρίθμησε τα σημερινά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις, ότι δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, ότι δεν κατέβαλε τη δόση προς το ΔΝΤ και πως το δεύτερο πρόγραμμα εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Τρίτης με συνέπεια, όπως είπε, να μην υπάρχει πλέον διαπραγματευτική βάση.
Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας το δημοψήφισμα
Η Άγκελα Μέρκελ δεν έκλεισε την πόρτα της διαπραγμάτευσης
Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα σχολίασε ότι πρόκειται για ένα νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας. Είναι επίσης δικαίωμα της κυβέρνησης, όπως τόνισε, να προβαίνει σε συγκεκριμένες υποδείξεις και συστάσεις προς το εκλογικό σώμα. Την ίδια ώρα όμως, διευκρίνισε, είναι και δικαίωμα των υπολοίπων 18 χωρών μελών της ευρωζώνης να αναπτύξουν από την πλευρά τους τις δέουσες θέσεις.
Η Αγκ. Μέρκελ επανέλαβε ότι πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν μπορούν να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Εκτίμησε μάλιστα ότι η Ευρώπη έχει το χρόνο για να περιμένει, καθώς 5 χρόνια μετά την απαρχή της κρίσης στην Ελλάδα η Ευρώπη έχει γίνει πιο ισχυρή.
Αναφερόμενη τέλος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα 500 εκατομμύρια ή 1 και 2 δις ευρώ που χώριζαν τις δυο πλευρές, δεν επρόκειτο για ανυπέρβλητα εμπόδια. Πού έγκειται λοιπόν το πρόβλημα; Η καγκελάριος επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι μια ένωση ευθύνης και συμβιβασμών, κοινών αρχών και κανόνων, που πρέπει να τηρούνται. Σε αυτά ακριβώς τα συμφραζόμενα, όπως είπε, θα αποφασιστεί ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση για νέα βοήθεια για την Ελλάδα, στη βάση της ευθύνης και της ανάληψης ευθυνών, με τη συμμετοχή και των τριών θεσμών, όπως τόνισε, δηλαδή και του ΔΝΤ, και σε κάθε περίπτωση, μετά το δημοψήφισμα και όχι πριν.
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Σχόλια