ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Αμοιβαία επωφελής λύση, όχι μνημόνιο..«Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά»



«Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά». Αναλυτικά το τετρασέλιδο κείμενο. 

«Όχι στη μνημονιακή συμφωνία, ναι σε αμοιβαία επωφελή λύση» δηλώνει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ προς τους δανειστές στο τετρασέλιδο σχέδιο πολιτικής απόφασης που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή και θα τεθεί προς ψήφιση στο κομματικό όργανο. Στο κείμενο το κυβερνών κόμμα προειδοποιεί δε τους δανειστές με στάση πληρωμών σε περίπτωση που «τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο». «Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά» αναφέρεται χαρακτηριστικά το κείμενο.

«Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία αλλά το ότι απορρίπτει τα τελεσίγραφα δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση» σημειώνεται. 

Στο σχέδιο πολιτικής απόφασης ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος.
Το κυβερνών κόμμα σκιαγραφεί τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού, δηλαδή:
Α) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Β) Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
Γ) Αναδιάρθρωση του χρέους
Δ) Ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσει, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες
Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο πολιτικής απόφασης της Κουμουνδούρου «αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθο0ύ στα 751 ευρώ». Παράλληλα, τονίζεται ότι «είναι εξίσου απαραίτητο οι «όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαφρύνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν». 



«Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει το λαό σε περίπτωση συμφωνίας μη συμβατής με το πρόγραμμά μας» επισήμανε δε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε νωρίτερα ένα δισέλιδο κείμενο με το οποίο ζητά να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ αν οι «θεσμοί» συνεχίσουν την «ίδια εκβιαστική τακτική». Έτοιμοι για μια νέα συμφωνία, αλλά και για κάθε ενδεχόμενο είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής.
Όπως τονίζει, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά της, με βασικό της όπλο τη στήριξη του λαού. Και υπενθυμίζει ότι προεκλογικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το χρέος να αντιμετωπισθεί με ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακό σοκ και όχι με μέτρα τύπου ΔΝΤ που χρησιμοποιούν σαν «φάρμακο» και «πανάκεια» την κοινωνική υποβάθμιση.
«Η διαπραγμάτευση είναι πολιτική. Αυτό έχει πλέον αναγνωρισθεί από όλους τους εμπλεκόμενους» τονίζει ο κ. Χουντής και σχολιάζει ότι η σχέση ΔΝΤ - Ευρωζώνης ήταν από την αρχή προβληματική. «Τα σχήματα «τρόϊκα» και «μνημόνιο» βρίσκονταν από την αρχή σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες» λέει και προσθέτει: «Το καίριο δίλημμα είναι το εξής: Μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει με πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν φτώχεια, ανεργία, υπανάπτυξη; 'Η θα προχωρήσει σε αναπτυξιακές πολιτικές που θα αποβλέπουν στην ευημερία της;»

skai.gr - ΑΜΠΕ

Σχόλια