Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας μόνο στην Αρχαία Ολυμπία..

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, έλαβε χώρα προχθές, στον Ιερό Βράχο της Πνύκας η “τελετή”  της Φλόγας για τους 14ους Θερινούς Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες το διάστημα 25 Ιουλίου-2 Αυγούστου.Εκεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αποκάλεσε τη Φλόγα αυτή ως Ολυμπιακή Φλόγα και την τελετή για το αναμμά της ως Αφή… και δήλωσε : 
«Η ιερή φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων ανάβει σε λίγο ξανά στην αρχέγονη κοιτίδα της, την Ελλάδα. Αυτή τη φορά στον εμβληματικό χώρο της Πνύκας, για να ταξιδέψει ως το Λος Άντζελες, προκειμένου να φωτίσει τα Special Olympics του 2015.
Το βήμα τούτο παρέχει την ευκαιρία να καταδειχθεί μ” ενάργεια ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα συνιστά κορυφαία πτυχή του Ελληνικού Πνεύματος και της μετέπειτα συγκλονιστικής πορείας του ως τις μέρες μας, μεσ” από την αντίστοιχη πορεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Κατά συνέπεια το Ολυμπιακό Πνεύμα διατρέχει, ίδιο και απαράλλακτο, κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και, άρα, κάθε μορφή ολυμπιακής άμιλλας».

Δυστυχώς δεν είναι έτσι κ.Πρόεδρε. Μπορεί εμείς οι Ηλείοι κατά καιρούς να διαμαρτυρόμαστε που δεν έγινε η τελετή της Φλόγας αυτής ή και άλλων “Φλογών” στην Αρχαία Ολυμπία αφού μπερδεύουμε κι εμείς τους Ολυμπιακούς Αγώνες με άλλους αγώνες που επιδιώκουν παράτυπα να θέλουν να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες…αλλά οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα Χρόνια και μαζί με τους χειμερινούς αποτελούν τους μόνους Αγώνες που φέρουν αυτό το ιερό όνομα του οποίου εμείς οι Ηλείοι, είμαστε θεματοφύλακες.

Απαιτούμε, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, να γίνονται  οι  τελετές των φλογών των άλλων αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία ενώ θα έπρεπε να απαιτούμε να μην αποκαλούνται άλλοι Αγώνες Ολυμπιακοί παρά μόνο οι δικοί μας Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν αποφασίσει να γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή μόνο για τους Θερινούς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Κάθε δυο χρόνια δηλαδή εναλλάξ να ξαναζωντανεύει στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας η τελετή της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας προκειμένου να αρχίσει το ταξίδι της για την πόλη που θα φιλοξενεί τους εκάστοτε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Έχουν συμφωνήσει σε καμία άλλη διοργάνωση είτε λέγεται «Ολυμπιακοί αγώνες νεότητας» είτε «Ολυμπιακές μέρες» ή Special Olympics η φλόγα να μην ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία.

Το ζήτημα για εμάς τους Ηλείους δεν θα έπρεπε  να είναι γιατί να μη γίνεται σε αυτές τις άλλες διοργανώσεις η αφή της φλόγας τους στην Αρχαία Ολυμπία.Το ζήτημα θα πρέπει να είναι γιατί να λέγονται αυτοί οι άλλοι αγώνες «Ολυμπιακοί Αγώνες» και γιατί συμφώνησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με τη ΔΟΕ να γίνεται χρήση του ονόματος αυτού ώστε να ξεφτίζεται έτσι η έννοια του Ολυμπιακού ιδεώδους;

Είναι απαράδεκτο το γεγονός πως επιτρέπουμε άλλες διοργανώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ να φέρουν τον όρο «Ολυμπιακοί Αγώνες» και το γεγονός πως έχει αποφασιστεί να χρησιμοποιείται σε αυτούς το σύμβολο της Ολυμπιακής Φλόγας. Μπορεί, όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί μας,  να μην αποκαλείται επίσημα Ολυμπιακή Φλόγα, το φως για τους αγώνες αυτούς αλλά σκέτο «Φλόγα» ( δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης), μπορεί η εκδήλωση για το άναμμά της να μην  αποκαλείται επίσημα Αφή αλλά Τελετή, αφού δεν πρόκειται για Ολυμπιακούς Αγώνες στην ουσία, και μπορεί να  πραγματοποιείται το άναμμα των  φλογών αυτών είτε στο Παναθηναϊκό στάδιο, είτε στην Πνύκα….αλλά να, που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπερδεύτηκε κι έκανε τις παραπάνω δηλώσεις.

Και γιατί βρε ΔΟΕ δεν τους λες Παναθηναϊκούς ή με άλλες ονομασίες αυτούς τους Αγώνες και τους λες Ολυμπιακούς δημιουργώντας σύγχυση; Και τα Παναθήναια μεγάλη εορτή της Αρχαιότητας ήταν δεν είχαν όμως το κύρος του Ολύμπιου Δία.
Έτσι λοιπόν, δεν είχε ανάψει πέρσι Ολυμπιακή Φλόγα  για τους «Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων» (της Κίνας) για την οποία είχε γίνει μεγάλος θόρυβος που είχε αναστατώσει την κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας αλλά και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι είχαν προχωρήσει ορθά σε διαβήματα εκφράζοντας την ανησυχία τους για πιθανή υποβάθμιση του ιερού τόπου που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες.Ούτε προχθές άναψε Ολυμπιακή Φλόγα στην Πνύκα, κι ας ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο, λανθασμένα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δεν πρόκειται για Ολυμπιακούς Αγώνες και θα έπρεπε πρώτοι εμείς οι Ηλείοι, να απαιτούμε να μη φέρουν και τη λέξη «Ολυμπιακοί» στον τίτλο τους. Να μη λέγονται «Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» ή να μην έχουν το πρόθεμα “olympics”.Πρέπει να το απαιτήσουμε αυτό με κάθε μέσο.
Πρέπει να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί η  μοναδικότητα της Αρχαίας Ολυμπίας για τους αληθινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (αυτό όμως δεν γίνεται αν βαφτίζονται αυθαίρετα οι άλλοι  αγώνες ως Ολυμπιακοί χωρίς να είναι).Αν τους αφήσουμε να ονομάζουν άλλους αγώνες με τα προθέματα αυτά, σε λίγο καιρό  δεν θα έρχονται καν στην Ελλάδα και θα διοργανώνουν αγώνες χρησιμοποιώντας αυθαίρετα τον όρο «Ολυμπιακοί» και θα κάνουν “Αφές” όχι στην Πνύκα αλλά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.


Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την ευρεία χρήση του όρου Ολυμπιακοί Αγώνες παρά μόνο για τους Θερινούς και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς, οποιαδήποτε  υπερβολική χρήση του διεθνούς κατοχυρωμένου όρου «Ολυμπιακοί Αγώνες» ή «Olympic Games», απλά υποβαθμίζει την ονομασία και το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων του οποίου θεματοφύλακες είμαστε εμείς οι Ηλείοι εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Όχι λοιπόν στο ξέφτισμα από την ευρεία χρήση του όρου Ολυμπιακοί Αγώνες.
Γεννήθηκαν εδώ, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και όταν τελούνται η Αφή τους θα πρέπει πάντα να γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία. Αν δεν συμβαίνει αυτό απλά δεν μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας τα ονομάσει η ΔΟΕ όπως θέλει τα event της. Κάθε παγκόσμιο αθλητικό γεγονός δεν σημαίνει πως είναι Ολυμπιακό ακόμα κι αν το διοργανώνει η ΔΟΕ. Μόνο το φως, ο ήλιος και η φλόγα που ανάβει στην Ιερή Άλτη νομιμοποιεί τους Αγώνες να λέγονται Ολυμπιακοί κι αυτοί γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Είναι εν μέρει λάθος η φράση : «δε νοείται Ολυμπιακή Φλόγα που δεν άναψε στην Αρχαία Ολυμπία».

Η σωστή φράση είναι :

«Δεν νοούνται άλλοι Αγώνες να φέρουν το όνομα Ολυμπιακοί παρά μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες των οποίων η Φλόγα (και των Θερινών και των Χειμερινών) λέγεται Ολυμπιακή Φλόγα και ανάβει μόνο στην Αρχαία Ολυμπία».

«Για άλλα πολλά και ένδοξα έργα αξίζει να μνημονεύουμε τον Ηρακλή…και όταν τους αγώνες αυτούς άρχισε πρώτος, από
αγάπη για την Ελλάδα. Στο παρελθόν άλλωστε όλες οι πόλεις φέρονταν εχθρικά η μία προς την άλλη · όταν εκείνος
ανέτρεψε τους τυράννους και κατεδίωξε τους παρανόμους, θέσπισε στο ωραιότερο μέρος της Ελλάδας αγώνες, όπου
αθλούνταν τα σώματα, επιδεικνυόταν η μεγαλοδωρία του πλούτου και του πνεύματος, ώστε εξαιτίας όλων τούτων να
συγκεντρωνόμαστε στο ίδιο σημείο, άλλα μεν να βλέπουμε άλλα δέ να ακούμε · και θεώρησε την εδώ συγκέντρωση αρχή
της ομονοίας μεταξύ των Ελλήνων…»
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd – Νομικός

Σχόλια