Ένα "ντιλ" για τη Μέρκελ για να διατηρήσει το γόητρό της και την Ελλάδα στο ευρώ ..

Στην εφημερίδα Die Welt σκιαγραφείται το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Γερμανία να καλύψει με χρήματα από τα κρατικά ταμεία και όχι με εγγυήσεις το κενό που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που τόσο το ποσοστό ανάπτυξης όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα μείνουν κάτω από τις προβλέψεις, ένας εφιάλτης για την Άγκελα Μέρκελ.
«Το ποσό που θα λείπει τα επόμενα πέντε χρόνια υπολογίζεται να φτάσει τα 40 δις ευρώ», επικαλείται ο αρθογράφος της εφημερίδας τον Κρίστιαν Σουλτς από την Berenberg Bank. « Η δεξαμενή σκέψη Bruegel των Βρυξελλών υπολογίζει ότι με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής και τις μειώσεις των επιτοκίων θα μειώνονταν το χρέος μόνο κατά 32 δις ευρώ (…) Ενώ οι Έλληνες επιθυμούν ει δυνατόν μια ‘βελούδινη’ λύση του δημόσιου χρέους, λιγότερες δεσμεύσεις, παρόλα αυτά οικονομική βοήθεια δις ευρώ χωρίς να έχει διατυπώσει αντιρρήσεις η Κομισιόν, το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε κρατούν ανυποχώρητη στάση» υπενθυμίζει η εφημερίδα.
«Η Μέρκελ από την πλευρά της θέλει λύση γιατί η Ελλάδα είναι γι' αυτήν στρατηγικά πιο σημαντική χώρα για να την αφήσει να βγει από την ευρωζώνη» υποστηρίζει ο αρθρογράφος. «Τόσο εύκολο δεν είναι, και γι' αυτό η Μέρκελ φέρει σημαντικό κομμάτι ευθύνης. Αυτή ήταν που πριν από χρόνια και παρά την αντίθετη συμβουλή του υπουργού Οικονομικών έθεσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη χορήγηση γερμανικής οικονομικής βοήθειας». Και το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι τώρα η καγκελάριος χρειάζεται ένα «ντιλ», με το οποίο και να μπορέσει να διατηρήσει το γόητρό της και να πάρει ο Τσίπρας «τα δισεκατομμμύριά του».
Ειρήνη Αναστασοπούλου

Σχόλια