Διπλό παιχνίδι από το ΔΝΤ: Πιέζει τώρα για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους!

Τη διαγραφή σημαντικών ποσών του ελληνικού χρέους, εγείροντας μάλιστα σε διαφορετική περίπτωση την προοπτική να σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας, ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τους Financial Times – Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Η προειδοποίηση αυτή, όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Peter Spiegel,

ο οποίος κατά το παρελθόν έχει υπογράψει ουκ ολίγα αήθη κείμενα για το ελληνικό ζήτημα, έγινε από τον Πόουλ Τόμσεν προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στη Ρίγα.
«Το ήμισυ των 7,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν αντικείμενο της εντατικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόκειται να έρθει από το ΔΝΤ», συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει τα 7,2 δισ. ευρώ για να αποφύγει μία χρεοκοπία».
Και μπορεί οι πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, να είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε διαγραφή του, ωστόσο «η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμης σημασίας, λόγω τόσο των κεφαλαίων που καταβάλλει, όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει, ιδιαίτερα στη Γερμανία», σημειώνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Eurogroup της Ρίγας τον περασμένο μήνα, ο Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά, ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.
Οι παρόντες αξιωματούχοι ανέφεραν, μάλιστα, ότι ο Τόμσεν μίλησε ξεκάθαρα για μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του 3ωρου Eurogroup.
«Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας θα αυξάνονταν και πάλι», προσθέτει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας: «Αυτό θα ανάγκαζε είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους, ώστε να τεθεί αυτό σε βιώσιμη τροχιά, θεωρεί το ΔΝΤ».
«Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα δεν είναι πρωτοφανής. Πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ αρνήθηκε να καταβάλει το μερίδιο του στη δόση βοήθειας, λόγω ανάλογων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα. Τελικά, το ΔΝΤ συμφώνησε, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δέχθηκαν να εξετάσουν, χωρίς να εφαρμόσουν έως τώρα, το κούρεμα των δανείων τους για να μειώσουν το ελληνικό χρέος «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022», καταλήγει το δημοσίευμα.
Επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σε αυτήν συζήτησαν θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, αλλά και «τις προτεραιότητες που θα προωθηθούν», προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία και να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει κυρίως σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η επικοινωνία αυτή έγινε στο πλαίσιο των επαφών που θα ξεκινούσε την τρέχουσα εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπας με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να πιέσει προς την άμεση επίτευξη αμοιβαίας και επωφελούς συμφωνίας που θα ανάψει το «πράσινο» φως για την ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
newsbomb.gr

Σχόλια