Ο Πάπας..μίλησε για γενοκτονία Αρμενίων

Ο πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε σήμερα, για πρώτη φορά, τη λέξη "γενοκτονία" για να περιγράψει τη σφαγή τνω Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας η οποία κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να του επιδόσει διάβημα διαμαρτυρίας.
"Τον περασμένο αιώνα η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές
και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα» έπληξε τον λαό σας των Αρμενίων» είπε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφθηκε το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο B΄ και τον πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας.
«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία» πρόσθεσε.
Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συλλειτούργησε μαζί με τον πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός ΙΘ΄ Μαρμούνι, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν.

Σχόλια