Χωρίς υφεσιακά μέτρα οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. 
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, αλλά "θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες"

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η πρώτη συνεδρίαση του Brussels Group (BG), δηλαδή των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών, σε μία προσπάθεια να οριστικοποιηθούν οι λίστες των μέτρων που πρέπει να παρουσιαστούν έως την Δευτέρα.
Την ελληνική πλευρά αναμένεται να εκπροσωπήσουν - εκτός απροόπτου - ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ν. Θεοχαράκης και η κα. Ελενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά "θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες".
Επιπλέον, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για "ανακοίνωση στάσης πληρωμών από το Μαξίμου", με αφορμή προηγούμενη ανεπίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται ότι "το σημείο «9» του προηγούμενου non paper είναι απόλυτα σαφές. Αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί".
left.gr

Σχόλια