CNBC: «Σταματήστε το θέατρο και βρείτε λύση για την Ελλάδα»

Ως «θέατρο» χαρακτηρίζει κορυφαίος αναλυτής την όλη διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας, προσθέτοντας, όμως, ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να…. ξυπνήσουν, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του CNBC.
Στο δημοσίευμα – υπό τον τίτλο «Greek debt drama is “theater,” but stakes are high» – αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφακη
και του Γερμανού ομολόγου του Β. Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις ήταν είχαν «μέτρια επιτυχία», με τον κ. Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε».
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του CNBC ο Satyajit Das, συγγραφέας του βιβλίου «Traders, Guns & Money: Knows and Unknowns in the Dazzling World of Derivatives», υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η όλη υπόθεση αποτελεί ένα «θέατρο».
«Όλοι θέλουν να ζουν στη χώρα του παραμυθιού και κανένας μας δεν θέλει να επιστρέψει στην πραγματική οικονομία», υποστηρίζει ο κ. Das και προσθέτει «αυτό είναι ένα ωραίο θέατρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει οτιδήποτε».
Επίσης ο κ. Das – ο οποίος είναι ειδικός επί παραγώγων και risk management – εκτιμά ακόμη ότι «η δυναμική στους δρόμους της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούν να μην μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους και δεν έχουν «φτιάξει» τίποτε. Θα πρέπει να φτιαχτούν τα βασικά στοιχεία της οικονομίας. Το βασικό ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα θέλει να είναι στο ευρώ, θέλουν να έχουν αυτό το προνόμιο. Οι Γερμανοί θέλουν να σώσουν τις γερμανικές τράπεζες και οι Γάλλοι τις γαλλικές, ως εκ τούτου δεν συζητούν τον ενδεχόμενο «κουρέματος» χρέους».
Ταυτόχρονα ο κ. Das προσθέτει ότι όλοι είναι «κατενθουσιασμένοι» με την ελληνική υπόθεση αλλά το καλύτερο θα ήταν να «πάρουν ένα βάλιουμ και να ηρεμήσουν λίγο. Από τη μία έχεις την ΕΚΤ που επιτίθεται και από την άλλη τον Β. Σόιμπλε που το «παίζει» σκληρός. Ενώ ο Γάλλος το «παίζει» καλός και ο Ισπανός «σταθερός». Το απόλυτο θέατρο, καθώς ο καθένας εξ αυτών θα πρέπει να παίξει το δικό του πολιτικό παιχνίδι».
Επιπρόσθετα η αρθρογράφος του CNBC, Holly Ellyatt, πραγματοποιεί μία περιγραφή της εκστρατείας που πραγματοποίησαν τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Τσίπρας στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει και αναφορά στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως collateral τα ελληνικά ομόλογα.
«Η ΕΚΤ δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά», σπεύδει να υποστηρίξει ο Lorenzo Bini Smaghi, πρώην στέλεχος του συμβουλίου της ΕΚΤ και προσθέτει ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να συνεχίσει να εφαρμόζει το υπάρχον πρόγραμμα, τότε η ΕΚΤ θα άρει την απόφασή της.
Επίσης εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο φυγής καταθέσεων, συνδέεται άμεσα από το εάν οι Έλληνες πολίτες φοβούνται ή όχι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Οι κίνδυνοι
Παρά, όμως, όλα τα παραπάνω – συνεχίζει το CNBC – υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να βρει μία λύση για τη χρηματοδότηση της χώρας, καθώς το πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι διεθνείς πιστωτές έχουν αρνηθεί να δώσουν την τελευταία δόση έως ότου η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της – στις οποίες περιλαμβάνονται και σκληρά μέρα λιτότητας – γεγονός που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να θυμώσει τους Έλληνες καθώς δεν θα εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του ή να η χώρα να χάσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Φυσικά η όποια απόφαση θα έχει επίπτωση στις αγορές και κυρίως στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Πανίκο Δημητριάδη, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όλα είναι ένα «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων», ενώ εκτίμησε ότι θα πρέπει να ληφθεί σύντομα μία απόφαση. newmoney 

hellasforce.com

Σχόλια