Δήλωση Φωτιά… «Η Νέα Ελληνική Κυβέρνηση, Αφορμή για να Ασκήσουν Ηγετικό Ρόλο στην Περιοχή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ»

Ανοίγουν στόματα και ακούγονται αλήθειες που συνταράσσουν… Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από την Πολιτεία Κονέκτικατ, Κρις Μέρφι, υπεύθυνος για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής των ΗΠΑ σε νομοθετικό επίπεδο, κατά την ομιλία του στο Γερμανικό Ίδρυμα Μάρσαλ, αναφέρθηκε
στα αποτελέσματα της περιοδείας του στα Βαλκάνια, προκειμένου να “ενημερωθεί” για την επικρατούσα κατάσταση. Και μεταξύ άλλων.... αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Σκοπιανό.
Συνοψίζοντας σε ό,τι αφορά το θέμα Ελλάδας και Σκοπίων, ο Αμερικανός πολιτικός, που ηγείται του ευρωπαϊκού τμήματος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, είπε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει καλύτερα τι πρέπει να γίνει εκεί».
Την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα ο Μέρφι τη χαρακτήρισε «απλά ως μια νέα αφορμή για να ασκήσουν τον ηγετικό ρόλο τους στην περιοχή οι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ναι, η κατάσταση εκεί αλλάζει -πρόσθεσε ο Μέρφι- και μπορεί να επιδράσει σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ανοικτό για νέα μέλη και να διευκολύνει την πορεία τους, και όχι να δημιουργεί προβλήματα».
Αναφερόμενος στα Σκόπια, ο Μέρφι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να πιέσουν τα Σκόπια να επανέλθουν στη σωστή τροχιά», και ότι «θα πρέπει να υπάρξει πιο ενεργή καθοδήγηση από τις ΗΠΑ για την επίλυση της διαφοράς τους με την Ελλάδα. Τα Σκόπια -είπε- είναι έτοιμα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ίσως περισσότερο απ’ ό,τι το Μαυροβούνιο. Πρόκειται όντως για μικρές χώρες οι οποίες ενισχύουν κάπως το δυναμικό του ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω κανείς δεν αμφιβάλλει πως όσο δεν διευθετείται η διαμάχη σχετικά με την ονομασία, τα Σκόπια, δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Σχόλια