Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ανθέλληνας Σόιμπλε, η Βόμβα Βαρουφάκη, ο Σεισμός Αγνώστων Ρίχτερ και το… Μολυσμένο Πόδι


Ξεπέρασαν τα όριά τους Σόιμπλε και Γιάνης…
Ο Γερμανός συνεχίζει να κρατεί το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας..
Τεχνητές αναπνοές για τέσσερεις μήνες και μετά πάλι από την αρχή…
· Οι τραγικές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ..
· Από την Ευρωζώνη στα χέρια του αδίστακτου ΔΝΤ που θα κάνει κουμάντο..

· Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου..
· Ο Σόιμπλε επιμένει να… κόψει το μολυσμένο πόδι..
· Η Γερμανία θέλει να δοκιμάσει το νέο πείραμά της, αυτήν τη φορά με ένα εγχείρημα ανυπολόγιστων επιπτώσεων..
Είναι σκληρός, είναι αδίστακτος, άλλοτε χαρακτηρίζεται Αδόλφος Χίτλερ κι άλλοτε Ες Ες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο άνθρωπος που παίζει με τα νεύρα κάθε Έλληνα και κάθε Ευρωπαίου του Νότου, επιβάλλοντας την πολιτική της σκληρής λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Ακόμη και η Άγκελα Μέρκελ ήλθε πολλές φορές σε ρήξη με τον αδίστακτο Υπουργό της, που θέλει να γονατίσει την Ελλάδα, παραγνωρίζοντας το μέλλον της Ευρωζώνης και του ευρώ.
Ο Σόιμπλε είναι ο άνθρωπος που τις δύσκολες μέρες της δικής μας κρίσης, του δικού μας «κουρέματος», είχε δηλώσει πως «το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου έχει ξοφλήσει». Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF είχε και πάλι προβεί σε μια προκλητική δήλωση, όπως κάνει συχνά: «Η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της», προσθέτοντας πως «το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει και αποτελεί ψευδαίσθηση».
Ένας ανθέλληνας
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είναι ο άνθρωπος που παραμονές εκλογών του 2012, όταν συνεζητείτο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είχε στήσει πόδι επιμένοντας πως: «Η Ελλάδα είναι το μολυσμένο πόδι».
Μάλιστα, είχε υποστηρίξει τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας από το «μολυσμένο πόδι», ισχυριζόμενος πως αν κοβόταν νωρίς, το υπόλοιπο σώμα, δηλαδή η Ευρώπη, θα μπορούσε να σωθεί.
Φυσικά, η Καγκελάριος Μέρκελ διαφώνησε μαζί του, λέγοντας το ιστορικό δικό της «όχι», καθώς δεν είχε ούτε η ίδια πεισθεί για την επόμενη μέρα που η Ελλάδα θα οδηγείτο σε έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ.
Ακόμη και τώρα, τρία χρόνια μετά, παρά τις αναφορές στον διεθνή Τύπο και τις διαρροές από τη γερμανική πλευρά μελετών για την επόμενη μέρα της εξόδου της Ελλάδας, ούτε η Γερμανία ούτε καμιά άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ θα επιθυμούσαν την πτώχευση του ελληνικού κράτους. Ακόμη κι αυτός ο ίδιος ο Σόιμπλε. Έτσι, μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις ημερών, ο σκληρός και άκομψος Γερμανός έβαλε πολύ λίγο νερό στο κρασί του και αποδέχθηκε να πει το «ναι», σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση του προγράμματος, χωρίς μέτρα λιτότητας και χωρίς μονομερείς ενέργειες.
Σεισμός αγνώστων ρίχτερ
Γιατί; Η απάντηση δεν είναι ούτε απλή ούτε μπορεί να δοθεί μέσα από ένα οικονομικό ρεπορτάζ περιορισμένης έκτασης. Το σίγουρο είναι πως και η Ε.Ε. θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, και η Ευρωζώνη, καθώς καμιά από τις δυο δεν είναι σε θέση να υπολογίσει μετά βεβαιότητας ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας εξόδου όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που ήδη δέχεται συνεχώς σεισμικές δονήσεις. Μπορεί η Ελλάδα να τινάξει στον αέρα τις πολιτικές, οικονομικές βάσεις της Ενωμένης Ευρώπης και να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο οικοδόμημα ή για την έξοδο και άλλων χωρών του Νότου; Ποιος θα πληρώσει το τίμημα μιας συρρίκνωσης ή ακόμη και διάλυσης της Ευρωζώνης;
Φυσικά ο Σόιμπλε, που κινεί τα νήματα όλων των αποφάσεων του Eurogroup και της… ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει επιχειρήσει το πρώτο του «πείραμα» με το «κούρεμα» της Κύπρου, που μπορεί να μην το επανέλαβε σε άλλες χώρες, αλλά πιστεύει πως του βγήκε! Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι ο Γερμανός 70χρονος πολιτικός, νομικός και οικονομολόγος δεν θα επιχειρήσει ένα νέο πείραμα τώρα ή τους προσεχείς μήνες, αυτήν τη φορά σε βάρος της Ελλάδας;
Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρωτόγνωρο τσαμπουκά του να μην του γεμίζει το μάτι, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να πάρει έστω μια μικρή τετράμηνη παράταση από τον Γερμανό. Όχι για τίποτε, άλλα αλλά για να επιστρέψει στη χώρα του με κάτι, έστω μικρό, στο χέρι.
Βέβαια, ο Σόιμπλε έχει αποδείξει πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να κρατεί συνεχώς τη σκανδάλη στον κρόταφο της Ελλάδας, απειλώντας πως θα της σταματήσει και την τελευταία «ένεση» ζωής, οδηγώντάς την σε πραγματική χρεοκοπία.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η Γερμανία αποφάσισε, γι’ άλλη μια φορά, να δώσει μαθήματα σε εκείνες τις χώρες που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που τους επιβλήθηκε, όπως έκανε μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής με το κούρεμα των καταθέσεων.
Ο Γιάνης κρατεί τη βόμβα
Ποια ωρολογιακή βόμβα συνεχίζει να κρατεί στα χέρια του ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, ακόμη και μετά τις τεχνητές αναπνοές των τεσσάρων μηνών; Τι σημαίνει, εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να συμφωνήσει με το Εurogroup σε μακροπρόθεσμη βάση και πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα για τη χώρα;
Η κήρυξη επίσημου αδιεξόδου σημαίνει πως η Ελλάδα περνά σε μια πραγματική χρεοκοπία, δηλαδή παύση πληρωμών των υποχρεώσεών της.
Με την παύση πληρωμών, η χώρα περνά ουσιαστικά στα χέρια του ΔΝΤ και είναι υποχρεωμένη να συμφωνήσει σε κάποια ρύθμιση, ακολουθώντας τους επίσης σκληρούς όρους του Ταμείου, στο οποίο εκχωρεί την οικονομική πολιτική της Ελλάδας. Μπροστά γκρεμός και πίσω ρέμα.
Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα γίνει με πολύ σκληρούς όρους μέσω του ΔΝΤ, πράγμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αιματηρές περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, σε απολύσεις, περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων για να σταματήσουν οι εκροές από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κρατικοποίηση τραπεζών, σε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αδυναμία αποπληρωμής δανείων από ιδιώτες και επιχειρήσεις, περιορισμό εισαγωγών και έλλειψη βασικών αγαθών.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι δανειστές και η χώρα που χρεοκοπεί, καθώς δεν θα μπορεί να δανείζεται από κανέναν, παρά μόνο χρησιμοποιώντας εμπράγματες εγγυήσεις και εξασφαλίζοντας δανεισμό μόνο με πολύ υψηλά επιτόκια.
Το ελληνικό χρέος βρίσκεται, υπό τη μορφή ομολόγων, στα χέρια ξένων και Ελλήνων επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών, που αναμένεται να δεχθούν μεγάλες απώλειες σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη. Επίσης, μεγάλες ποσότητες ομολόγων έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και οι ελληνικές τράπεζες.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα καταγράψουν στους ισολογισμούς τους μεγάλες ζημιές, με άμεσες επιπτώσεις τη δημιουργία πανικού ανάμεσα στους καταθέτες, που θα σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Με περιορισμένη ρευστότητα η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται, μειώνονται τα κρατικά έσοδα από φορολογίες και δεν μπορούν να εκπληρωθούν οι βασικές υποχρεώσεις.
Επίσης, κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και τις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το εσωτερικό με ομόλογα ή επιβάλλοντας φορολογίες, για να μπορέσει να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις.
Τι θα γίνει με τα ομόλογα που λήγουν τον προσεχή Ιούλιο ή Αύγουστο και κινδυνεύουν να μην πληρωθούν από το ελληνικό κράτος ή δεν μπορούν να καλυφθούν από την Ε.Κ.Τ.; Φέτος λήγουν 6,7 δις ευρώ σε ομόλογα, τα οποία η χώρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει, εάν δεν εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα ταμειακά αποθέματα εξαντλούνται στις 24 Φεβρουαρίου 2015, αλλά με τη χρήση των αποθεματικών των δημόσιων φορέων μπορούν να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες μέχρι τον Μάρτιο.
Πολλά τα δις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» αναφέρει πως η Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 2,3 δις ευρώ στο ΔΝΤ και να μετακυλήσει 7,5 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση 4,3 δις ευρώ.
Μεταξύ του 2015 και του 2047 η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει από 4 – 18 δις ευρώ τον χρόνο στους δανειστές της, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι.
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα χρωστά 323 δις ευρώ, που είναι πάνω από το 175% του ΑΕΠ της. Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους οφείλονται στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Η συμφωνία δίνει μιαν ανάσα ζωής στις ελληνικές τράπεζες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρευστότητα, εάν τερματιστεί το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες χάνουν περίπου 2 δις ευρώ σε καταθέσεις την εβδομάδα. Αν συνεχιστούν οι εκροές, τερματίζονται οι εγγυήσεις που παρέχονται προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα για νέα δάνεια. Η ΕΚΤ θα βγάλει την πρίζα από τον ELA και θα στερέψουν οι πιστώσεις. ΣΗΜΕΡΙΝΗ

hellasforce.com

Σχόλια