ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΔΑ: «Η Ευρώπη πρέπει να βρει κάθε είδους λύση στο πλαίσιο του ευρώ, αλλιώς…»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι αποφασισμένος να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της εκστρατείας του, όπου υποσχόταν να μειώσει τη λιτότητα, ανεξάρτητα από τη νέα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των υπουργών της Ευρωζώνης, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στο RT.
Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν την Παρασκευή, η Ελλάδα πρέπει να
υποβάλει κατάλογο μεταρρυθμίσεων για αναθεώρηση σε μια ομάδα παρακολούθησης διάσωσης τη Δευτέρα. Εάν οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν, η Αθήνα θα εξασφαλίσει μια παράταση τεσσάρων μηνών στη χρηματοδότηση της Ευρωζώνης.
Η επέκταση παρέχει στην Ελλάδα μια προσωρινή οικονομική σανίδα σωτηρίας, χωρίς να προσφέρει μόνιμες λύσεις για το καταχρεωμένο έθνος. Ωστόσο, οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι η συμφωνία τους δίνει το χώρο για ελιγμούς που χρειάζονται για να βρουν μια λύση.
Οι συμφωνία αναγκάζει την Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται με την εγχώρια αντιλαϊκή τρόικα των πιστωτών (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), καθώς και να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα «μείωσης του κόστους», που ήταν οι συνθήκες του τεράστιου δάνειου του 2010 που δόθηκε από την τρόικα.
Το RT μίλησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, για το τι σημαίνει η υπό όρους επέκταση για τη χώρα.
RT: Όπως γνωρίζουμε η προθεσμία πλησιάζει, μέχρι τη Δευτέρα η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει κατάλογο των μεταρρυθμίσεων για έγκριση από τους πιστωτές της. Πόσο χώρο έχει η Αθήνα για την πραγματική αλλαγή, όταν τα μέτρα θα πρέπει να είναι εντός του υφιστάμενου προγράμματος;

Δημήτρης Μάρδας: Έχουμε χρόνο να το κάνουμε αυτό. Έχουμε τώρα μια μεταβατική περίοδο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούμε να δώσουμε όλες τις ακριβείς πληροφορίες που χρειάζονται για το μέλλον και εν τω μεταξύ, μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος για την εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, οπότε έχουμε αυτή την περίοδο γενικά, για να επισημάνω ότι η πολιτική που έχει εφαρμοστεί δεν είναι η κατάλληλη.

RT: Είπατε ότι έχετε χρόνο, αλλά η συμφωνία αυτή είναι μόνο μια προσωρινή λύση και οι συνομιλίες θα αρχίσουν και πάλι σε λίγους μόλις μήνες. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα έχει κάποιο είδος άσου στο μανίκι για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις;

ΔΜ: Δεν υπάρχει ανάγκη για κανέναν άσο διότι τα πάντα θα πρέπει να είναι σαφή και έχουμε πολύ σαφείς προτάσεις. Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι προτάσεις είναι συμβατές με την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων πιστωτών, σε περίπτωση που χρειαστεί να υποβάλουμε ένα ακριβές σχέδιο για την ανάπτυξη. Ένα ακριβές σχέδιο για την κατανομή των εσόδων. Όλα αυτά είναι σχεδόν έτοιμα. Έχουμε ξεκινήσει την εφαρμογή ορισμένων μέτρων γι” αυτό.

RT: Τι θα συμβεί αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει με τις προτάσεις σας;
ΔΜ: Δεν υπήρξε καμία διαφωνία σχετικά με τις προτάσεις. Υπήρχε μια διαφωνία σχετικά με τη διαδικασία που προτείναμε αλλά αυτή η διαφωνία ήταν κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου των διαπραγματεύσεων. Μπορώ να πω ότι ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα και κατά την τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων αυτών βρήκαμε έναν κοινό τρόπο να επικοινωνήσουμε.
RT: Υπήρξαν εκκλήσεις, για παράδειγμα από τον Υπουργό Οικονομικών της Μάλτας, να αφεθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Τι συμπεραίνετε από αυτό;

ΔΜ: Έχω υποστηρίξει το γεγονός ότι του ευρώ είναι το μοναδικό νόμισμα στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, πράγμα που σημαίνει ότι η δραχμή ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα είναι μόνο εικονικά νομίσματα και δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την πραγματική περίπτωση – η πραγματική οικονομία. Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να βρει κάθε είδους λύση στο πλαίσιο του ευρώ ή αλλιώς το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα θα δείξει ότι η αξία του είναι πολύ χαμηλή. Δεν μπορώ να φανταστώ καμία άλλη λύση.

RT: Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ-που ανέβηκε στην εξουσία με υποσχέσεις για τη μείωση της λιτότητας και να δώσει τα χρήματα στους φτωχούς, αλλά τα χρήματα δεν μπορούν να δημιουργηθούν από αέρα κοπανιστό. Τι θα συμβεί αν το κόμμα δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του;

ΔΜ: Υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις που φαίνεται εύκολες [και] άλλες που φαίνονται σχετικά δύσκολες. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε το σχέδιό μας. Έχουμε τους στόχους μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι αντιμετωπίζουμε κάποιους περιορισμούς. Έτσι απλά στο εγγύς μέλλον πρέπει να βρούμε τη λύση που μπορεί να μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε μέρος των στόχων μας.
Όπως ξέρετε έχουμε διακυβέρνηση τεσσάρων ετών στην Ελλάδα, οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να έχουμε κάποιες λύσεις στο εγγύς μέλλον, κάποιες άλλες λύσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους ή το τρίτο έτος ή το τέταρτο έτος.
Τέλος, νομίζω ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Απλά ο χρόνος της εφαρμογής όλων αυτών των υποσχέσεων μπορεί να ποικίλλει, γιατί όπως σας είπα, εμείς αντιμετωπίζουμε περιορισμούς και πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτούς τους περιορισμούς, επειδή ακολουθώντας αυτή την άποψη, μπορούμε να έχουμε μια πιο αποτελεσματική οικονομική πολιτική.

Μετάφραση-απόδοση: Hellasforce 

Σχόλια