Η πέμπτη έκρηξη «Βόμβας του Ζάεφ»…

Ο Ζόραν Ζάεφ, ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε σήμερα, στην πέμπτη διάσκεψη Τύπου, ότι έχει αποδείξεις για την κυβερνητική εισβολή στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Ο ίδιος απέδειξε αυτό το γεγονός με την παρουσίαση των τηλεφωνημάτων Νίκολα Γκρουέφσκι, τα οποία έδειξαν κυβερνητική χειραγώγηση στο δικαστικό σώμα στην περίπτωση ενός
ακριβού, παρατημένου  έργου υποδομής Fijat Canovski,  Σλάβου μουσουλμάνου  επιχειρηματία, όσον αφορά ημιτελές έργο του σε συγκρότημα διαμερισμάτων.
Στις εγγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις, ο Γκρουέφσκι παρουσιάζεται ως παράγοντας παρέμβασης στη δικαστική διαδικασία για το μισοτελειωμένο έργο του Canovski . Ο Canovski βρίσκεται σε στενή σχέση με τον Σλάβο μουσουλμάνο επιχειρηματία Βέλια Ραμκόβσκι που είχε το τελευταίο τηλεοπτικό κανάλι της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, και συγκεκριμένα την Α1 τηλεόραση, η οποία έκλεισε πριν από λίγα χρόνια.
Ο Ζάεφ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με την πηγή των πληροφοριών του, επεσήμανε ότι αυτά είναι ανώνυμους στον κλάδο του Υπουργείου Εσωτερικών, που τρομοκρατήθηκαν με την παράνομη, αντισυνταγματική μαζική παρακολούθηση των πολιτών. Όσον αφορά την δήλωση της κυβέρνησης ότι οι ηχογραφήσεις αποτελούν μέρος της πλοκής, από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, ο Ζάεφ τόνισε την έλλειψη αληθοφάνειας στο ότι οποιαδήποτε ξένη υπηρεσία πληροφοριών θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από κανέναν, κάνοντας μια μαζική παρακολούθηση πολιτών στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος ξεκινώντας με το 2007. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έξι εθνικές διπλωματικές αποστολές στην ΠΓΔΜ υπόκεινται σε τηλεφωνική παρακολούθηση από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά και επικοινωνιών μέσω του Διαδικτύου. Ο Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι, υπό το πρίσμα του ισχύοντος νομικού πλαισίου, οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν κανέναν νομικό μηχανισμό για να αρνηθούν οποιαδήποτε παραγγελία από την κυβέρνηση να υποκλέψουν τις επικοινωνίες των πολιτών, ακόμη και αν η πράξη αυτή δεν συνοδεύεται από έγκυρη δικαστική απόφαση.
Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει το τι συνέβαινε άμεσα, ο Ζάεφ απάντησε ότι η σταδιακή παρουσίαση στο κοινό ήταν ο μόνος τρόπος για να δείξει τη μαζική έκταση της κυβερνητικής παρακολούθησης, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία για παράνομες δραστηριότητες.  Ο Ζάεφ ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), με την υπόσχεση  ότι θα ενημερώνει συνεχώς το ευρύτερο κοινό σχετικά με τις νομικές και ηθικές ατασθαλίες από την κυβέρνηση, επικρίνοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος από το τον τηλεοπτικό σταθμό , MRT, να συμμετάσχει στις συνεντεύξεις τύπου που αποκαλύπτουν το σκάνδαλο, δεδομένης της προφανούς σημασίας του θέματος που παρουσιάστηκε σήμερα, καθώς και κατά τις προηγούμενες συνεντεύξεις τύπου.

Σχόλια