Γιατί δεν θα δεχτεί η Ελλάδα την παράταση του μνημονίου και τι επιδιώκει..

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolgang Schaeuble, δήλωσε την Τρίτη ότι κανένας από τους συναδέλφους του δεν κατάλαβε τι θέλει Ελλάδα, καθώς και ότι ακόμη αυτό που ξέρει η Ελλάδα δεν είναι σαφές.
Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια απόφαση για το αν θέλει να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης, μετά την καράρρευση των συνομιλιών της Δευτέρας.

Αλλά γιατί δεν θα δεχτεί Ελλάδα την παράταση διάσωσης και τι η Αθήνα θέλει αντ 'αυτού;
Γιατί απλά δεν υπογράφει η Ελλάδα για μια επέκταση του προγράμματος;
Επειδή στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόταν στις εκλογές μόλις τον περασμένο μήνα, με μια σταθερή υπόσχεση να αποκηρύξει τους όρους του μνημονίου. Και κέρδισε μια ξεκάθαρη νίκη. Ισχυρίζονται ότι το σχέδιο διάσωσης, που συμφωνήθηκε το 2010 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπήρξε μια οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα, επέφερε τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά το ένα τέταρτο και ώθησε την ανεργία πάνω από 25 %. Αυτό είναι μια οικονομική απόδοση τόσο κακή όσο στην Αμερική κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930.
Πόσα χρωστάει η Ελλάδα;

322 δισ. €... Αυτό είναι ίσο με το 174 τοις εκατό του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, πάνω από 170 τοις εκατό το 2011. Το συγκλονιστικό είναι ότι η ονομαστική αξία του εθνικού χρέους στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε 368 δισ. σε αυτό το διάστημα, χάρη σε μια διαγραφή των χρεών του 2012 που συμφωνήθηκε από τους πιστωτές της χώρας. Αλλά η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, το βάρος του χρέους αυξήθηκε στην πραγματικότητα. Η Αθήνα επισημαίνει αυτό το διεστραμμένο αποτέλεσμα με περισσότερες αποδείξεις για την αποτυχία της διάσωσης.
Έτσι, αυτό που η Αθήνα θέλει αντί για επέκταση της διάσωσης είναι...
Ένα δάνειο γέφυρα από τους πιστωτές της για να ηρεμήσει μέχρι το καλοκαίρι. Η Ελλάδα λέει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την περίοδο χάριτος για να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο στήριξης της εξ ολοκλήρου. Ζητούν μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που οφείλεται σε άλλα κράτη της ευρωζώνης και μια μεγάλη μείωση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού που είναι σήμερα αναγκασμένοι να πετύχουν επ 'αόριστον. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι χωρίς αυτή την αναθεώρηση η εγχώρια οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση.

Το υπόλοιπο της ευρωζώνης αισθάνεται ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκηρύξει τους όρους των προηγούμενων πακέτων διάσωσης, καθώς αυτό θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό προηγούμενο, ενθαρρύνοντας και άλλα μέλη της ευρωζώνης να ζητήσουν άφεση του χρέους. Επίσης, θέλουν να διατηρήσουν την πίεση στην Αθήνα για να συνεχίσει τη θέσπιση επώδυνων διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων...
independent.co.uk

Σχόλια