Η Τουρκία θεωρεί τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου ως Εδάφη, που υπάγονται στην κατηγορία ARAZI MEVAT.


Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε τους Τούρκους να διεξαγάγουν γεωλογικές έρευνες σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Οι έρευνες αυτές γίνονται με προκλητικό τρόπο, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στα εθνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι κινήσεις αυτές φαίνονται παράλογες, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από τουρκικό νομικό τέχνασμα. Στον Οθωμανικό Εδαφικό κώδικα τα εδάφη κατηγοριοποιούνται σε 5 συγκεκριμένες κατηγορίες ανάλογα με την φύση τους και τον ιδιοκτήτη του.
Υπάρχει μία κατηγορία εδάφους, που έχει το όνομα Arazi Mevat.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται εδάφη χωρίς ιδιοκτήτη, που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από κατοικημένες περιοχές και που η ιδιοκτησία τους δεν έχει αποδοθεί από το κράτος σε κάποιον.
Τα εδάφη αυτά σύμφωνα με τον κώδικα μπορούν να αξιοποιηθούν από οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη με την άδεια του κράτους, με την προυπόθεση ότι η χρήση τους θα ανήκει στο κράτος και θα εφαρμόζονται σ’ αυτά όλοι οι νόμοι που αφορούν καλλιεργημένες περιοχές.
Υπό την ευρεία έννοια του όρου στην κατηγορία αυτή υπάγονται και εδάφη, που αν και παραχωρήθηκαν νόμιμα σε ιδιοκτήτη, αυτός τα παραμέλησε επί τρία χρόνια και τα άφησε ακαλλιέργητα χωρίς έγκυρο λόγο.
Στην περίπτωση αυτή , αν καταπατηθούν και αξιοποιηθούν από κάποιο τρίτο, το κράτος μπορεί να πάρει ως αποζημίωση από τον καταπατητή την αξία του εδάφους αυτού.(archive.org)
https://archive.org/stream/ottomanlandcode00turkuoft#page/54/mode/2up
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου κώδικα , τα ορυχεία που βρίσκονται σε εδάφη χαρακτηρισμένα ως Arazi Mevat. ανήκουν κατά το ένα πέμπτο στο κράτος και κατά το υπόλοιπο ποσοστό σ’ αυτόν που τα βρήκε.(archive.org)
https://archive.org/stream/ottomanlandcode00turkuoft#page/58/mode/2up
Η Τουρκία προφανώς θεωρεί τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου ως εδάφη, που υπάγονται στην κατηγορία Arazi Mevat.
Καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν ανακηρύξει επίσημα ΑΟΖ και δεν έχουν ήδη ξεκινήσει επίσημη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου ή αερίου, σε όλα τα διαθέσιμα οικόπεδα στα διεθνή ύδατα , κάποιες περιοχές έχουν αναμφισβήτητο χαρακτήρα Arazi Mevat.
Καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν ανακηρύξει επίσημα ΑΟΖ και δεν έχουν ήδη ξεκινήσει επίσημη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου ή αερίου, σε όλα τα διαθέσιμα οικόπεδα στα διεθνή ύδατα , κάποιες περιοχές έχουν αναμφισβήτητο χαρακτήρα Arazi Mevat.
H Tουρκία λοιπόν στέλνει στα διεθνή ύδατα ερευνητικό σκάφος με συνοδεία πολεμικών πλοίων και “ανακαλύπτει” τα γνωστά κοιτάσματα εκ νέου.
Με επίκληση του παλαιότατου κώδικα θα διεκδικήσει στη συνέχεια το 20% των προσόδων για το κράτος της και θα παραχωρήσει το υπόλοιπο 80% με συμβόλαια σε ξένες εταιρίες.
Για να στηριχθεί όμως νομικά το σχέδιο πρέπει να ξεκινήσει με νταβατζιλίκι και κάποια “εκμετάλλευση ” τους.
Ο κώδικας περιλαμβάνει και πρόβλεψη για την νομιμοποίηση καταπατητών, αρκεί αυτοί να έχουν μεταβάλει τον χαρακτήρα της έκτασης με κάποια μορφή εκμετάλλευσης της.
Για τον σκοπό αυτό αρκεί να βρεθεί κάποια διεθνής εταιρεία- τυχοδιώκτης και να εγκαταστήσει για λογαριασμό της κάποια πλατφόρμα εξόρυξης.
Τότε η Τουρκία μπορεί να νομιμοποιήσει την εγκατάσταση αυτή έναντι ανταλλάγματος και να αποκτήσει την έκταση , όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Ολο το σχέδιο βασίζεται νομικά σε Τουρκικό νομικό κώδικα χρονολογούμενο από το 1858, δηλαδή πριν την επέκταση του Ελληνικού κράτους στα σημερινά όρια του στο Αιγαίο στην περιοχή της Δωδεκανήσου.
Η επίκληση μεταγενέστερων συνθηκών δεν πρόκειται να βοηθήσει από νομική άποψη στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στη συνέχεια οι κινήσεις αυτές για τα διεθνή ύδατα μπορούν να προκαλέσουν δεδικασμένο για διιάφορα “τεχνικά” θέματα σε διεθνή δικαστήρια.
Πχ μία εξέδρα αντλήσεως πετρελαίου στα διεθνή ύδατα μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα και ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης?
To πετρέλαιο που θα βρεθεί είναι αφορολόγητο ή υπάγεται στα προβλεπόμενα στην φορολογική έννομη τάξη του κατόχου της εξέδρας άντλησης πετρελαίου (επιβαρύνεται με ΦΠΑ) ?
Aν η Ελλάδα και η Κύπρος δεν εφαρμόσουν την προβλεπόμενη διαδικασία ανακηρύξεως ΑΟΖ σύντομα και μάλιστα εντός τριετίας από την ανεύρεση των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, η Τουρκία de facto θα επιχειρήσει να συνεκμεταλλευθεί με την Ελλάδα το Αιγαίο , εφαρμόζοντας σε ακραίο βαθμό τις παραπάνω μεθοδεύσεις.
Τώρα γνωρίζετε γιατί ο κος Βενιζέλος και ο κος Σαμαράς βγάζουν σε δημοπρασία θαλάσσια οικόπεδα σε διεθνή ύδατα χωρίς να ανακηρύσσουν ΑΟΖ:
Σκοπεύουν να παραχωρήσουν δικαιώματα, που δεν έχουν φροντίσει να κατοχυρώσουν, ώστε στη συνέχεια οι ξένες εταιρείες να τα ασκήσουν χωρίς να πληρώσουν τίποτα στην Ελλάδα.
Με τις ευλογίες των ανίκανων συγκυβερνητών της κυβέρνησης Σαμαρά οι εταιρείες εξόρυξης δεν θα πληρώσουν τελικά στο Ελληνικό κράτος ούτε καν φόρους ή δικαιώματα εξορύξεως συνδεδεμένα με τις ποσότητες πετρελαίου και αερίου, που θα αντληθούν .
Θα προσφεύγουν σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια., γιατί δήθεν τους ξεγελάσαμε και είμαστε καταπατητές των δικαιωμάτων της Τουρκίας και δεν θα πληρώνουν τελικά τίποτα.
Οι συγκυβερνήτες με τις παραλείψεις τους θα μας οδηγήσουν σύντομα σε μία πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία, γιατί θα αναγκασθούν εκ των πραγμάτων να ανακηρύξουν σε μεταγενέστερο χρόνο ΑΟΖ.
Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει το ενδεχόμενο να στερηθεί ο προυπολογισμός της ΕΕ τα τεράστια έσοδα από το ΦΠΑ για το παραγόμενο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο της Μεσογείου.
Θα πιέσει την Ελλάδα σε κάποια στιγμή να ανακηρύξει ΑΟΖ, αλλά ήδη η Τουρκία θα έχει κάνει τις κινήσεις της και θα αντιδράσει πολύ έντονα.
Θα απαιτήσει με δυναμικό τρόπο να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς με χωρικά ύδατα σε ακτίνα έξη μιλίων….
Τα διεθνή ύδατα θα “ελευθερωθούν”, αλλά θα αντιδράσει κάποια μεγάλη χώρα με συμφέροντα στην διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η χώρα αυτή δεν μπορεί να επιτρέψει να αυξηθεί υπέρμετρα η διεθνής παραγωγή πετρελαιίου με κίνδυνο να πέσει διεθνώς η τιμή του για μεγάλο διάστημα κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και να κινδυνέψει με ύφεση διαρκείας η οικονομία της.
Θα στριμώξει άγρια την Τουρκία στα Ανατολικά της σύνορα και στην Μαύρη Θάλασσα.
Ο τουρκικός στόλος κάποια στιγμή θα βρεθεί στον πάτο της θάλασσας .
Τότε η Μεσόγειος θα γίνει ότι ήταν πάντοτε : Mία Ελληνική θάλασσα… O καιρός πλησιάζει.
logiosermis

hellasforce.com

Σχόλια