Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουρκάκια εναντίον (;) Μπένι… Οι «γείτονες» θέτουν θέμα Κυπριακού…


Σε πλήρη εξέλιξη οι τουρκικές προκλήσεις… Τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου επέκρινε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, υποστηρίζοντας ότι καταστούν πρόδηλο ότι η Ελλάδα έχει μια λανθασμένη αντίληψη σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
«Αυτού του είδους οι δηλώσεις της Ελλάδας, οι οποίες δεν είναι εποικοδομητικές,
δεν θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, ούτε στην επίλυση του Κυπριακού», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μπιλγκίτς ισχυρίζεται ότι «αυτή η αντίληψη έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να παραμείνουν σε αδιέξοδο εδώ και 46 χρόνια οι διαπραγματεύσεις για την επανίδρυση του συνεταιρισμού τον οποίο οι Ε/κ διέλυσαν το 1963», κατά την έκφρασή του.
Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας περί δήθεν σφετερισμού του κράτους, το 1963, από τους Ε/κ, ισχυριζόμενος ότι «οι λογαριασμοί της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου στα θέματα που αφορούν όλο το νησί δεν έχουν καμιά ισχύ και αυτό είναι μια πραγματικότητα που πρέπει πλέον να γίνει αποδεκτή, δηλαδή ότι η ε/κ διοίκηση δεν έχει εξουσία σε αυτά».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι «στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού, ο οποίος θα αποτελείται από δύο ιδρυτικές πολιτείες με ίσο πολιτικό καθεστώς και θα προκύψει με τη βούληση των δύο πλευρών την οποία θα επιδείξουν μέσω δημοψηφισμάτων, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014»
«Είναι φανερό ότι αγνοώντας το αυτό, η αντίληψη που βλέπει τις υπάρχουσες διαπραγματεύσεις ως νομιμοποίηση του κράτους που έχουν σφετεριστεί οι Ε/κ δεν θα βοηθήσει στις προσπάθειες για λύση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Υποστηρίζει ακόμη ότι «οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας ιδιαίτερα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας της πολιτικής της Τουρκίας και η σύνδεση αυτών των ισχυρισμών με τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας είναι αποτέλεσμα μιας λανθασμένης λογικής».
«Αυτού του είδους οι δηλώσεις της Ελλάδας, οι οποίες δεν είναι εποικοδομητικές, δεν θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων ούτε στην επίλυση του Κυπριακού. Η χώρα μας διατηρεί τη θέση της για επίλυση των υφισταμένων προβλημάτων στο πλαίσιο του διαλόγου. Θεωρούμε ωφέλιμο να υπενθυμίσουμε ότι τα βήματα που αγνοούν το δικαίωμα και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, δεν θα εξυπηρετήσουν κανένα άλλο σκοπό από το να δημιουργήσουν νέα προβλήματα», προσθέτει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Υποστηρίζει τέλος ότι «η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσει να διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για την ενίσχυση της ειρήνης και σταθερότητας σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο που περνά η Ανατολική Μεσόγειος. Συνιστούμε σε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την ίδια στάση». philenews / ΚΥΠΕ

Σχόλια