Ρακιντζής: Βρίσκω βουλεύματα απαλλακτικά για επωνύμους & δεν δικάζονται όπως ο άλλος κόσμος…


Ρακιντζής:  Βρίσκω βουλεύματα απαλλακτικά για επωνύμους & δεν δικάζονται όπως ο άλλος κόσμος…Απόσπασμα πρακτικών της βουλής…
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Σας είπα για άτυπες δαπάνες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέσσερις …… στη Βουλή, έχουν κριθεί όλες αυτές οι δαπάνες, νόμιμες, ενώ είχαμε πορίσματα και ζητούσαμε καταλογισμούς.
Πρόσφατα βγήκε ένας νόμος για τις ευθύνες των οργάνων των ΔΕΚΟ…


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ναι, εντάξει. Ποιοι νόμοι, ποιες διατάξεις, ποιοι ωφελήθηκαν, ποιοι καλύφθηκαν; Είναι πολύ σοβαρή την καταγγελία σας και την παραθέτετε εσείς, την υπογράφετε.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Στην εισαγωγή μου είπα δύο κουβέντες.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν είναι δύο κουβέντες. Είναι πολύ σαφής και διττή επισήμανση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ….. (εκτός μικροφώνου)
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ναι, πρόσφατα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: … να ακυρωθούν δαπάνες …. καταλογίσει κ.τ.λ…
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ναι οι παράνομες κρίθηκαν νόμιμες. Τι άλλο να σας πω;
Πρόσφατα βγήκε ένας νόμος που λέει ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Αυτό δεν είναι παρέμβαση; Ενώ κάνουμε πόλεμο, λέμε να καταλογιστούν ευθύνες και λέει «όχι, σας αμνηστεύω», υποκρύπτει αμνηστία. Δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω εγώ αν είναι αμνηστία ή όχι, τα ποινικά δικαστήρια.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Επισημαίνω ότι τέτοιου είδους περιπτώσεις πρόσφατα έχουμε πάρα πολλές. Εσείς τώρα έχετε την έκθεση του 2013, που σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει από πιο παλιά η ιστορία αυτή.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ζητήσατε να σας πω περιπτώσεις. Λέω ότι αυτή τη συμπεριφορά δεν την καταλογίζω σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Λέω ότι υπάρχει αυτή η τάση, εμπόδια, γραφειοκρατικά …… Μιλάω γενικά. Δεν μιλάω για τη χρήση του 2013 μόνο.
Το τρίτο σας ερώτημα, σχετικά με την πολιτική βούληση…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μεθοδευμένη παραγραφή αδικημάτων για επωνύμους.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ναι, αυτό είναι η πρακτική. Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα; Συνήθως βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα. Από την πείρα μου μέχρι τώρα αυτό βλέπω.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Επιθεωρητά, θέλουμε ονόματα. Πείτε ονόματα. Δεν γίνεται. Είναι πολύ σοβαρά αυτά που θέτετε και περιμένει ο ελληνικός λαός από εσάς πιο πολλά.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν έχω δικαίωμα ούτε να εφεσιβάλω ούτε να προσβάλλω απαλλακτικά βουλεύματα. Επομένως, λέω το παράπονό μου ότι στην προσπάθεια που κάνω κατά των επωνύμων, βρίσκω ένα τείχος. Στο τείχος, λοιπόν αυτό βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα. Τίποτα άλλο δεν λέω. Αλλά δεν μπορώ να σας κατονομάσω συγκεκριμένες υποθέσεις, τουλάχιστον δεν τις έχω χειρισθεί εγώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Επιθεωρητά, αυτή είναι η δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε να κατονομάσετε –με συγχωρείτε- καλύτερα να παραιτηθείτε.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν μπορώ να κατονομάσω σε ποινικές υποθέσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να μας κατονομάσετε τις περιπτώσεις…
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν μπορώ να παρέμβω, δηλαδή, δεν μπορώ να πω ότι η τάδε υπόθεση…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είναι η δουλειά σας.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν ελέγχω το ποινικό. Η ποινική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν ελέγχω την ποινική δικαιοσύνη. Έχουμε διάκριση εξουσιών.
Λέω ότι στην προσπάθεια που κάνω και παραπέμπω και επωνύμους, βλέπω απαλλακτικά βουλεύματα. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω αν είναι λάθος ή όχι μια υπόθεση, διότι την υπόθεση θα την πει ένα ανώτερο δικαστήριο, που θα κρίνει τη συγκεκριμένη περίπτωση, την πρωτόδικη ή ο Άρειος Πάγος κατ’ αναίρεση, αν είναι σωστή ή όχι. Δεν έχω αρμοδιότητα να πω. Απλώς λέω ότι στην προσπάθεια που κάνω βρίσκω βουλεύματα απαλλακτικά για επωνύμους και δεν δικάζονται όπως ο άλλος κόσμος.

Σχόλια