Ένα είναι σίγουρο Ε.Ε και ΝΑΤΟ…τα «βρήκαν σκούρα» απέναντι στον Πούτιν…

Έντονη ανησυχία, αλλά και υψηλοί τόνοι στα σχόλια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ένταση στις σχέσης της Ρωσίας με την ΕΕ. «Πόσο κοντά είναι ένας πόλεμος;» διερωτάται ο πολιτικός επιστήμων και δημοσιογράφος Άλεξ Φόρνμποϊμεν σε σημερινή ανάλυσή του στο περιοδικό Stern. Υποστηρίζει ότι «η Ρωσία δεν είναι πλέον εταίρος του ΝΑΤΟ, αλλά ενδεχομένως
και μελλοντικός αντίπαλος. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε…». Ο γερμανός αναλυτής εξηγεί: «Το ότι ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία ήταν εξοργιστικό για το ΝΑΤΟ. Το ότι η Ρωσία στηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία είναι μία ανησυχητική προβοκάτσια. Αν (όμως) το Κρεμλίνο αρχίσει να υποκινεί αναταραχή και στις χώρες της Βαλτικής, αυτό θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».
Πάνω απ΄όλα στη Δύση επικρατεί αμηχανία, υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine: «Τι θα γίνει, εάν πραγματικά η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία; Ασφαλώς θα επιβάλλονταν νέες κυρώσεις στη Μόσχα. Αλλά ακόμα και αν αυτές οι κυρώσεις ήταν πολύ πιο βαριές από ο,τιδήποτε έχουν αποφασίσει έως σήμερα η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δεν θα ήταν τίποτα άλλο παρά μία παραδοχή της αδυναμίας μας απέναντι στη βία. Τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί έχουν αποκλείσει μία στρατιωτική εμπλοκή και έχουν τους λόγους τους: μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε μία κλιμάκωση το τέλος της οποίας δεν θέλει κανείς ούτε καν να διανοηθεί».
Ομολογία αμηχανίας και από την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: «Η Δύση εμφανίζεται υπερβολικά διστακτική, διχασμένη και αναποφάσιστη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν το γνωρίζει αυτό και το εκμεταλλεύεται. Εδώ και καιρό η Ρωσία επιδίδεται σε πόλεμο με την Ουκρανία, έστω και αν ο πόλεμος δεν έχει κηρυχθεί επισήμως».

Σχόλια