Το μεγάλο ψέμα για την Ελλάδα...

Την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας αλλά και το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα αμφισβητεί ανάλυση στην ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου RTL. Όπως σχολιάζει ο αρθογράφος: «Η Ελλάδα θεωρείται ευρωπαίος ασθενής, ο γερμανικός λαϊκός Tύπος αρέσκεται στο να σκιαγραφεί την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα που αφήνεται να διασωθεί με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων κι ενώ ο ίδιος δεν πληρώνει φόρους και αγοράζει ακίνητα στο Βερολίνο. Βεβαίως:
Οι ελληνικές ελίτ συνέβαλαν με τη νοοτροπία τους στη δημιουργία αυτής της εικόνας. Ωστόσο, μια ματιά στα τρέχοντα στοιχεία της οικονομίας και στην κατάσταση των ‘κανονικών' Ελλήνων δείχνει ότι η επιβαλλόμενη από την τρόικα λιτότητα αποτελεί καταστροφή για τους πολίτες.»
Ο αρθρογράφος ασκεί δριμεία κριτική με αφορμή παλαιότερη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι δεν επιτρέπεται καμία πρόφαση για «να μη ληφθούν οι δυσάρεστες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν». Όπως επισημαίνει το σχόλιο: «Ένα είναι σαφές: Στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν πλέον χρήματα για την επίσκεψη στο γιατρό. Και, ειρήσθω εν παρόδω, το κόμμα του Σόιμπλε αυτοαποκαλείται ‘χριστιανικό'.»
Ο αρθρογράφος εκφράζει την απορία του για την ικανοποίηση που εξέφρασε η τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα και επισημαίνει: «Η τρόικα είναι απλά ένα εργαλείο για την πλήρη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Δεν υπάρχει χώρος για συναίσθημα, για τους ανθρώπους». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ενδεχόμενη συνέχιση των σκληρών μέτρων λιτότητας θα είναι μοιραία για τη χώρα και υπογραμμίζει: «Όπως η Γερμανία επέβαλε κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ 2008 και 2010 ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, έτσι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα ένα πρόγραμμα επενδύσεων προκειμένου να διατηρήσει και να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υποδομές.» Deutsche Welle

Σχόλια