Ζορίζονται οι Τραπεζίτες με την Αργεντινή…ετοιμάζουν τραπεζική παρέμβαση με στόχο μία απεμπλοκή στο «ναυάγιο»

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για παρέμβαση ιδιωτικών τραπεζών με στόχο μία απεμπλοκή στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αργεντινής και στους «απρόθυμους» πιστωτές της.
H ισπανική εφημερίδα El País, επικαλούμενη «πηγές από τον χρηματοπιστωτικό τομέα» υποστηρίζει ότι τέσσερις διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί εμπλέκονται σε μία συντονισμένη διαδικασία παρέμβασης:
η Citigroup, η Deutsche Bank, η HSBC και η JP Morgan. Δύο από αυτές, η HSBC και η Citigroup, έχουν ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή. Πάντως καμία τράπεζα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες για πιθανή παρέμβαση στην υπόθεση των «απρόθυμων πιστωτών». Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες εταιρίες αξιολόγησης κήρυξαν «πιστωτικό γεγονός», μετά την άρνηση της Αργεντινής να καταβάλλει τα οφειλόμενα σε διεθνή hedge funds, που δεν συμμετείχαν σε πρόσφατο διακανονισμό για το κρατικό χρέος της Αργεντινής, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001. Οι επενδυτές αυτοί είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε πολύ χαμηλή τιμή και επιμένουν σήμερα να πληρωθούν στην ονομαστική τους αξία, βγάζοντας κέρδος έως 1.600%.
Οι «απρόθυμοι πιστωτές» δικαιώθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο. Εκτιμάται τώρα ότι οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των hedge funds, ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία αποπληρωμής με βάση τον διακανονισμό στο «Κλαμπ των Παρισίων». Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις οι τράπεζες θα μπορούσαν τουλάχιστον να προσφέρουν εγγυήσεις ύψους 250 εκ. δολαρίων στους «απρόθυμους πιστωτές», ώστε εκείνοι να έχουν οικονομικό κίνητρο για να ζητήσουν από το αμερικανικό δικαστήριο αναστολή εκτέλεσης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, για την όποια απόφαση εις βάρος της Αργεντινής.

Σχόλια