Αμερικανογερμανικός «πόλεμος» κατασκoπείας…

Αποφασισμένη να μην ανεχθεί αμερικανικές παρακολουθήσεις σε γερμανικό έδαφος εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η εταιρική σχέση Γερμανίας-ΗΠΑ δεν τίθεται εν αμφιβόλω.
Δεν υπάρχει μέχρι τώρα επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στην απόφαση αποπομπής του εκπροσώπου της CIA από το Βερολίνο,
που στην ουσία ισοδυναμεί με απέλαση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο γερμανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, μια τέτοια τακτική είναι συνηθισμένη. Η γερμανική πλευρά αναμένει τώρα την υλοποίηση του αιτήματός της για αποπομπή του αμερικανού αξιωματούχου. Εάν δεν το πράξει, θα κηρυχθεί «persona non grata» και οι γερμανικές αρχές θα τον εξωθήσουν να εγκαταλείψει το γερμανικό έδαφος εντός 72 ωρών. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε περισσότερο σεβασμό από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας σήμερα από το Βερολίνο πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν πρέπει να διαπνέεται μόνο από εμπιστοσύνη αλλά και από σεβασμό.
Το ζήτημα απασχόλησε και το σημερινό καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ. Τα μηνύματα που έστειλε η γερμανική κυβέρνηση είναι βασικά δύο: Πρώτον, επίδειξη αποφασιστικότητας να μην ανεχθεί στο εξής τις αμερικανικές πρακτικές κατασκοπείας στο γερμανικό έδαφός και, δεύτερον, η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στην εταιρική σχέση Γερμανίας-ΗΠΑ.
Συνάντηση Σταϊνμάγερ-Κέρι στη Βιέννη
Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στην εταιρική σχέση Γερμανίας-ΗΠΑ
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Eξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, θα πρέπει να επιδιωχθεί μια «νέα αρχή» σε αυτή την σχέση, «θα πρέπει να την αναζωογονήσουμε πάνω σε μια ειλικρινή βάση». Μια πρώτη ευκαιρία να συζητήσει με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, τα νέα σκάνδαλα κατασκοπείας και την κατάσταση των αμερικανογερμανικών σχέσεων θα έχει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ την Κυριακή το απόγευμα στη Βιέννη, με αφορμή τη διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διέψευσε πάντως ότι η καγκελαρία έδωσε εντολή σε όλες τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να περιορίσουν «μέχρι νεωτέρας» τη συνεργασία τους με τις αντίστοιχες αμερικανικές στα πιο απαραίτητα, δηλαδή σε θέματα που αφορούν άμεσα στην ασφάλεια της Γερμανίας, όπως η ασφάλεια των γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και η αναχαίτιση τρομοκρατικής απειλής. Εν τω μεταξύ όπως γράφει το SPIEGEL-ONLINE, στη γερμανική μυστική υπηρεσία BND έχουν ξεκινήσει έρευνες που αφορούν το σύνολο των 6000 συνεργατών και έχουν ως στόχο τον πιθανό εντοπισμό και άλλων διπλών πρακτόρων.

Σχόλια