Ο φόβος «πουλάει», ο φόβος αποθαρρύνει.. Υπό καθεστώς φόβου γεννάται ο φασισμός

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ειδικοί από όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Βόννη για το GΜF. Αίσθηση προκάλεσε ο αιγύπτιος παρουσιαστής Μπασέμ Γιούσεφ αλλά και η συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας και του διαδικτύου.
Ήταν μία ομιλία γεμάτη πάθος και χιούμορ. Θα μπορούσε να πει κανείς
ότι παρέπεμπε τόσο σε κωμωδία όσο και σε τραγωδία. Ο λόγος για τον αιγύπτιο καρδιοχειρουργό Μπασέμ Γιούσεφ, o oποίος έγινε ευρέως γνωστός στον αραβικό κόσμο από την παρουσίαση μιας πρωτότυπης πολιτικής, σατιρικής εκπομπής στην Αίγυπτο. Ο Μπασέμ Γιουσέφ έδωσε ηχηρό «παρών» κατά τη χθεσινή έναρξη του Global Media Forum που διοργανώνει η Deutsche Welle στη Βόννη, μιλώντας για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα του. «Ο φόβος ‘πουλάει’, ο φόβος αποθαρρύνει, ο φόβος υποδαυλίζει πολέμους στον κόσμο. Υπό καθεστώς φόβου γεννάται ο φασισμός. Το φόβο χρησιμοποιούν ως όπλο δημοκρατικές κυβερνήσεις και τρομοκράτες», είπε ο Μπασέμ Γιούσεφ εμφατικά.
Σάτιρα ενώπιον καταστολής
Ο Γιούσεφ γνωρίζει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάει. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση της Αιγύπτου για συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι αλλά και του Ισλάμ. Λογικό επακόλουθο ήταν να δοθεί πρόωρο τέλος στην εκπομπή του, την πρώτη σατιρική εκπομπή στον αραβικό κόσμο, στην οποία συμμετείχε ζωντανά και το κοινό. Εντούτοις ο ίδιος σχολιάζει τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις με σαρκασμό. «Ζούμε τα πιο συναρπαστικά χρόνια της δημοκρατίας στην Αίγυπτο. Και όποιος δεν το βλέπει αυτό, τότε θα πρέπει να του κόψουν τη γλώσσα», ανέφερε με λεπτή ειρωνεία.
Για τον Γιούσεφ η εκπομπή αυτή «ήταν κάτι παραπάνω από μία τηλεοπτική παραγωγή. Ήταν περισσότερο μια ανθρώπινη εμπειρία. Χρησιμοποιήσαμε το χιούμορ, το γέλιο, τη μουσική και την ελευθερία ως αναχώματα στον θρησκευτικό φανατισμό», ανέφερε ο αιγύπτιος σταρ. Για τον ίδιο η σάτιρα και γενικότερα το χιούμορ αποτελούν απειλή για την εκάστοτε εξουσία. «Όταν γελάς, δεν φοβάσαι», είπε χαρακτηριστικά. Ο Γιούσεφ εξήρε στην ομιλία του το ρόλο του διαδικτύου ως μέσου που βοηθά τους πολίτες να εκφραστούν ελεύθερα ξεπερνώντας τις φοβίες τους. Ο ίδιος άλλωστε αρχικά είχε ξεκινήσει να ανεβάζει μόνος του ερασιτεχνικά βίντεο στο youtube, τα οποία γρήγορα διαδόθηκαν σε πολλές αραβικές χώρες, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Για τον Γιούσεφ, η «αλλαγή» στην Αίγυπτο θα έρθει μόνο από τους νέους, οι οποίοι δεν φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα στο ίντερνετ, γράφοντας με τον τρόπο αυτό τη δική τους ιστορία. 

hellasforce.com

Σχόλια