Μυστηριώδεις διαρροές στην Ρωσία …ή πόλεμος παραπληροφόρησης ;;

Μια σειρά σημαντικών διαρροών που κάνουν αίσθηση, έφεραν στην επιφάνεια η οργάνωση  Anonymous International…

Ένα «καυτό» θέμα για τους «Κρεμλινολόγους»…. Ποιοι είναι όλοι αυτοί… Είναι κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται;;
Οι οδηγίες ήρθαν με email: «Συνάντηση στο πάρκο σε μια ώρα.
Καθίστε σε ένα παγκάκι κοντά στο άγαλμα, κρατώντας ένα αντίγραφο της τοπικής έκδοσης του Forbes. Στη συνέχεια, περιμένετε 10 λεπτά. Ένας άντρας θα πλησιάσει και να σας δείξει μια εικόνα ενός πληκτρολογίου».
Ο John Le Carré και το «μανδύας και στιλέτο» μπορεί να φαίνονται ξεπερασμένα στην εποχή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), αλλά ήταν η εντολή για την πορεία προς τη μυστηριώδη ρωσική συλλογική προσπάθεια, που αυτοαποκαλείται Anonymous International.
Εντελώς άγνωστη μόλις λίγους μήνες πριν, η ομάδα έχει γίνει η συζήτηση των πολιτικών κύκλων της Μόσχας μετά την απόσπαση εγγράφων που διέρρευσαν λεπτομερώς, τα στοιχεία της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. Μυστικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, η εσωτερική λειτουργία της τηλεόρασης προπαγανδιστική μηχανή του Κρεμλίνου και σε απευθείας σύνδεση πληροφορίες για τον πόλεμο εναντίον της Δύσης.
Ρώσοι δημοσιογράφοι επιβεβαίωσαν σχεδόν όλες τις διαρροές ανεξάρτητα – κι αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα σε μια χώρα όπου οι αξιωματούχοι απαντούν με αδιαφορία ή απόλυτη σιωπή.
Καθώς η φήμη του ομίλου μεγαλώνει, η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο σχετικά με το περιεχόμενο των ίδιων των διαρροών από ό, τι για την ταυτότητα των ανθρώπων που τα δημοσιεύουν. Η ομάδα, η οποία στέλνει αινιγματικά μηνύματα σε δημοσιογράφους στο όνομα μιας «ομάδας δράσης» ονομάζεται Shaltai Boltai – το ρωσικό όνομα για τον τραγικό ήρωα Humpty Dumpty – ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν δυσαρεστημένους, από την ρωσική ηγεσία, κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχει αναστατώσει η πρόσφατη σκληροπυρηνική στροφή του Πούτιν και η επιθετική πολιτική του απέναντι Ουκρανία. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μια συγκαλυμμένη “ενέργεια” στο πλαίσιο της προεδρικής διοίκησης, που χρησιμοποιούνται είτε σε μια εστερική πάλη για την εξουσία ή με ακόμη ασαφείς στόχους κατά των φιλελεύθερων μέσων ενημέρωσωης και την αντιπολίτευση.
Πρόσφατα, έγινε η πρώτη δημοσίευση για την κάλυψη ενός μέλους της ομάδας, ο οποίος θα αποκαλύψει μόνο το ψευδώνυμό του, Shaltai. Ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με ένα αποτύπωμα του πληκτρολογίου στα πέλματα των παπουτσιών του. Επέμεινε να κάνει ένα συνεχή κύκλο στη διάρκεια της συνέντευξης 90 λεπτών, με τα πόδια, για να αποφύγουμε τον εντοπισμό. Συμφώνησε να μην περιγράψουμε την εμφάνισή του ή να αποκαλύψουμε την ημερομηνία και την ώρα της συνέντευξης, εκτός από το να πούμε ότι έλαβε χώρα έξω από τη Ρωσία. Η επαλήθευση αυτών που είπε είναι, από τη φύση τους και το σχεδιασμό τους, δύσκολο.
«Είμαστε μια κοινότητα ανθρώπων που πιστεύουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον λάθος τρόπο και πρέπει να γίνει πιο ανοικτή“, δήλωσε ο Shaltai. «Αν αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα με αυτές τις διαρροές, τότε ας είναι.”
Για να αποδείξει την ταυτότητά του, άνοιξε ένα φάκελο που ονομάστηκε “007″ σε ένα φορητό υπολογιστή και αφήστε τον BuzzFeed να διαβάσει μια ανάλυση 10.000-λέξεων σχετικά με τις διαμάχες για την εξουσία κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας στη ρωσική πολιτική, που η ομάδα δημοσίευσε λίγες μέρες αργότερα. Έδειξε επίσης στον BuzzFeed μια φωτογραφία της Kristina Potupchik, πρώην εκπροσώπου της ομάδας νεολαίας του Κρεμλίνου Nashi, φορώντας ένα μετάλλιο που μοιάζει με αυτά που Πούτιν έδωσε κρυφά σε 300 ρώσους δημοσιογράφους, για το ρόλο τους στην προσάρτηση της Κριμαίας. Ο Shaltai είπε πως η Potupchik ήταν μέρος της δεύτερης ομάδας του Κρεμλίνου που συνδέονται με ειδικούς δημοσίων σχέσεων και spin doctors sτους οποίους o Πούτιν έδωσε μετάλλια τον Μάιο.
Η ομάδα φαίνεται να λαμβάνει το όνομά της από το παγκόσμιο κίνημα Anonymous hacking, αλλά μοιράζεται ελάχιστα κοινά στοιχεία με αυτό. O Shaltai ισχυρίστηκε η ομάδα λαμβάνει τις διαρροές της από ένα δίκτυο «πληροφοριοδοτών», συμπεριλαμβανομένων των hacked emails από ένα ρωσικό «γιγάντιο σέρβερ» όπως ο BuzzFeed έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο αριθμός τους είναι ασαφής. Ο Shaltai, συχνά μιλά σε δημοσιογράφους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε κρυπτογραφημένα συστήματα συνομιλεί με ένα άλλο μέλος που ονομάζεται Boltai. Και οι δύο από αυτούς, μιλούν μ’ ένα τρίτο μέλος που ονομάζεται Alice, που χαρακτηρίζεται ο «ιδεολόγος» της ομάδας, που υποτίθεται ότι αυτή την περίοδο γράφει ένα μανιφέστο.
Σύμφωνα με τον Shaltai, η ομάδα έχει υπάρξει σε κάποια χαλαρή μορφή για τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια μετά τη συνάντηση σε ένα φόρουμ τυχερών παιχνιδιών. Ισχυρίστηκε ότι γνώριζε μόνο ένα από την ομάδα στο πρόσωπο και είπε ότι τα μέλη είναι όλα σε «εμπιστευτικές θέσεις» επαγγελματίες, κάποιοι τεχνικοί και κάποιοι σε λειτουργικές θέσεις, κάτι που συνεπάγεται συνδέσεις με αναλυτές και χειριστές πεδίου των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Μέχρι πέρυσι, δούλεψαν ανώνυμα στα “διαφόρων μεγεθών έργα που μπορεί ή δεν μπορεί να εμφανιστούν στην δημοσιότητα”, δήλωσε ο Shaltai. Το μόνο που θα παραδέχονται είναι ότι ήταν πλαστό το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο λέγοντας ότι ο Vladimir Yakunin, ο επικεφαλής του κρατικού σιδηροδρομικού μονοπωλίου της Ρωσίας και ένας παλιός φίλος του Πούτιν, απολύθηκε (σ.σ.πρόκειται για το ίδιο Γιακούνιν που πρόσφατα είδε ο πρωθυπουργός Σαμαράς). Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας απέτυχαν να βρουν τους hackers, οι οποίοι έστειλαν το σχετικό έγγραφο από μια ηλεκτρονική διεύθυνση της Σιβηρίας με τρόπο που να υποδηλώνει ότι οι ένοχοι είχαν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζει, σαν να ερχόταν από το γραφείο του πρωθυπουργού. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Yakunin δήλωσε ότι οι ένοχοι είχαν βρεθεί αλλά δεν προσέφερε λεπτομέρειες εκτός από το να επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορούν να κοιμηθούν ήρεμα. Ας τους αφήσουμε να ανησυχούν. “
Τα πράγματα άλλαξαν αργότερα εκείνο τον μήνα, όταν ένας από τους “πληροφοριοδότες” της ομάδας τους παρείχε το κείμενο της ετήσιας Πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του Πούτιν πριν αυτό γίνει. Δημιούργησαν το blog, Shaltai Boltai και την δημοσίευσαν πριν βγει στον αέρα. Ο Πούτιν, ο οποίος συνήθως αναφέρεται ως «Εγγυητής», κατέγραψε στη συνέχεια μια δεύτερη, ελαφρώς διαφορετική εκδοχή την τελευταία στιγμή. Ο εκπρόσωπος του το απέδωσε σε τεχνικό πρόβλημα.
Η δουλειά τους γνώρισε στασιμότητα μέχρι την εισβολή της Ρωσίας και την επακόλουθη προσάρτηση της Κριμαίας το Μάρτιο, που συνοδεύτηκε από μια απότομη στροφή στην εγχώρια συντηρητική πολιτική φαίνεται να τους έχει προβληματίσει όσο και τους δυτικούς που τους απασχολεί τι συμβαίνει στην κυβέρνηση της Ρωσίας.
“Είμαστε αναστατωμένοι με τις μεθόδους της κυβέρνησης μας που χρησιμοποιήθηκαν στην Κριμαία», δήλωσε ο Shaltai. “Αν θέλετε να κάνετε τα πράγματα καλύτερα, να δούμε τη δική σας χώρα. Η Ουκρανία θα πρέπει να πάει στην Ευρώπη, αν θέλετε να αλλάξτε τη Ρωσία“.
Από τότε, η ομάδα έχει δημοσιεύσει νέες διαρροές σχεδόν κάθε εβδομάδα. Τα περισσότερα από αυτά είναι πράγματα μικρής αξίας. Οι αποκαλύψεις σπάνια αναφέρονται σε παράνομη δραστηριότητα. Συχνά, τα στοιχεία που εκτίθενται δεν είναι οι ίδιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, αλλά πληρεξούσια τρίτων που έχουν εντολές να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για την προεδρική διοίκηση. Το μόνο πράγμα που οι διαρροές φαίνεται να έχουν κοινό είναι η ιχνηλασιμότητα τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε ανώτερα στελέχη στην προεδρική διοίκηση. Το μεγαλύτερο θύμα είναι ο Viacheslav Volodin, ο οποίος ανέλαβε την εσωτερική πολιτική, όταν ο Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία και αναμείχθηκε στην καταστολή της τότε -φλέγον κίνημα- δημοκρατικής διαμαρτυρίας. Άλλοι, αποκαλύπτουν τα κατορθώματα των επικεφαλής του Τμήματος Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ και Αλεξέϊ Γκρόμοφ, οι οποίοι από καιρό μάχονται για τον έλεγχο της πολιτικής ενημέρωσης του Κρεμλίνου.
Οι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν τις διαρροές που θα μπορούσαν ν’ αποτελούν ένα σημάδι ότι η ομάδα είναι στην πραγματικότητα ένα «έργο» που χρησιμοποιείται από μια ισχυρή φατρία του Κρεμλίνου για την επίλυση διαφορών με τους άλλους, παρά μια ομάδα Σνόουντεν του Κρεμλίνου για την αλήθεια. Αυτό, είναι εν μέρει μια φυσική υπόθεση στη Ρωσία, η οποία έχει ακόμη και μια ξεχωριστή λέξη -sliv – για διαρροή των οποίων ο σκοπός είναι να βλάψει τη φήμη παρά να καταγγέλλουν παραβάσεις. Καθώς πέρασε δεκαετίες κάτω από ένα αυταρχικό κράτος, έχει διδάξει τους Ρώσους να περιμένουν το χειρότερο από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να πείσει ότι οι αποκαλύψεις δεν γίνονται με σκοπό να καλυφθεί η αλήθεια
Αυτό το παράδοξ,ο έφερε στην κορυφή του κατά τα χρόνια της «ελεγχόμενης δημοκρατία» υπό τον πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Βλαντισλάβ Σουρκόφ, ο οποίος παρομοίασε τη ρωσική πολιτική σαν μια αίθουσα των κατόπτρων, όπου «αντικαθίστανται η πραγματική αντιπολίτευση και η συζήτηση» από υποκατάστατα του Κρεμλίνου τύπου, «πολιτικών τεχνολόγων».
Όταν ο πρώην γιατρός του Κρεμλίνου Stanislav Belkovsky πήγε δημόσια το 2007, με ισχυρισμούς ότι ο Πούτιν είχε μια μυστική περιουσία 40.000.000.000 δολάρια που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ευρώπης, οι σχολιαστές υποπτευόταν ότι είχε εξουσιοδοτηθεί να το πράξει, προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ολιγαρχών διεκδικητών του θρόνου. Χρήματα ο Πούτιν έχει, φυσικά ποτέ δεν έχουν βρεθεί: Κανείς ποτέ πραγματικά δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει (σ.σ. ούτε οι εισαγγελείς για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου)
Ο μυστικισμός της ομάδας αντλεί συχνά ομοιότητες με τον τρόπο που χρησιμοποιούν ψευδό- θεατρινισμούς. Με το ένα μάτι για να «αφηγείται ιστορίες στο ύφος των παραμυθιών,” πήραν έμπνευση από το Humpty Dumpty του Lewis Carroll’s Through το Looking Glass που ο Shaltai βρήκε δήθεν ένα αντίγραφο του βιβλίου, σε μια πώληση σε γκαράζ. Στην αφήγηση του Carroll, ο γίγαντας, εριστικό αυγό, είναι ένας σημειωτικός που λέει στην Αλίκη ότι κάθε λέξη “σημαίνει ό, τι έχω επιλέξει να σημαίνει -. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο” Στο ίδιο πνεύμα, ο Shaltai Boltai ανυπομονεί αντίστοιχα να δώσει συνεντεύξεις σε ρώσους δημοσιογράφους, αλλά να μπορεί ν’ απαντήσει σχεδόν σε κάθε ερώτηση σε ασαφείς γρίφους ή με μισό-αρνήσεις. Ο στόχος της ομάδας είναι να «δημιουργήσουν πραγματικότητες και να δημιουργήσουν λέξεις που σημαίνουν.” “Θα μπορούσαμε να σας πούμε, αλλά θα μας κάνουν να πιστέψουμε;” είναι μια κοινή επωδός.
Οι υποψίες βάθυναν αφού οι Shaltai Boltai δημοσίευσαν μια σειρά από slivy στόχευση εναντίον του Volodin, που επιχείρησε να αντικαταστήσει τον Surkov στα τέλη του 2011 και συνοδεύτηκε από ένα παρόμοιο σκάνδαλο hacking με τη συμμετοχή Potupchik ο οποίος είναι μια από τις λίγες υπαλλήλους που οι διαρροές εμπλέκουν σε πραγματική διαφθορά. Ο Shaltai είπε ότι ήξερε τον Surkov προσωπικά, αλλά αρνήθηκε πως η ομάδα υπερασπιζόταν τα δικαιώματα του. “Οι απόψεις του Vladislav Yuryevich για το τι συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετες από τις δικές μας», είπε, χρησιμοποιώντας το επώνυμο του Surkov. “Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι είμαστε έργο του Surkov μόνο και μόνο επειδή αυτός έχει πρόσβαση σε υλικά και τις επαφές.“
Ακόμη και με βάση αυτά τα λίγα που είναι γνωστά για αυτούς, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είναι αυτό που λένε ότι είναι. Οι Shaltai Boltai συχνά γράφουν – και Shaltai μιλάει – σε μια παράξενη, ανάρμοστα καθομιλουμένης γλώσσας, με περίεργη αργκό και ατημέλητη στίξη. Εβδομαδιαία φύλλα που είπε ο Shaltai ότι προετοιμάστηκαν για τις προεδρικές εκλογές, όταν επικεφαλής της διοίκησης ήταν ο Σεργκέι Ιβανόφ παραδόξως δεν αποκαλύπτουν σημαντικά γεγονότα όπως η πρόσφατη συνάντηση του Πούτιν με το αποσχιστικό ηγέτη της Κριμαίας και ένα σκοτεινό χρηματοδότη του Κρεμλίνου, που συνδέεται με τους ηγέτες της εξέγερσης της ανατολικής Ουκρανίας.
Πιο κατάφωρα, ο Shaltai έδωσε μια μεγάλη θεατρική παράσταση σχετικά με τις προφυλάξεις ασφαλείας του, χωρίς να λάβει προφανείς άλλες. Απέρριψε μια πρόταση για να επικοινωνούμε μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν έψαξε να βεβαιωθεί ότι BuzzFeed δεν έφερε πάνω του ένα τηλέφωνο, μέσω του οποίου θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί η συνάντηση.
Η ταυτότητά του, μετά από όλα αυτά, μπορεί να μην είναι πραγματικά πρόβλημα.
“Κάνουμε ό, τι θέλουμε», είπε. “Αφήστε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι είμαστε οι Volodin, Σουρκόφ, άνθρωποι του Gromov – δεν με νοιάζει. Οι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν πως αλλάζουμε τη σημαία μας ή πλευρές – αφήστε τους “. 


hellasforce.com

Σχόλια