Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

To «success story» δικαιώνεται…Ακρίβεια και συρρίκνωση εισοδημάτων


Η 23η ακριβότερη χώρα μεταξύ 47 ευρωπαϊκών χωρών και χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ κατατάσσεται στην 28η θέση με βάση το ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Σύγκρισης (International Comparison Programme) και η συλλογή των στοιχείων έγινε το 2011. Ολες οι συγκρίσεις έχουν γίνει με βάση την αγοραστική δύναμη.
Τα στοιχεία της έρευνας έρχονται για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσουν ότι μπορεί πλέον η Ελλάδα να μη συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ακριβών χωρών, αλλά η αίσθηση της ακρίβειας παραμένει έντονη με δεδομένη τη συρρίκνωση των εισοδημάτων με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την υποχώρηση των τιμών.
Το παραπάνω προκύπτει και από την αντιπαραβολή των δύο δεικτών, επιπέδου τιμών και ΑΕΠ. Ετσι, αν και ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι 124,3 μονάδες, δηλαδή 6,2 μονάδες από τον μέσο όρο των 47 χωρών (130,5) ή χαμηλότερος κατά περίπου 5%, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κατά 26% χαμηλότερο από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 26.662 δολάρια, όταν ο μέσος όρος της περιοχής είναι 33.675 δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από της Ελλάδας, αλλά η απόκλιση στα εισοδήματα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο δείκτης επιπέδου τιμών στη Γερμανία είναι 139,6 μονάδες και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ 40.990 δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι 129 μονάδες και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ 49.782 δολάρια. Από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου φθηνότερη από την Ελλάδα είναι η Πορτογαλία και η Κύπρος, με τη μεν Πορτογαλία να εμφανίζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 25.672 δολάρια και την Κύπρο υψηλότερο από της Ελλάδας, 31.229 δολάρια.
Η ακριβότερη χώρα μεταξύ των 47 είναι η Ελβετία, όπου ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι 209,6 μονάδες (υπερδιπλάσιος και από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 100), αλλά πλουσιότερη χώρα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και των μελών του ΟΟΣΑ είναι το Λουξεμβούργο, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ, βασισμένο πάντα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, 111.689 δολάρια. Δεύτερη ακριβότερη χώρα είναι η Νορβηγία, ακολουθεί η Αυστραλία, η Δανία και την πρώτη πεντάδα κλείνει η Σουηδία. Μετά το Λουξεμβούργο πλουσιότερη χώρα είναι η Νορβηγία.
Από την άλλη, φθηνότερη χώρα είναι η ΠΓΔΜ με τον δείκτη επιπέδου τιμών στις 54,5 μονάδες και φτωχότερη η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις 9.629 δολάρια. Η έρευνα έγινε εκτός από την Ευρώπη και τις χώρες ΟΟΣΑ σε 7 ακόμη περιοχές του πλανήτη καταγράφοντας συνολικά 7 εκατ. τιμές από 177 χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πέντε ακριβότερες χώρες είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, οι Βερμούδες, η Αυστραλία και η Δανία, ενώ οι πέντε φτωχότερες είναι η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Μιανμάρ, η Αιθιοπία και το Λάος.
Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας αποδεικνύει ακόμη την ανισοκατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Στις υψηλών εισοδημάτων οικονομίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 67,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, διαμένει μόλις το 16,8% του πληθυσμού της γης. 

hellasforce.com

Σχόλια