Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς ψηφίζουμε αύριο..


Πώς ψηφίζουμε αύριο..Στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους έφορους, θα ψηφίσουν αύριο 9.890.854 καταγεγραμμένοι πολίτες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και 9.884.846 καταγεγραμμένοι Ευρωπαίοι πολίτες για τις ευρωεκλογές (με ζητούμενο ακόμη τον ενδελεχή έλεγχο για τους αποβιώσαντες).
Η ψηφοφορία για τους 446 συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών
(211 δήμοι και 12 περιφέρειες) και για τους 40 συνδυασμούς των ευρωεκλογών (1.251 υποψήφιοι) θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ (με δυνατότητα χρονικής παράτασης για τα εκλογικά τμήματα στα οποία συνεχίζει η ροή του κόσμου μετά τις επτά το απόγευμα).
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων.
Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ψηφίσουν. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.
Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.
Τα καταστήματα των ΟΤΑ οφείλουν να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.

Σχόλια