Πάνος Καμμένος: θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε τους Έλληνες ποια είναι η δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτή την μέγγενη και να φέρουμε το χαμόγελο στα χείλη τους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ NEWSIT.GR ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ, ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗ
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε. Καλωσορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ για την πρόσκληση και να σας πω ότι είναι η πρώτη πρόσκληση που έχω λάβει ως πολιτικός αρχηγός. Θα σας φανεί περίεργο, δεν έχω βγει πουθενά.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ, πάντως, θέλω να θυμίσω ότι αυτή εδώ την εκπομπή, την κάνουμε με διαφορετικούς όρους σε αυτές τις εκλογές, με τη συνεργασία του «new post», του Τάκη Χατζή και της Ελένης Καλογεροπούλου, αλλά και στις προηγούμενες εκλογές, όπως θα θυμάστε, είχατε έρθει εδώ, σε αυτό το studio και είχατε καθίσει στην ίδια καρέκλα. Αυτό, τουλάχιστον για μας, είναι αρχή και θα συμβαίνει πάντα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Να μπω λίγο στη συζήτηση που κάνατε προηγουμένως;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για αυτό και ήθελα να σας βάλουμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν να σας πω ότι είναι αλήθεια, ο Τάκης Χατζής έχει καλή πληροφόρηση από αυτή την πλευρά. Το θέμα είναι Νέα Ελλάδα – Νέα Δημοκρατία. Εδώ βλέπουμε ότι τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία αλλάζουν τα ονόματά τους. Δεν τα αλλάζουν γιατί θέλουν να κάνουν μια ιδεολογική διαφοροποίηση - αυτή έχει γίνει, δεν υπάρχει πλέον ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε Νέα Δημοκρατία κατά τη δική μου άποψη - αλλά περισσότερο για να αλλάξουν το ΑΦΜ τους, ώστε να γλιτώσουν 240 εκατομμύρια ευρώ το ΠΑΣΟΚ, 220 εκατομμύρια η Νέα Δημοκρατία από τις οφειλές που έχουν στην Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα. Πολλά από αυτά έχουν περάσει στη «bad bank» της Τράπεζας Πειραιώς και με την αλλαγή του ΑΦΜ αυτό που ουσιαστικά θα καταφέρουν είναι να μην πληρώσουν αυτά τα δάνεια που έχουν πάρει και έχουν φάει. Αυτό είναι ανέντιμο, διότι η κρατική επιχορήγηση κατάσχεται από τις τράπεζες - κανονικά θα έπρεπε να κατάσχεται όλη - όπως γίνεται στους Έλληνες πολίτες. Εδώ πήραν το βοήθημα από τους λογαριασμούς, τα 500 ευρώ - και η χρηματοδότηση που γίνεται και σήμερα είναι και αυτή αντισυνταγματική και παράνομη. Ένα παράδειγμα, εμείς είμαστε το τέταρτο κοινοβουλευτικό κόμμα, το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πήραμε 11% στις πρώτες εκλογές του Μαΐου και 8% στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου και από τα επτά εκατομμύρια ευρώ που μοιράζονται για τη χρηματοδότηση των εκλογών εμείς πήραμε 52.000 ευρώ

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είστε κόμμα που εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για αυτό γίνεται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι για αυτό. Είναι με βάση το ότι γίνεται ένας σχεδιασμός για να γίνει οικονομικός αποκλεισμός. Να σας πω ότι νομοθέτησαν το 2012 και ενώ έξι μήνες του 2012 ήμασταν στη Βουλή των Ελλήνων εκλεγμένοι με 11,5% την πρώτη εκλογή και 8% τη δεύτερη, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ το 2012, γιατί άλλαξαν το νόμο και είπαν όχι με τα ποσοστά που έχουν τα κόμματα ανάλογα με τις εκλογές, αλλά με τα ποσοστά που είχαν την 1 Ιανουαρίου 2012. Αυτό είναι ένα μέρος του αποκλεισμού που δεχόμαστε από την πλευρά της συγκυβέρνησης και αυτός ο αποκλεισμός έχει βεβαίως αντίκτυπο στην προβολή μας. Δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε banner.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η προβολή σας φταίει που σας πέρασε το Ποτάμι που είστε στην τέταρτη θέση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα το δούμε ποιος θα περάσει ποιον.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δημοσκοπικά λέμε τώρα, όπου εγώ έχω τις ενστάσεις μου.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δημοσκοπικά έχουμε παράδοση. Αν οι δημοσκοπικές εταιρείες έχουν την επιτυχία των προηγούμενων εκλογών θα είμαστε πολύ ευτυχείς, 3,5-4% μας έδιναν, πήραμε 11%. Από εκεί και πέρα θα φανεί στις εκλογές.

Να τελειώσω όμως αυτό που έλεγα προηγουμένως, γιατί αφορά και τους πολίτες που θα ψηφίσουν. Έχει καμία σχέση η Νέα Δημοκρατία σήμερα του Αντώνη Σαμαρά με τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, του Μητσοτάκη, του Αβέρωφ, του Έβερτ, του Ράλλη; Όχι. Η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβληθεί σε ένα ακροδεξιό κόμμα. Τα στελέχη τα οποία βρίσκονται δίπλα στον κ. Σαμαρά δεν θα περνούσαν καν από την πόρτα του Καραμανλή ή του Μητσοτάκη ή του Ράλλη ή του Αβέρωφ. Άνθρωποι που ήταν επικεφαλής της ΕΠΕΝ. Άνθρωποι που προλόγιζαν τα βιβλία του Πλεύρη για το πως θα πρέπει να καίμε τους Εβραίους στους φούρνους

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ποιους εννοείτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ τον κ. Γεωργιάδη, τον υιό του κ. Πλεύρη που είναι υποψήφιος με τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είναι υπουργός ο κ. Πλεύρης. Δεν είναι στο Μαξίμου. Δεν είναι εκλεγμένος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι από τους στενούς συνεργάτες. Κύριε Χατζή, γνωριζόμαστε χρόνια, ξέρετε ότι δεν θα περνούσαν την πόρτα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάντως είναι αλήθεια ότι τέτοιες απόψεις οι ίδιοι δεν εκφράζουν. Δεν ξέρω να υπάρχει κάτι στο παρελθόν τους, δεν το έχω υπόψη μου.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το έχετε υπόψη σας αν ο κ. Βορίδης ήταν πρόεδρος της ΕΠΕΝ μετά τον Μιχαλολιάκο;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό το γνωρίζω. Αναφέρομαι στον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Πλεύρη που είπατε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν επωλείτο το βιβλίο «Η αλήθεια για τους Εβραίους»;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τον κ. Πλεύρη τον άκουσα να δίνει εξηγήσεις και να λέει ότι «υπεράσπισα τον πατέρα μου, ως δικηγόρος, αλλά διαφωνώ ριζικά με τις απόψεις του». Έτσι λέει ο ίδιος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θα σας θυμίσω ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή video ανεβασμένα στο διαδίκτυο, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία, το ξέρει ο κόσμος, νομίζω ότι πρέπει να το περάσουμε πιο γρήγορα. Θέλω να πω ότι έχει αλλάξει ο χαρακτήρας. Βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήμουν αντίθετος ιδεολογικά και το πολέμησα και βγαίνει σήμερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, με δημόσια δήλωση ως υπουργός Εξωτερικών και στηρίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία, οι οποίοι θα σας θυμίσω ήταν αυτοί που διαδήλωσαν υπέρ της Χρυσής Αυγής μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στην Ουκρανία. Μία κυβέρνηση, η οποία προέκυψε από ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου, χωρίς εκλογές και δεν στηρίζουν αυτή τη στιγμή την πολιτική της προστασίας των ρωσικών πληθυσμών, αλλά και του ελληνικού πληθυσμού.

Τα λέω όλα αυτά λέγοντας στους πολίτες ότι ΠΑΣΟΚ, με την έννοια που ξέραμε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει. Νέα Δημοκρατία, με την έννοια που ξέραμε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο κόμματα, τα οποία ανήκουν σε δύο διαφορετικά κόμματα στην Ευρωβουλή, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τι έχουν κοινό σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Το κοινό είναι ότι μιλούν για την πολιτική ένωση της Ευρώπης και για το φεντεραλισμό, την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Διάβασα με πολλή προσοχή κ. Ευαγγελάτο, αυτό που αναρτήσατε σήμερα το πρωί στο «newsit» σε σχέση με τα γεγονότα της «νύχτας των Καννών».

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι των «Financial Times».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε και φαίνεται ξεκάθαρα αυτό, είναι ανοιχτό, μια σύμπτωση απόψεων για την πορεία της Ευρώπης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τι λένε; Κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό που είπε η κ. Μπενάκη παραδίδοντας στον Παπούλια και το οποίο δεν το καταλάβαμε τότε. Κατάργηση ουσιαστικά και υποστολή των σημαιών, κατάργηση του πολιτισμού και της ιστορίας.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Φεντεραλισμός, ενωμένη Ευρώπη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι ο φεντεραλισμός, εμείς τουλάχιστον έχουμε μια ξεκάθαρη θέση στις ευρωεκλογές και λέμε στους Έλληνες πολίτες ότι εάν ψηφίσετε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ θα ψηφίσετε όχι στον φεντεραλισμό, όχι στην παράδοση εθνικής κυριαρχίας. Ναι στην Ευρώπη των εθνών - κρατών, ναι στην Ευρώπη στην οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα, αλλά όχι στην Ευρώπη της ομοσπονδίας και στην Ευρώπη όπου οι επίτροποι θα είναι ισχυρότεροι των υπουργών, στην Ευρώπη, όπου ο προϋπολογισμός θα υπογράφεται στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Να επανέλθω εγώ στο προηγούμενο ερώτημα. Σήμερα ζητήσατε να μάθετε ποιος είναι ο χρηματοδότης του Ποταμιού.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι δεν ζήτησα. Διάβασα στο ΠΑΡΟΝ, υπήρχε χθες στο ΠΑΡΟΝ ένα πρωτοσέλιδο, όπου φέρεται, δεν το ξέρω εγώ αυτό, έτσι γράφει ο Μάκης Κουρής, εγώ τον εμπιστεύομαι τον Μάκη Κουρή, τον πήρα και τηλέφωνο να τον ρωτήσω και λεπτομέρειες και μου το επιβεβαίωσε ότι έγινε ένα γεύμα για την στήριξη του Ποταμιού από επιχειρηματίες και ο χορηγός της εκδηλώσεως και ο χορηγός του Ποταμιού ήταν ο κ. Ντορής Μαργέλλος. Τον ξέρω καλά, μου έχει κάνει αγωγές 10 εκατομμυρίων ευρώ για την υπόθεση των CDS, η οποία συνεχίζεται να εξετάζεται από τον εισαγγελέα Κορέα. Θα δούμε τι έχει γίνει. Είναι ο άνθρωπος με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορεί να μου λέτε ότι θα το δούμε και ότι οι δημοσκοπήσεις και οι κάλπες και το ένα και το άλλο, οι εκλογές είναι κοντά, αντιλαμβάνομαι όμως ότι έχετε ένα θέμα με το Ποτάμι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανένα θέμα δεν έχουμε με το Ποτάμι.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και σας ροκανίζει ότι κάτι γίνεται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω εμάς δεν μας ροκανίζει καθόλου, διότι εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε σαφή θέση για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους. Εμείς λέμε ότι δεν θα πρέπει να διαρραγούν οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Το Ποτάμι ξεκάθαρα, μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φοβάται…

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ : Ευρωεκλογές είναι και η ψήφος είναι χαλαρή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ένας ορθόδοξος Έλληνας ο οποίος ακολουθεί αν θέλετε, τις αρχές που ο ίδιος πιστεύει, μπορεί να έχουμε διαφορετικές αρχές μεταξύ μας. Εμείς έχουμε ξεκάθαρα τονίσει ότι δεν θα πρέπει να διαρραγούν οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους. Το Ποτάμι, είναι ένα κόμμα, εγώ χαίρομαι που πήρε μια θέση τουλάχιστον, η άλλη θέση που είχε πάρει ήταν για το σκοπιανό, η άλλη θέση που είχε πάρει ο υποψήφιος του αν θυμάστε, είναι αντίθετες με αυτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αυτό δεν μας απασχολεί γιατί έχουμε άλλες απόψεις.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εσείς φτιάξατε ένα κόμμα, αυτό το κόμμα είχε απόψεις, είχε θέσεις και χαρακτηριστικά αυτού που λέμε με την καλή έννοια, σπεύδω να το διευκρινίσω, κόμμα διαμαρτυρίας στις εκλογές του 2012.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, απόλυτων θέσεων.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είπα έχει θέσεις, αλλά παίρνει και αυτό το ρόλο, αυτόν τον ρόλο τον διεκδικεί τώρα και το Ποτάμι, προφανώς από άλλη σκοπιά, άρα δεν σας επηρεάζει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε με, είναι το χάος, δηλαδή η θέση για το σκοπιανό. Εμείς λέμε κανένα παράγωγο του όρου Μακεδονία. Από το Ποτάμι βγήκαν στελέχη του και υποψήφιοι του και είπαν ξεκάθαρα ότι δεν μας ενδιαφέρει η παράδοση του όρου Μακεδονία.

Βγαίνει υποψήφιος του και πάει στο φεντεραλισμό, για αυτό μίλησα για πατερίτσα της ΝΔ και της συγκυβέρνησης και λέει ότι η καλύτερη ιδέα είναι να βάλουμε μια γερμανική οικογένεια να αναλάβει τον προϋπολογισμό μιας ελληνικής οικογένειας για να μαζέψουμε τα οικονομικά μας. Τέτοιου είδους απόψεις είναι εντελώς αντίθετες με τις δικές μας.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι το Ποτάμι χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες; Έχει δημιουργηθεί, έχει κατασκευαστεί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το διάβασα…

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ : Όχι τη γνώμη σας, την πληροφόρηση και την εκτίμηση τη δική σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω αυτό που ξέρω, δεν μπορώ να σας πω κάτι που δεν ξέρω. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι έχει μια υπερπροβολή στα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει μια υπερπροβολή σε μέσα τα οποία οι επιχειρηματίες φέρεται να είναι στο δείπνο των υποστηρικτών του. Σε αυτά τα μέσα εμείς είμαστε αποκλεισμένοι και βεβαίως αυτά τα μέσα προωθούν και το συγκεκριμένο κόμμα. Πιστεύω ότι αυτό το κόμμα ουσιαστικά στήνεται και χτίζεται, προκειμένου να αποτελέσει πιθανώς τη λύση του να στηρίξει την κυβέρνηση σε μια πορεία προς την ομοσπονδία της Ευρώπης.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να στηρίξει την κυβέρνηση πώς; Κοινοβουλευτική δύναμη δεν έχει. Για να στηρίξει κάτι πρέπει να προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καθαρά, μετά τις εθνικές εκλογές, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ από ότι φαίνεται δεν θα υπάρχει στην επόμενη Βουλή. Εγώ σας το λέω και από την δική μου πορεία στην Ελλάδα που περπάτησα και περπατώ και θα συνεχίσω να περπατώ όλη αυτή την προεκλογική περίοδο, είναι πλέον δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εάν υποθέσουμε κ. Πρόεδρε ότι μετά τις εθνικές εκλογές, εάν έχουμε ζητήματα τώρα με τις ευρωεκλογές και η κυβέρνηση προχωρήσει σε εθνικές εκλογές εσείς έχετε την πρόθεση, τη διάθεση ή αν έχετε κλείσει κάποια συμφωνία με τον κ. Τσίπρα σε περίπτωση που χρειαστεί μια πλειοψηφία στη Βουλή να στηρίξετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτως ώστε να υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ; Θέλουμε ευθέως να μας το πείτε, γιατί το ακούμε σε παραπολιτικά, το λένε διάφοροι δεξιά, αριστερά να μας το πείτε εσείς από πρώτο χέρι να καταλάβουμε τι γίνεται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χαίρομαι που με ρωτάτε. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες λέμε δημόσια. Καμία συμφωνία δεν υπάρχει κάτω από το τραπέζι. Όποιες πολιτικές θέσεις και προτάσεις έχουμε, τις λέμε δημόσια. Πρώτη δημόσια θέση δική μας: Υπάρχουν θέματα που για εμάς αποτελούν κόκκινη γραμμή και τα οποία δεν θα παραβιάσουμε ποτέ και για κανένα λόγο. Δεν συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση εάν αυτές οι κόκκινες γραμμές δεν είναι μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας για μια διακυβέρνηση.

Ποιες είναι αυτές; Η πρώτη είναι τα εθνικά θέματα. Εμείς δεν συζητάμε καν το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Εμείς δεν συζητάμε καν το θέμα της πιθανότητας στήριξης ενός σχεδίου Ανάν ΙΙ. Εμείς δεν συζητάμε καν τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στη Θράκη και την εξυπηρέτηση της πολιτικής του προξενείου. Εμείς δεν συζητάμε καν την υποχωρητικότητα στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Αυτές είναι οι θέσεις οι δικές μας στα εθνικά θέματα, οι οποίες για εμάς αποτελούν κόκκινη γραμμή και δεν υπάρχει ποτέ καμία περίπτωση να συγκυβερνήσουμε σε κυβέρνηση που παραβιάζονται.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αν σας εγγυηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ….

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά είναι δημόσια….

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Λέω ότι εάν σας εγγυηθεί ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης με τη δική σας συνεργασία δεν θα τεθούν πάνω στο τραπέζι. Θα πάτε σε μία συγκυβέρνηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι ένα βήμα θετικό που μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Από τη στιγμή που δεν παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές βεβαίως θα αρχίσουμε να το συζητάμε. Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Να μπορέσει να υπάρξει μια σύγκλιση στην οικονομική πολιτική. Ας πούμε εάν η θέση είναι αυτή που άκουσα, και βεβαίως δεν αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα της βαριάς φορολόγησης, εμείς διαφωνούμε. Εμείς τι λέμε;

Εμείς λέμε φορολόγηση ύψους 8%, να μην υπάρχει παραπάνω φορολόγηση, να είμαστε ανταγωνιστικοί προς τις χώρες οι οποίες έχουν φύγει οι εταιρείες και τα κεφάλαια. συναντά κανείς 10% στη Βουλγαρία, ή στην Αλβανία ή στα Σκόπια, ή στην Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν υπάρξει χαμηλή φορολόγηση. Αυτό είναι ένα βασικό θέμα. Μας φοβίζουν λίγο, δεν σας το κρύβω, διάφορες απόψεις που ακούγονται για παραπάνω φορολόγηση αντί να την μειώσουμε. Μάλιστα, η πρόταση η δική μας είναι να γίνει η μείωση με συνταγματική ισχύ όπως είναι ο νόμος για τη ναυτιλία.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αν με τον κ. Τσίπρα έχετε σε μια συνάντηση ενδεχομένως που έχετε κάνει, έχετε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο; Δεν είναι κακό να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Δεν φοβάται τις θέσεις σας εσείς το ξεκαθαρίσατε άλλωστε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μετά από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα η οποία δεν ήταν κρυφή ήταν φανερή έκανα τη δήλωση για τις κόκκινες γραμμές. Όπως είπαμε αυτό δεν αλλάζει. Από εκεί και πέρα η δική μας εάν θέλετε άποψη είναι ότι θα πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Θα είναι αλλιώς τα πράγματα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει ούτε Σαμαράς ούτε Βενιζέλος.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δηλαδή λέτε, θα υπάρξει τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργός;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Θα απελευθερωθούν δυνάμεις. Θα απελευθερωθούν δυνάμεις από όλους τους χώρους και το θέμα είναι ποια είναι η λύση για την πατρίδα μας. Δεν υπάρχει λύση με την συνέχιση της πολιτικής της τρόικας, με εσωτερική υποτίμηση, με βαριά φορολόγηση, με κατάσχεση των περιουσιών των Ελλήνων, με ανεργία αντί να γίνει μια πολιτική η οποία θα προωθεί την απασχόληση.

Δεν έχουμε πρόβλημα εάν αυτά εξυπηρετούνται, δηλαδή και οι κόκκινες γραμμές και στα εθνικά θέματα και στα θέματα της οικονομικής πολιτικής να φύγουμε από την τρόικα, ναι συζητάμε με όλους. Και με το ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς με δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία οι οποίες αυτή τη στιγμή βλέπουν τον κ. Σαμαρά να…

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Λέτε, λοιπόν, ότι «συζητάω με όλους» και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκτός Βενιζέλου και Σαμαρά, με τους οποίους ούτε νεκρός, όπως το έχω δηλώσει και στις προηγούμενες εκλογές.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είστε υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ με κάθε θυσία ή θεωρείτε ότι εάν τα στυλώσουν, όπως έχει γίνει στο παρελθόν οι δανειστές μας, θα πρέπει να σηκωθούμε να φύγουμε και να πάμε σε ένα δικό μας εθνικό νόμισμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, να σηκωθούμε να φύγουμε και να πάμε μόνοι μας σε ένα εθνικό νόμισμα, είναι λάθος. Γιατί αυτό ουσιαστικά θα παραβιάζει την ίδια την υποχρέωση που έχει η Ευρώπη απέναντί μας μέσα στο ευρώ. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή έχουμε παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών από την πλευρά της Ευρώπης. Ουσιαστικά, δηλαδή, μας έβαλαν σε ένα μηχανισμό στήριξης και θέλω να ζητήσω από αυτούς που μας παρακολουθούν να διαβάσουν όσα έγιναν τη νύχτα των Καννών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και θα καταλάβουν πολλά.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι αλήθεια ότι αποπνέει ένα κλίμα το οποίο είναι πραγματικά ζόφος και δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευόμαστε όλοι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς. Εκεί λοιπόν τι έχουμε. Εμείς τι λέμε: ότι εδώ σε αυτή την Ευρώπη των εθνών - κρατών που μπήκε η Ελλάδα δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη, καμία διαδικασία νόμιμη.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Υπάρχει τρόπος ξέρετε καλά με τη διακοπή της ρευστότητας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καμία. Δεν έχουμε καμία ανάγκη.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πώς δεν έχουμε ανάγκη κ. Καμμένο, δεν θα έχουμε καταθέσεις στις τράπεζες κ. Πρόεδρε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λάθος κάνετε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ξέρετε και ξέρω πολύ καλά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι έτσι κ. Ευαγγελάτο.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εάν κλείσει η κάνουλα θα ψάχνουμε τις καταθέσεις.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θέλουμε καμία κάνουλα. Κύριε Ευαγγελάτο αυτό ήταν το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχουν οι τράπεζες σήμερα, όχι οι ελληνικές, όποια τράπεζα στον κόσμο τα χρήματα τα οποία οι καταθέτες έχουν ακουμπήσει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε τι θα σας πω. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, συζητάμε για έναν ίδιο εκβιασμό που έκαναν. Τι έλεγαν τον Μάιο και τον Ιούνιο; Έβγαινε ο κ. Σαμαράς και έλεγε «εάν δεν ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία δεν θα πάρουμε τη δόση του Ιουλίου και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Η δόση του Ιουλίου δεν ήρθε, η δόση του Αυγούστου δεν ήρθε, του Νοεμβρίου δεν ήρθε του Δεκεμβρίου δεν ήρθε. Άρα αυτό είναι ψέμα και εκβιασμός.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ ρωτάω με κάθε θυσία στο ευρώ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και όχι. Εμείς όμως λέμε ότι η διεκδίκηση της θέσης της χώρας μας στο ευρώ έχει να κάνει με αυτά τα οποία απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιτρέψτε μου να εξηγήσουμε στους Έλληνες και να μιλήσουμε με νούμερα. Λένε για το ΕΣΠΑ. Πόσο είναι το ΕΣΠΑ το χρόνο; Δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Πόσο πληρώνουν τοκοχρεολύσια; Δεκαεπτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Εμείς λέμε στάση πληρωμών των τοκοχρεολυσίων. Ποιος την πληρώνει αυτή τη στιγμή τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνης; Ο Έλληνας πολίτης. Το 80% του ΦΠΑ που πληρώνει ο κάθε Έλληνας, πηγαίνει στο Ταμείο Συνοχής, δεν μας έχουν τσάμπα στην Ευρώπη, τους πληρώνουμε. Και εδώ σας λέω, λοιπόν, ότι αυτά τα οποία εισπράττει η Ελλάδα για να αποδώσει η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χρειάζονται για να επιβιώσουμε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα μιλάει δήθεν για πλεόνασμα και φανταστείτε ότι βάζει και τα τοκοχρεολύσια.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν μας πουν οι Ευρωπαίοι, όπως το έχουν πει και σε εμάς και στην Κύπρο, όχι κύριοι όλα αυτά που λέτε δεν τα ακούμε αυτό είναι το πρόγραμμα ή πληρώνετε ή αν δεν πληρώνετε δεν υπάρχει. Τι κάνουμε μετά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με ποια διαδικασία;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τι εννοείται με ποια διαδικασία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ τι θα μας κάνουν θα μας μαλώσουν; Θα μας διώξουν από το ευρώ;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Καμμένο, τη διαδικασία σας την εξήγησα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα μας σταματήσουν από τη χρηματοδότηση.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω λοιπόν ότι χωρίς χρηματοδότηση από την Ευρώπη αντέχουμε. Δεν έχουμε ανάγκη πλέον καμία χρηματοδότηση.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν έχουμε νόμισμα, όμως, χωρίς χρηματοδότηση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος σας το είπε; Τι θα κάνουν θα στείλουν την Europol να μαζέψει τα ευρώ; Τι θα κάνουν;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν θα έχουν αντίκρισμα τα ευρώ πλέον.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν θα έχουν αντίκρισμα;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Γιατί δεν θα μπαίνει χρήμα στη χώρα. Γιατί οι τράπεζες δεν θα έχουν ρευστότητα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπαίνει χρήμα στη χώρα. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 260 δις, με αέρα. Προσέξτε, με ρωτήσατε ποια είναι τα αποθέματα της χώρας. Εκατόν εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι καταθέσεις και το ρευστό που κυκλοφορεί στη χώρα είναι 20 δις ευρώ σε χαρτονομίσματα και ένα δις ευρώ σε κέρματα. Λοιπόν το bubble economy, η οικονομία της φούσκας, είναι η οικονομία στην οποία βασίζονται. Σας λέω λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καμία ρευστότητα, οι τράπεζες δεν χρειάζονται καμία ρευστότητα, στο τέλος - τέλος δεν θα πληρώσουμε εμείς τους τραπεζίτες που αυτή τη στιγμή τι κάνουν; Γράφουν υπερκέρδη εις βάρος των Ελλήνων. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη στιγμή υπήρξε 140% χρηματοδότηση στην Πειραιώς. Ο μικρομολογιούχος, γιατί…

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ρωτάω λοιπόν πολύ απλά αν έχουμε θέμα άρνησης από την Ευρώπη φεύγουμε από το ευρώ; Διότι ότι και να μου πείτε δεν γίνεται να είμαστε στο ευρώ εάν δεν πληρούμε αυτούς τους όρους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ισχύει αυτό που λέτε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ε, πώς δεν ισχύει αυτό που λέω; Θα μας δίνουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα χρήματα του ΕΣΠΑ, σας λέω, είναι δυο δις και τα τοκοχρεολύσια είναι 17 δισεκατομμύρια. Δεν θα τους δώσουμε εμείς τα 17 δισεκατομμύρια. Θα έχουμε, λοιπόν, και τα δυο του ΕΣΠΑ και άλλα 15 παραπάνω για να κάνουμε κοινωνική πολιτική.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όταν μια χώρα χρεοκοπεί, οι επιχειρήσεις της, ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος βγαίνει αυτή τη στιγμή και δανείζεται και κάνει ομολογιακά δάνεια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από ποιον δανείζεται;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Από τις διεθνείς αγορές.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανένας δεν δανείζεται, με συγχωρείτε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το έκανε η ΔΕΗ το κάνουν μια σειρά από εταιρείες…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ θέλω να σας πω κάτι. Είμαστε σε chat έτσι; Ας μας γράψουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και μεγάλες εταιρείες εάν υπάρχει εταιρεία η οποία δανείζεται. Η γραμμή δανεισμού της αγοράς έχει κλείσει. Οι μόνοι που δανείζονται είναι οι υποψήφιοι αγοραστές των deal που κάνει η κυβέρνηση με τους φίλους της. Έχουμε αντιληφθεί ότι αυτή τη στιγμή ο μόνος που αγοράζει στην Ελλάδα είναι ο Σόρρος; Αγοράζει την Εθνική Τράπεζα, ο Πόλσεν που πόνταρε στην πτώχευση της χώρας πήρε το 10% ΕΥΔΑΠ.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εάν λοιπόν φτάσει το πράγμα στο μη παρέκει έξω από το ευρώ; Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Θέλω μια καθαρή απάντηση

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η απάντηση είναι: Δεν έχουν δικαίωμα να μας βγάλουν από το ευρώ, δεν υπάρχει διαδικασία και άρθρο, δεν γίνεται να μας βγάλουν.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ : Σας εξήγησα τον τρόπο που γίνεται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω λοιπόν ότι ο τρόπος που μου λέτε δεν υπάρχει γιατί δεν τους έχουμε ανάγκη. Γιατί δεν τους έχουμε ανάγκη; Μου λέτε για το ΕΣΠΑ, το ΕΣΠΑ είναι 2 δις ευρώ και τα τοκοχρεολύσια που πληρώνουμε στους ευρωπαίους είναι 17 δις ευρώ. Δεν θα πάρουν φράγκο λοιπόν δεν θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ.

Από εκεί και πέρα θα κάνουμε τη δική μας πολιτική, Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, θα αναγνωρίσουμε το χρέος που πράγματι οφείλουμε και θα το καταβάλλουμε όποτε εμείς μπορούμε και αν θέλουμε, με την έννοια ότι θα διασφαλίσουμε πρώτα, όπως προβλέπει ο ΟΗΕ, την Παιδεία την Υγεία…

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και θα μας πουν «εντάξει παιδιά είσθε μάγκες και καλά κάνετε».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και θα κάνουν τι; Πείτε μου τι θα μας κάνουν;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σας εξήγησα ό,τι προβλέπεται για μια χώρα που χρεοκοπεί, δεν τη δανείζει κανείς, δεν της πουλάει πετρέλαιο…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λάθος κάνετε, το πετρέλαιο είναι ιδιωτικές συμφωνίες. Με τα 17 δις ευρώ το μετρητό που θα δίναμε στα τοκοχρεολύσια θα πάρουμε πετρέλαιο και σε πολύ καλύτερη τιμή. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο, να πάμε στην ακραία περίπτωση που λέτε; Να παραβιάσουν ακόμη μια φορά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μας πουν «εμείς με τσαμπουκά και κατά παράβαση της ευρωπαϊκής συνθήκης σας βγάζουμε από την ευρωζώνη», ας αναλάβουν το κόστος των 350 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ας μας βγάλουν.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα, εκεί οδηγούμαστε σε ένα εθνικό νόμισμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε κανένα εθνικό νόμισμα, το χαρτί δεν το μαζεύουν, δεν μπορούν. Σας το λέω ξεκάθαρα ανήκει στην Ελλάδα, γιατί εμείς μιλάμε για κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος το ίδιο βράδυ, το ίδιο βράδυ δεν θα έχουν το εργαλείο που λέγεται Τράπεζα της Ελλάδος.
Τ. ΧΑΤΖΗΣ : Επειδή ακουστήκατε πάρα πολύ αισιόδοξος για το ποσοστό που θα πάρετε, αναφερθήκατε στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο κυκλοφορείτε στην Ελλάδα, ποια αίσθηση έχετε σε ότι αφορά κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή, το Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν τους βάζω μαζί φυσικά, το δικό σας κόμμα; Ποιο θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θα σας μιλήσω από την καρδιά μου και δεν θα σας μιλήσω ως πολιτικός. Θα σας πω καταρχήν ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κυκλοφορούν ελευθέρως και μας χαιρετούν όλοι. Σας το λέω αυτό, διότι επισκέφθηκα τη Θεσσαλία την επόμενη ημέρα του κ. Βενιζέλου. Έδερναν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ τον κόσμο για να περάσει ο Βενιζέλος να τους χαιρετήσει. Εμείς χωρίς αστυνομική προστασία, οι άνθρωποι ήταν διακριτικά κοντά, χαιρετήσαμε και περάσαμε από όλες τις αγορές, από όλα τα χωριά, από όλες τις πόλεις και συνομιλήσαμε και με ανθρώπους που διαφωνούν. Και αυτό θέλουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες. Τα δύο άκρα που πάει να δημιουργήσει η κυβέρνηση για να φέρει πάλι το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, αυτό είναι καταστροφικό για την πατρίδα μας, εμείς θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για πείτε μας για τα υπόλοιπα κόμματα, τη Χρυσή Αυγή πως τη βλέπετε;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ποιος θα είναι πρώτος στις εκλογές;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο, ότι αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα μεγάλο προβάδισμα, πάρα πολύ μεγάλο.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ : Άρα βλέπετε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με πολύ μεγάλη διαφορά.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πόσο περίπου το προσδιορίζετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το ξέρω, βλέπω ότι έχει γυρίσει ένα μεγάλο κομμάτι του παλιού ΠΑΣΟΚ προς εκείνη την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κομμάτι του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ έχει έρθει κοντά μας.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το «μεγάλη διαφορά», επιμένω σε αυτό που λέει ο Τάκης, διότι έχει δίκιο, βλέπετε δέκα μονάδες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θα σας πω για αυτούς που ξέρω, εγώ βλέπω τους Νεοδημοκράτες γιατί είκοσι δύο χρόνια ήμουν στη ΝΔ. Ξέρω προσωπικά τους Νεοδημοκράτες σε κάθε πόλη που πηγαίνω, βλέπω τους περισσότερους Νεοδημοκράτες, τους περισσότερους σας λέω που γνωρίζω προσωπικά και με ταυτότητα να έρχονται αρκετοί σε εμάς τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και πολλοί να πηγαίνουν στη Χρυσή Αυγή δυστυχώς.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για να μείνουμε στη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, πόσο τη βλέπετε; Τη βλέπετε πάνω από πέντε μονάδες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, πολύ παραπάνω.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Στις δέκα μονάδες δηλαδή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν γνωρίζω, πάντως βλέπω ότι οι παλιοί Νεοδημοκράτες αυτή τη στιγμή έχουν φύγει από τη Νέα Δημοκρατία, έχουν έρθει αρκετοί σε εμάς και πιστεύω ότι μέχρι την Κυριακή των εκλογών θα έχουμε πείσει αρκετούς από αυτούς να έρθουν κοντά μας, ένα κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Λυπάμαι που το λέω, βλέπω ένα μεγάλο κομμάτι των Νεοδημοκρατών και εδώ θέλω να τους κάνω έκκληση, να μην πηγαίνουν σε ακραίες λύσεις όπως της Χρυσής Αυγής, που δεν αξίζει τον κόπο στους ανθρώπους αυτούς να οδηγούνται σε ένα κόμμα που είναι νεοναζιστικό, που φοράει σβάστικα, που αν θέλετε, επιβραβεύει τη λογική εκείνων που έσφαξαν τους πατεράδες μας και δολοφόνησαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Δεν είναι αντίδραση να πούμε ότι «τους έχω βαρεθεί όλους, πάω στη Χρυσή Αυγή».

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ποιος είναι ο στόχος ο δικός σας και που βλέπετε τη Χρυσή Αυγή κύριε Καμμένο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Φοβάμαι πολύ ότι θα είναι ψηλά. Βλέπω πολύ κόσμο που έχει εκνευριστεί.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Στην Αθήνα ή στην επαρχία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην επαρχία, γενικά στην περιφέρεια.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δηλαδή πάνω από 10%, διψήφιο νούμερο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το ξέρω, σας λέω όμως ότι βλέπω με ιδιαίτερη λύπη να έχουμε μια τέτοια μετακίνηση, όπως επίσης και νέων παιδιών και βλέπω και για τα παιδιά αυτά προσπαθώ να τα μεταπείσω, για αυτό τρέχω.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ο δικός σας στόχος στις ευρωεκλογές ποιος είναι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο δικός μας στόχος στις ευρωεκλογές, είχα μια συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν ο κ. Ζουράρις δίπλα μου «η Πυρίκαυστος Ελλάδα», που όπως ξέρετε κατεβαίνουμε μαζί, η «Πυρίκαυστος Ελλάδα» και με την «Άμεση Δημοκρατία». Με ρωτάει ένας συνάδελφός σας το στόχο, πετάγεται ο κ. Ζουράρις και λέει να τους πάρουμε όλους, σε μια Δημοκρατία θέλουμε να πάρουμε όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Βάλτε μας όμως ένα στόχο, πείτε μας ότι θα είστε ευχαριστημένος με 10%, 12%, 15%.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι οι πολίτες που ψήφισαν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ τον Μάιο του 2012 θα είναι ξανά κοντά μας.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τον Μάιο του 2012 ήταν το 11%.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 11%, δεν δέχονται πια τον εκβιασμό και δεν πιστεύουν πια στο μισθό και τη σύνταξη που θα τους δώσει ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος αν πάρουμε τη δόση.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Καθαρή απάντηση πήραμε και βάλατε και στόχο.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε προηγουμένως ότι θέλετε να ενώσετε τους Έλληνες, όμως δεν καταφέρατε να ενώσετε τους βουλευτές του κόμματός σας. Το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες πραγματικά έχουμε ζήσει μια πραγματικά έκρυθμη κατάσταση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τρεις έφυγαν. Υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος ανθρώπων που ήρθαν κοντά στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ από την πρώτη στιγμή προκειμένου να κάνουν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ τη ΔΗΜΑΡ της κεντροδεξιάς. Πίστεψαν δηλαδή ότι θα έκαναν μια πατερίτσα, η οποία σε δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση θα βρεθεί να στηρίξει.

Από την πρώτη στιγμή κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και έφυγαν. Ήταν συνήθως οι πρώην βουλευτές της ΝΔ ο κ. Μαρκόπουλος, ο κ. Ζώης και οι υπόλοιποι. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να το κάνουν τώρα. Προσπαθούν τώρα να πουν ότι «κοίτα να δεις μην το τραβάμε παραπάνω».

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Βουλευτής του κόμματός σας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως, αν δείτε τις δηλώσεις τους αφότου έφυγαν είναι ξεκάθαρες. Οι δηλώσεις βουλευτή που έφυγε από εμάς, την επόμενη ημέρα στη «Real news» που είπε ότι στο προσκλητήριο Σαμαρά θα απαντήσω. Εγώ αυτό το θεωρώ ότι είναι μέσα στα πλαίσια της πίεσης την οποία δέχονται και βουλευτές και πρόσωπα, από ένα κόμμα που έχει την εξουσία στα χέρια του, έχει το ΣΔΟΕ στα χέρια του, έχει - λυπάμαι που το λέω - μέρος της Δικαιοσύνης στα χέρια του και κάποιοι δεν αντέχουν.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έτσι συμβαίνει με όλες τις κρατικές μηχανές, είναι λογικό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι δεν είναι λογικό, για τη Δικαιοσύνη δεν είναι λογικό. Να παίρνει ο Μπαλτάκος τηλέφωνο και να λέει ο γραμματέας της κυβέρνησης για τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι παίρνει τηλέφωνο τον δικαστή. Εγώ έχω συγκεκριμένη περίπτωση που δεν θέλω να τη βγάλω στις εκλογές, αποδεδειγμένη περίπτωση πολιτικής εμπλοκής σε αστική δίκη. Δεν θα τη βγάλω, γιατί δεν θέλω να τορπιλίσω το κλίμα.

Αυτό που μέχρι σήμερα υπάρχει και έχει αποδειχθεί μέσα από ένα βίντεο είναι ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είπε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έπαιρνε τηλέφωνα δικαστές. Είναι κάτι που έχει λεχθεί και δεν έχει διαψευσθεί. Φοβούμαι ότι αυτή εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη είναι θέμα Δημοκρατίας, όπως θέμα Δημοκρατίας είναι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως θέμα Δημοκρατίας είναι να χρησιμοποιείς το ΣΔΟΕ για να ψάχνει κάποιους. Εκεί απαντώ και στην Ελένη Καλογεροπούλου, αυτή την πίεση της εξουσίας είναι κάποιοι που δεν την αντέχουν.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Λένε για εσάς ότι εν πάση περιπτώσει είστε αυταρχικός, άλλες φορές δεν τηρείτε τις διαδικασίες που πρέπει να τηρήσετε μέσα στο κόμμα σας, ότι δεν λειτουργούν τα όργανα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω ένα παράδειγμα, η υπόθεση της αγαπημένης φίλης και συναγωνίστριας από την αρχή, της κ. Γιαταγάνα. Θα σας θυμίσω ότι η κ. Γιαταγάνα - δικαίωμά της ήταν - διαφώνησε με τη Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η οποία ήθελε να στηρίξει την επιλογή του κ. Τζιτζικώστα. Τι είπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ανακοίνωσα και δημόσια; Ότι υπάρχουν αποφάσεις τοπικών οργάνων. Από εκεί και πέρα και οι βουλευτές και τα στελέχη έχουν το δικαίωμα της άποψης, της ψήφου, της γνώμης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Εγώ ποτέ δεν έβαλα κομματική γραμμή και ποτέ δεν διαγράφηκε κανείς για κομματική γραμμή. Και βεβαίως στήριξα την κ. Γιαταγάνα τότε και είπα ότι βεβαίως μπορεί να διαφωνεί με αυτή τη στήριξη και μπορεί να στηρίξει οποιοδήποτε άλλο ψηφοδέλτιο θέλει. Θα σας πω ότι στη Λάρισα έχουμε υποψηφίους σε τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς στις δημοτικές εκλογές.

Σας λέω ότι η δική μας θέση, η θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είναι ότι υπάρχει πλήρης ελευθερία. Δεν είναι λοιπόν αυτή η αιτία, διότι ελευθερία υπάρχει, δεν υπάρχει πίεση προς κανέναν, μπορεί να ψηφίσουν και διαφορετικά και στη Βουλή έχει συμβεί πολλές φορές αυτό. Δεν είναι θέμα ότι δεν κάνουμε κουμάντο, είναι θέμα εσωτερικής δημοκρατίας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κύριε πρόεδρε, είστε δεξιός;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας απαντήσω, με την έννοια η οποία πλέον έχει διαμορφωθεί, όχι, δεν είμαι δεξιός.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τι είστε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή οι πατριώτες του Κέντρου, της Δεξιάς, της Αριστεράς, έχουμε την υποχρέωση να συνασπιστούμε σε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε έναν εξωτερικό κίνδυνο. Θεωρώ, δηλαδή, ότι όσο δεξιοί ήταν οι αντάρτες του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ, που από κοινού ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου για να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς, το ίδιο πατριώτες πρέπει να είμαστε όλοι και αριστεροί και δεξιοί και κεντρώοι.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Καμμένο, γιατί στις δημοτικές δεν φτιάξατε δικούς σας συνδυασμούς στα μεγάλα κέντρα, πόλεις και περιφέρειες και στις περισσότερες περιπτώσεις στηρίξατε κάποιους περίπτωση Τζιτζικώστα ή άλλους. Γιατί δεν βγήκε το κόμμα να βάλει κάποιους υποψηφίους και περιοριστήκατε σε κάποιους λίγους;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω γιατί. Βάλαμε τον Βασίλη Καπερνάρο στην Αθήνα, τον Χάρη Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη, δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα δεχτούν τον συνδυασμό, στηρίζουμε τον Σπύρο Γαληνό στην Μυτιλήνη, υπάρχει η υποψηφιότητα του κ. Καλογερόγιαννη στον Πειραιά.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ :Η παρουσία σας είναι περιορισμένη πάντως στις περιφέρειες.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είναι περιορισμένη, γιατί η άποψη μας ποια είναι; Ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο σοφές από τα κομματικά επιτελεία του κέντρου.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ :Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι δεν βρίσκατε στελέχη, δεν βρίσκατε υποψηφίους;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι αλήθεια, γιατί βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι σαν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ σε δημοτικούς συνδυασμούς είναι όλοι δημοφιλείς.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τα δυνατά χαρτιά είναι δύο βουλευτές, είναι ο Χαϊκάλης, ο Καπερνάρος, δεν αναδείξατε καινούργια πρόσωπα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Θράκη κατεβάσαμε για εθνικό λόγο, γιατί και στα δύο ψηφοδέλτια που κατέβηκαν οι υποψήφιοι έκαναν δηλώσεις που έρχονταν πολύ κοντά στις θέσεις του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Εκεί κατεβαίνει ο Τέρενς Κουίκ, χωρίς να γονατίζει και να υποκύπτει σε πολιτικούς εκβιασμούς και ανταλλαγές με τα προξενεία. Εκεί αν θέλετε συγκρουστήκαμε και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να δούμε τις ερωτήσεις των πολιτών. Τι θα κάνετε στον Πειραιά εάν στον δεύτερο γύρο είναι Μιχαλολιάκος - Μώραλης;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε στον Πειραιά, η πλειοψηφία, τον κ. Καλογερόγιαννη. Από εκεί και πέρα υπάρχουν στελέχη δικά μας, που άλλα κατεβαίνουν με τον κ. Μώραλη και άλλοι με άλλους συνδυασμούς. Δεν θα σας πω ότι θα κάνουμε νταλαβέρι τη δεύτερη Κυριακή, με την έννοια της ανταλλαγής ψήφων. Για εμάς το διακύβευμα είναι πρώτα οι εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτός είναι ο στόχος μας και βεβαίως οι υποψήφιοι που στηρίζουμε ευθέως και ανοιχτά στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους. Από εκεί και πέρα στις τοπικές κοινωνίες, σας ξαναλέω, ότι θεωρούμε τους πολίτες εκεί εξυπνότερους να αποφασίσουν, παρά εμείς από εδώ από το κέντρο. Έχω εγώ άποψη για το τι γίνεται στην Έδεσσα, στην Κέρκυρα, ή στην Λήμνο και τι αυτή την στιγμή η τοπική κοινωνία αποφασίζει; Αυτοί θα αποφασίσουν.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το κόμμα σας έχει άποψη, έχει θέσεις. Να σας ρωτήσω στο δεύτερο γύρο στις περιφερειακές εκλογές, στην Περιφέρεια Αττικής, έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα, η λογική λέει ότι θα περάσει ο κ. Σγουρός και η κ. Δούρου. Δεν ξέρω εάν θα υπάρχουν ανατροπές αλλά ο κ. Κουμουτσάκος φαίνεται ότι μένει εκτός και ο κ. Χαϊκάλης που έχει πολύ καλή πορεία δεν τα καταφέρνει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Χαϊκάλης θα τα καταφέρει.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εάν μείνει εκτός, εσείς δεν θα πείτε στους ψηφοφόρους σας τι να κάνουν στον δεύτερο γύρο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ :Βεβαίως, θα τους πούμε, θα τους προτείνουμε, δεν θα τους επιβάλλουμε

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τι θα τους προτείνετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Θυμηθείτε την εικόνα του Γεωργίου Παπανδρέου τη Δευτέρα των προηγούμενων εκλογών, ο οποίος βγήκε και είπε το περίφημο ότι ο ελληνικός λαός ενέκρινε την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης και στην πολιτική των μνημονίων. Εμείς θέλουμε ένα πολιτικό μήνυμα ξεκάθαρο, να μην επιτραπεί σε κανένα να βγει και να πει αυτό.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα θα στηρίξετε την Δούρου;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Να σας πω κάτι, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που είναι καραμπινάτες, τον Μπουτάρη, τον οποίο τον έστησαν για να βγει δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη και δυστυχώς και η Νέα Δημοκρατία έκανε επιλογές τέτοιες για να στηρίξει την υποψηφιότητά του, θα τον πολεμήσουμε μέχρι τέλους, διότι εδώ πρόκειται για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Εδώ έχουμε περίεργες συμφωνίες.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ, για την Αττική ρώτησα και επιμένω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Αττική στηρίζουμε τον Παύλο Χαϊκάλη ως Περιφερειάρχη, τον Βασίλη Καπερνάρο ως δήμαρχο Αθηναίων.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Στο δεύτερο γύρο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πολεμήσουμε να είναι. Εάν δεν είναι, από εκεί και πέρα θα είναι μια άλλη μέρα τη Δευτέρα το πρωί.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αντιμνημονιακή ψήφος θα είναι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξεκάθαρα αντιμνημονιακή ψήφος. Θα επιτρέψω εγώ να βγει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος και να πουν την Δευτέρα το πρωί ότι ενέκριναν την πολιτική τους οι πολίτες, επειδή ψήφισαν στην Ηγουμενίτσα δικό τους δήμαρχο; Όχι, αφού το πάνε στο πολιτικό και αυτό θέλουν, βεβαίως να κάνουν στο δεύτερο γύρο, σαφώς εναντίον της κυβέρνησης και του μνημονίου.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άλλο εναντίον της κυβέρνησης και άλλο αυτό εναντίον του μνημονίου που το ακούω συχνά πυκνά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλετε να μιλήσουμε ανοιχτά; Θέλετε να μιλήσουμε για τους δήμους; Πόσοι πήγαν στον Φούχτελ και γονάτισαν; Τι μπίζνες κάνει ο Φούχτελ με Έλληνες επιχειρηματίες για τα σκουπίδια; Κάνει ή δεν κάνει; Κάνει.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνει, κάνει!

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Στον Σγουρό γιατί δεν τα λέτε αυτά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ δεν τα λέω; Τα λέω, δεν κατάλαβα γιατί δεν έχουμε πάει στα δικαστήρια. Σας λέω, λοιπόν, ότι γίνονται και μπίζνες, οι Γερμανοί κάνουν και μπίζνες στην Ελλάδα και υπάρχουν και δήμαρχοι τους οποίους τους κρατούν και τους λένε κιόλας, θα μας δώσεις τα σκουπίδια, θα σας δώσουμε και τη στήριξη του ΕΣΠΑ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Επειδή θα το θυμάται ο κ. Πρόεδρος, όταν είχε έρθει η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα είχε απαιτήσει από τον κ. Καραμανλή να γίνει η συγκεκριμένη δημοπρασία στα ολυμπιακά έργα, είναι έτσι ή δεν είναι; Προκειμένου να το πάρει μια συγκεκριμένη εταιρία. Κάνουν μπίζνες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχει μια διαφορά, ο Καραμανλής αρνήθηκε, ενώ ο Σαμαράς γονάτισε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν το ξέρουμε. Μην τα λέτε αυτά κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί; Δεν πάει ο κ. Φούχτελ να κάνει δουλειές με τα σκουπίδια; Προβλέπω ότι θα βγω πολύ κερδισμένος από αυτή εδώ την συνάντηση, θα πάρω τον Χατζή μαζί μου. Θα τα πει όλα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, εγώ λέω αυτά που ξέρω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έτσι είναι, μεγάλη αλήθεια είναι αυτή.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ακούσαμε τις εκτιμήσεις σας για το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι με μεγάλη διαφορά μπροστά στις Ευρωεκλογές. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω εάν το σενάριο δεν είναι έτσι και είναι αντίστροφα, εάν υπάρχει μια μικρή διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ ή προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, τι θα σημαίνει αυτό για εσάς και για το πολιτικό σκηνικό κ. Καμμένο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι πολίτες αποφασίζουν σε αυτό τον τόπο. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε τους Έλληνες ποια είναι η δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτή την μέγγενη και να φέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εάν δεν συμβεί αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν στις δημοκρατίες οι πολίτες αποφασίσουν το αντίθετο και θεωρήσουν ότι περνούν πολύ όμορφα οι συνταξιούχοι, όταν θα πάρουν 350 ευρώ σύνταξη την 1 Ιανουαρίου 2015 για 35 χρόνια εργασίας!

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μπορεί να θεωρήσουν ότι περνούν άσχημα, αλλά αυτό που τους λέει η άλλη πλευρά δεν είναι ρεαλιστικό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν λοιπόν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες βλέπουν την χρηματοδότηση να έρχεται αφειδώς, το τρένο να βγαίνει από το τούνελ, το σκάφος να περνάει τον κάβο, το αεροπλάνο να απογειώνεται που έλεγε ο Σαμαράς το 2013…

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέμα ερμηνείας λοιπόν. Εάν όλα αυτά τα πιστέψουν τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τότε ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον εαυτό του και στα παιδιά του. Εμείς θα παλέψουμε να μην φύγουν τα παιδιά μας από την Ελλάδα. Εγώ δεν αντέχω να βλέπω νέους να φεύγουν, δεν αντέχω να βλέπω συνταξιούχους να μην μπορούν να πάρουν ένα δώρο στο εγγόνι τους. Δεν αντέχω να βλέπω επιχειρηματίες να κλαίνε και να βάζουν λουκέτο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είναι ο καθένας πολιτικός αρχηγός είτε ο κ. Σαμαράς είτε ο κ. Βενιζέλος μαζοχιστής; Δεν θέλουν ο ελληνικός λαός να περνάει καλά; Με συγχωρείτε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν βάλει προσωπική υπογραφή στα μνημόνια και έχουν υποσχεθεί και αυτό αφορά και τους βουλευτές των κομμάτων τους.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εάν δεν είναι το δικό σας ποσοστό στο 11%, που πολύ καθαρά μας το προσδιορίσατε και εάν η Νέα Δημοκρατία είναι λίγο μπροστά και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο μπροστά και δεν έχουμε αυτή την ανατροπή που λέτε τότε για τον πολιτικό σας λόγο και για το πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ τι θα σημαίνει αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο καθένας εάν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν είναι στις επιλογές του ελληνικού λαού και πέσουμε σε πολύ χαμηλά ποσοστά τότε θα πάμε σε συνέδριο και θα δούμε ακριβώς τι θα κάνουμε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Με τι ερώτημα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν θα μείνω εγώ, εάν θα παραμείνω αρχηγός των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, εάν θα αλλάξουμε κάτι, αυτή είναι η διαδικασία.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ποια είναι τα όρια για αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θα βάλω όρια, ο στόχος είναι 11%, θα τον πετύχουμε από εκεί και πέρα σας λέω ότι στη Δημοκρατία κανείς δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα, οι πολίτες αποφασίζουν. Εάν οι πολίτες μας θέλουν στο πολιτικό σκηνικό έχει καλώς, τώρα εάν θέλουν να ψηφίσουν στην Ευρωβουλή ζογκλέρ, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, είναι δική τους επιλογή

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι μια ξεκάθαρη απάντηση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είναι και αυτοί Έλληνες πολίτες κ. Πρόεδρε, με πολιτικά δικαιώματα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε 10 από τους 42 υποψηφίους που βγήκαν μέσα από βιογραφικά, από το facebook. Είναι άνεργοι με δυο μεταπτυχιακά τουλάχιστον ο καθένας, ο ένας δουλεύει οδηγός, ο άλλος σερβιτόρος και ο άλλος δεν δουλεύει πουθενά. Γιατί να μην πάει αυτός να διεκδικήσει τα δικαιώματα του ανέργου στην Ευρωβουλή;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όποιον διαλέξει ο Έλληνας πολίτης, αυτός θα πάει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε και τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μπουν στην πολιτική και εμείς μπορούσαμε να πάμε. Ξέρετε πόσους συνταξιούχους Νεοδημοκράτες βουλευτές μπορούσα να πάρω μαζί μου; Όμως ο μόνος που προέρχεται από την πολιτική του χθες, που ήρθε στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και είναι ο Παναγιώτης Σγουρίδης ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος έφυγε από την πολιτική, έγινε αγρότης και τώρα λέει «γυρίζω πίσω, γιατί βλέπω την πατρίδα μου να παραδίδεται».

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Καλή σας επιτυχία

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Σχόλια