Ραχήλ Μακρή: «Οι προβλέψεις αυτού το μεσοπρόθεσμου δεν τεκμηριώνονται από πουθενά. Μάλλον σας έχει πειράξει η Άνοιξη. Βέβαια, δεν μιλούμε για τη γνωστή εποχή. Μιλούμε για την Πολιτική Άνοιξη του κ. Σαμαρά»

Ομιλία της Βουλευτού Ν. Κοζάνης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018»
Ραχήλ Μακρή: «Οι προβλέψεις αυτού το μεσοπρόθεσμου δεν τεκμηριώνονται από πουθενά. Μάλλον σας έχει πειράξει η Άνοιξη. Βέβαια, δεν μιλούμε για τη γνωστή εποχή. Μιλούμε για την Πολιτική Άνοιξη του κ. Σαμαρά»
Φυσικά η Συγκυβέρνηση δεν χρειάζεται να γνωρίζει τη φράση
του Βλαδίμηρου Ίλιτς Λένιν <<Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας>> για να καταλάβει ότι έχει αποτύχει στην οικονομία όσο και ο τότε υπαρκτός σοσιαλισμός στο να εγκαθιδρύσει ένα πραγματικά βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.

Η τραγική, αυτή συνειδητοποίηση και ο πανικός για τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών την οδηγούν στο να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Το εκβιαστικό δίλλημα του εταίρου της για τα ποσοστά της Ελιάς αποδεικνύεται λίγο και ο φόβος ανίσχυρος να ποδηγετήσει τον Ελληνικό Λαό.
Οι κυβερνώντες χρειάζονται κάτι πιο ισχυρό και επιστρατεύουν την ελπίδα. Την ελπίδα της μάνας να θρέψει τα παιδιά της, του πατέρα να γυρίσει στο σπίτι με ένα μεροκάματο στην τσέπη, της γιαγιάς και του παππού να δώσουν ένα χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους.

Η ελπίδα για ανάπτυξη, για οικονομία με θέσεις εργασίας και κοινωνία χωρίς ευτελισμό της αξιοπρέπειας από τις στερήσεις μεταφράζονται ανήθικα σε ψηφαλάκια από τους κυβερνητικούς επικοινωνιολόγους.

Μέσω ντροπολογιών παραχωρούν εγκαταστάσεις ολόκληρων νήσων, δημόσιες επιχειρήσεις, χαρίζουν βεβαιωμένα πρόστιμα και οφειλές εκατ. ευρώ σε επιχειρηματικά συμφέροντα , κάνουν δωράκια σε τραπεζίτες, εργολάβους, καναλάρχες και από την άλλη φτωχοποιούν τον λαό στο όνομα του συνθήματος <<μαζί τα τρώγαμε, αλλά εσείς θα τα πληρώσετε>> .

Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή ως ειδική αγορήτρια του μεσοπρόθεσμου μεταξύ άλλων τόνισε: <<Με επικοινωνιακά τερτίπια, λοιπόν, των μέσων μαζικής προπαγάνδας που ελέγχετε, δεν μειώνεται η ανεργία και χωρίς χρήματα στην τσέπη των Ελλήνων δεν μπορείτε να αυξήσετε την ιδιωτική κατανάλωση. Μέχρι να καταλάβετε όλα αυτά, τα απλά ζητήματα, διαβουλευτείτε εσείς με τους εταίρους σας και καταθέτετε Μεσοπρόθεσμα. Αφήστε όμως, τους μύθους για τον Αίσωπο. Τέτοιοι μύθοι δεν περνούν πια στον ελληνικό λαό>>.



Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842


Ακολουθούν το βίντεο και το κείμενο της ομιλίας της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια της Βουλής: http://youtu.be/VHb2EtBJ6rc


Ολομέλεια 8/5/2014
Η Συγκυβέρνηση ακούγοντας τον Γούντι Άλεν να δηλώνει ότι το 80% της επιτυχίας είναι να κάνεις φιγούρα, κατέθεσε σήμερα το νομοσχέδιο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018». Λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι υποψήφιοι των κομμάτων της Συγκυβέρνησης χρειάζονται ένα κείμενο εναλλακτικής, φαντασιακής πραγματικότητας για να προσπαθήσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την επιτυχία μιας πολιτικής ύφεσης και ανεργίας.
Θα πρέπει να πεισθούμε ότι σωθήκαμε, ότι το μνημόνιο ήταν καλό –ωστόσο μας τελείωσε, αν και πριν από λίγο βέβαια ακούσαμε ότι υπάρχουν κάποιες σελίδες ακόμη– ότι η οικονομία θα ανθήσει, η ανεργία θα μειωθεί. Δημοσιονομικό κενό, μάς είπε ο κύριος Υφυπουργός, δεν υπάρχει, χρηματοδοτικό κενό δεν υφίσταται, οι φόροι δεν θα αυξηθούν και η ανάπτυξη περιμένει υπομονετικά τον «Αντωνάκη» να την πάρει από το χέρι και να την οδηγήσει σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Φυσικά, για να υπάρξει ο ανάλογος μανδύας επιστημοσύνης, τοποθετήθηκαν νούμερα σε πίνακα με μορφή προβλέψεων και τέθηκαν προϋποθέσεις αμφίσημες, οι οποίες εύκολα μπορούν να δικαιολογήσουν μια εκτροπή από αυτές τις προβλέψεις. Στην περίπτωση αυτή οι συντάκτες της ευφάνταστης εικόνας για την οικονομία θα δικαιολογηθούν λέγοντας ότι αφού δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις, δεν εκπληρώθηκαν και οι προβλέψεις. Αυτό βέβαια είναι πολύ λογικό.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κάναμε συγκεκριμένες ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν. Ρωτήσαμε πώς θα αντιστραφεί η εικόνα της υφεσιακής οικονομίας; Κατηγορηθήκαμε για αερολογίες. Απάντηση δεν πήραμε. Ρωτήσαμε γιατί η Κυβέρνηση, όταν αρνείται ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα, προσθέτει πάντα τον προσδιορισμό «για φέτος»; Απάντηση δεν πήραμε. Ρωτήσαμε εάν θα υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων από το καλοκαίρι, δυνάμει βέβαια των ήδη ψηφισμένων των εφαρμοστικών του μνημονίου νόμων. Απάντηση δεν πήραμε, γιατί, όπως είπανε, δεν ήταν πολύ συγκεκριμένο το ερώτημα. Και καθώς η Συγκυβέρνηση δηλώνει ότι το μνημόνιο μας τελείωσε, εμείς τι θέλουμε τώρα και σκαλίζουμε τις λεπτομέρειες;
Για τους ίδιους λόγους δεν απαντήθηκε η ερώτηση για το μέλλον των συντάξεων από 1η Γενάρη του 2015, εάν δηλαδή το κράτος θα εγγυάται μέχρι το ποσό των 360 ευρώ, όπως προβλέπουν βέβαια οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι.
Δεν απαντάτε στις ερωτήσεις μέσα στην Επιτροπή, όπως δεν απαντάτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρά την υποχρέωσή σας από τον Κανονισμό της Βουλής. Το μόνο που κάνετε είναι να δηλώνετε περήφανα ότι σε αυτό το μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχουν επώδυνα μέτρα.
Ας δούμε βέβαια τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησής σας τα τελευταία δύο χρόνια. Από τη μια περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις, εξόντωση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα φαρμακοποιών, φουρναραίων, πωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου, οικονομικό αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διάλυση των κρατικών δομών προς όφελος ιδιωτών κι όλα αυτά με πολυνομοσχέδια εξπρές. Από την άλλη, δωράκια και εξυπηρετήσεις σε συγκεκριμένα ιδιωτικά εγχώρια συμφέροντα, σε συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες, των δανειστών, σε συγκεκριμένους τραπεζίτες και λοιπούς.
Τα πάντα, βέβαια, είναι σύμφωνα, όπως μας λέτε, με τους διεθνείς κανονισμούς και οργανισμούς και τους εταίρους μας. Για να θυμηθούμε, για παράδειγμα, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία βέβαια επικαλεστήκατε: Φέρατε ολόκληρο νομοσχέδιο. Δεν την καταθέσατε όμως. Και ερχόμαστε εκ των υστέρων και βλέπουμε ότι, ενώ είχε ανατεθεί στον ΟΟΣΑ και ο ελληνικός λαός πλήρωσε 1 εκατομμύριο ευρώ, δεν έγινε από τον ΟΟΣΑ, αλλά από πρώην συνεργάτες του κ. Στουρνάρα στο ΙΟΒΕ.
Για να μην θυμηθούμε βέβαια τις υπέρογκες αυξήσεις στους εκλεκτούς σας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τις οποίες είχε εγκρίνει κατά δήλωσή σας και το Eurοworking Group, λόγω των εξαιρετικών βέβαια ικανοτήτων τους να αγοράζουν μετοχές της Eurobank στο 1,57 ευρώ με δημόσιο χρήμα και να τις εκχωρούν στο 0,30 σε ξένα επενδυτικά funds. Πρόκειται για μια τράπεζα η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε στο 100% τόσο για τις απώλειες του PSI όσο και για τις απώλειες από την οικονομική κρίση, μια τράπεζα η οποία αγοράστηκε καθαρή από το ίδιο βέβαια το Δημόσιο και εκχωρήθηκε στα ξένα funds αντί πινακίου φακής. Σπουδαίους εταίρους έχετε!
Μας λέτε ότι βασική προϋπόθεση επίτευξης των στόχων του Μεσοπρόθεσμου είναι η πολιτική σταθερότητα. Τον κ. Βενιζέλο τον ρωτήσατε; Αυτός δεν είναι που απειλεί ότι εάν δεν τον ικανοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα θα ρίξει την Κυβέρνηση; Ή μήπως το γνωρίζατε και αυτό; Γι’ αυτό ο κ. Χατζηδάκης έφερε νομοσχέδιο για την υποτιθέμενη απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικά να προτείνει κανένα μέτρο, μόνο και μόνο για να κρεμάσει είκοσι με τριάντα τροπολογίες ρουσφετολογικού ενδιαφέροντος, βέβαια, πελατειακής εκμετάλλευσης και καταφανούς μη αξιοκρατικής προσέγγισης.
Σας ρωτάμε πώς θα περάσετε από έξι χρόνια ύφεσης σε ρυθμούς ανάπτυξης που να ξεπερνούν το 3,3% το χρόνο. Μας λέτε, μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής. Αυτό είναι ένα μόνιμο βέβαια επιχείρημα αοριστολογίας από τις κυβερνήσεις που δεν διέθεταν προτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Ακόμη και η έκφραση «λεφτά υπάρχουν» εκεί είχε βασιστεί.
Ας αποδεχτούμε ότι πραγματικά θέλετε όμως να πατάξετε τη φοροδιαφυγή. Αφού το θέλετε, γιατί καταθέτετε επανειλημμένως τροπολογίες-«ντροπολογίες» μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος μέσω παράκτιων εταιρειών και παραγραφής βεβαιωμένων οφειλών –φορολογικών βέβαια- και προστίμων και όταν δεν μπορείτε να τις περάσετε, μεταφέρετε τη διάταξη σε άρθρο πολυνομοσχεδίου, στο οποίο βέβαια δώσατε και τη μορφή του κατεπείγοντος; Αυτά τα ποσά είναι δεκαπλάσια του υποτιθέμενου πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτά τα ποσά, λοιπόν, διαγράψατε με αυτήν την τροπολογία-«ντροπολογία».
Γιατί, λοιπόν, σε ένα νομοσχέδιο ενσωμάτωσης Οδηγίας για την εποπτεία των τραπεζών –η λεγόμενη «Βασιλεία ΙΙΙ»- ήρθατε στο άρθρο 168 και περνάτε «δωράκια» δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κ. Σάλα και την Τράπεζα Πειραιώς σε βάρος του Δημοσίου και χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μια τράπεζα που και αυτή ανακεφαλαιοποιήθηκε στο 100% από τις ζημιές τόσο του PSI όσο και της οικονομικής ύφεσης; Και δεν φτάνει αυτό! Δώσατε και «δωράκια», όπως την Αγροτική Τράπεζα και όλα τα κυπριακά υποκαταστήματα και το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών.
Γιατί δεν απαντάτε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μου στην επιτροπή για το ποια ακριβώς μέτρα θα λάβετε για να αντιμετωπίσετε, για παράδειγμα, το λαθρεμπόριο; Σας υπενθυμίζουμε τη δουλειά πού έχει κάνει ο πολύ άξιος Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος έχει ποσοτικοποιήσει τις απώλειες για την εθνική οικονομία από τις διάφορες μορφές λαθρεμπορίου και έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισής τους. Επανειλημμένως σας έχει ενημερώσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και, για παράδειγμα, σας έχει δώσει και συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων.
Γιατί λοιπόν δεν τα κάνετε; Μήπως γιατί δεν θέλετε να εμπλακείτε σε αυτήν τη μορφή λαθρεμπορίου που ξεκινάει από το ναυτιλιακό πετρέλαιο, για να μην στενοχωρείτε φίλους του Πρωθυπουργού σας;
Μας μιλήσατε για ανάπτυξη μέσω αποκρατικοποιήσεων, αλλά δεν μας λέτε πώς ακριβώς θα έλθει αυτή η περιβόητη ανάπτυξη. Πώς θα έλθει, όταν πουλάτε, βέβαια, τη ΔΕΣΦΑ στο όνομα του να περάσει ο αγωγός Tap έναντι του «Ναμπούκο», μιας εταιρείας πραγματικής αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και δάνεια άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, για 400 εκατομμύρια ευρώ και με έκπτωση 60%. Με χθεσινή τροπολογία-«ντροπολογία» έρχεστε, λοιπόν, και επιχειρείτε να της δωρίσετε και την Νήσο Ρεβυθούσα.
Δεν μας λέτε για τον ΟΠΑΠ, του οποίου τα κέρδη υπερκαλύπτουν το τίμημα πώλησης σε αμελητέο χρονικό διάστημα. Δεν μας λέτε γιατί, όταν εν μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζητήσαμε την έκθεση εκτίμησης του οίκου αξιολόγησης για το τίμημα, μας παραπέμψανε στο να αναζητήσουμε μόνοι μας, όπως είπατε, από τις δημόσιες υπηρεσίες αυτήν την εκτίμηση.
Δεν μας λέτε για το Ελληνικό, το οποίο βέβαια χαρίζετε για 70 ευρώ το τετραγωνικό και μετά, βέβαια, έρχεστε –αφού το έχετε κάνει κι αυτό δωράκι– και θυμάστε ότι δεν υπολογίσατε την αξία των ολυμπιακών ακινήτων, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και είναι ύψους εκατομμυρίων ευρώ, παραπάνω από το τίμημα που έχετε δώσει για την αγορά του Ελληνικού.
Δεν μας λέτε ότι καταθέτετε διατάξεις απρόσκοπτης πώλησης του συσκευασμένου τσιμέντου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα που η γαλλική Lafarge φρόντισε να κλείσει την ΑΓΕΤ-Ηρακλής και τα Τσιμέντα Χαλκίδος και να στείλει, βέβαια, με κούριερ τις απολύσεις των εργαζομένων στην Εύβοια. Έκλεισε την κερδοφόρο, βέβαια, σας θυμίζουμε, ΑΓΕΤ Ηρακλής, που η νεοφιλελεύθερη νοητική αγκύλωση του κ. Στέφανου Μάνου πούλησε σε μαφιόζους και τη βάφτισε ως πρώτη επιτυχία ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα.
Δεν μας λέτε πώς θα μειώσετε την ανεργία. Μήπως θα σας βοηθήσουν τα ιδιωτικά μονοπώλια στις αερομεταφορές που φρόντισε να δημιουργήσει ο κ. Χατζηδάκης, κλείνοντας την Ολυμπιακή;
Οι προβλέψεις αυτού το μεσοπρόθεσμου δεν τεκμηριώνονται από πουθενά. Μάλλον σας έχει πειράξει η Άνοιξη. Βέβαια, δεν μιλούμε για τη γνωστή εποχή. Μιλούμε για την Πολιτική Άνοιξη του κ. Σαμαρά που έχει επιβληθεί στη Νέα Δημοκρατία και την παλινδρομεί μεταξύ Ελιάς και Ποταμιού.
Έχουμε τη δυνατότητα να αναλωθούμε με τις ώρες σε ατέρμονες συζητήσεις θεωρητικών οικονομικών, αλλά δεν θα το κάνουμε. Αφήνουμε τους Βουλευτές των κομμάτων που σας στηρίζουν, να αναμασούν ανούσιους αριθμούς της εισηγητικής έκθεσης και ζητάμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού.
Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται με τη δημιουργική λογιστική. Όσο και αν επικαλείστε ένα πλεόνασμα, που δεν περιλαμβάνει τα χρήματα που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην ουσία δεν είναι πλεόνασμα αλλά είναι έλλειμμα, όσο και αν πανηγυρίζετε για ένα κοινωνικό μέρισμα, που βρίσκετε δικαιολογίες σαν αμαρτία, για να μην το δώσετε σχεδόν σε κανένα πολίτη αυτής της χώρας, παρά ούτε στους αστέγους στο τέλος, όσο κι αν μετατρέπετε το δημοσιονομικό κενό σε πλεόνασμα, χωρίς να δικαιολογείτε το πώς, όσο κι αν αρνείστε την ανάγκη δανεισμού από νέα μνημόνια δυνάμει του χρηματοδοτικού κενού που δεν αναγνωρίζετε, η ουσία παραμένει.
Με τρικ δεν έρχεται η ανάπτυξη. Με την πώληση των δικτύων της χώρας αντί πινακίου φακής δεν έρχεται η ανάπτυξη. Με την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, εγχώρια και ξένα, δεν έρχεται η ανάπτυξη, όταν μόνο ο ΑΔΜΗΕ χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και από τον ελληνικό Προϋπολογισμό με 544 εκατομμύρια ευρώ και εσείς την πουλάτε και την ξεπουλάτε με τίμημα λιγότερο των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Με επικοινωνιακά τερτίπια, λοιπόν, των μέσων μαζικής προπαγάνδας που ελέγχετε, δεν μειώνεται η ανεργία και χωρίς χρήματα στην τσέπη των Ελλήνων δεν μπορείτε να αυξάνετε την ιδιωτική κατανάλωση. Μέχρι να τα καταλάβετε όλα αυτά, τα απλά ζητήματα, διαβουλευτείτε εσείς με τους εταίρους σας και καταθέτετε Μεσοπρόθεσμα. Αφήστε όμως, τους μύθους για τον Αίσωπο. Τέτοιοι μύθοι δεν περνούν πια στον ελληνικό λαό.

Σχόλια