Η ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως βρίσκεται στη δεινότερη θέση της τελευταίας δεκαετίας

Η ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως βρίσκεται στη δεινότερη θέση των τελευταίων 10 και πλέον ετών, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση Freedom House. Νέα υποχώρηση της Ελλάδας, που κατέλαβε την 92η θέση σε σύνολο 197 χωρών.
Η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 10 και πλέον ετών, υποστηρίζει το ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο Freedom House στην ετήσια έκθεσή του,
η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου. Όπως σημειώνεται, μόλις ένας στους έξι ανθρώπους ζει σε χώρες όπου γίνεται σεβαστή η ελευθερία του Τύπου. Αντιθέτως, σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε «μη ελεύθερες» περιοχές, όπως χαρακτηρίζονται από την Freedom House. Περιοχές όπου η δημοσιογραφική εργασία υφίσταται περιορισμούς εξαιτίας αυστηρής νομοθεσίας, πολιτικής επιρροής ή δυσχερούς πρόσβασης σε πληροφορίες, αλλά και περιοχές στις οποίες οι δημοσιογράφοι υποβάλλονται σε βασανιστήρια, διώξεις ή δολοφονούνται.
Στην 92η θέση η Ελλάδα
Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έκανε έκκληση για καλύτερη προστασία των δημοσιογράφωνΟ Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έκανε έκκληση για καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων
Σύμφωνα με την έκθεση της Freedom House, ιδιαίτερα αρνητική ήταν η εξέλιξη στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου το 2013 στη Ρωσία, την Κίνα και την Αίγυπτο. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε από την οργάνωση στην 92η θέση της κατάταξης σε ένα σύνολο 197 χωρών, καταγράφοντας απώλεια επτά θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2012). Πολύ καλή «επίδοση» σημείωσε η Γερμανία, καταλαμβάνοντας την 18η θέση της σχετικής λίστας, παρέμεινε, ωστόσο, στην 9η θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της ΕΕ. Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκαν η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, με την Βόρεια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.
Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σε χθεσινή του ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, έκανε έκκληση για καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ατιμωρησία για όσους επιτίθενται ή επιχειρούν να εκφοβίσουν και να παρεμποδίσουν την εργασία των δημοσιογράφων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το οποίο κάλεσε τα μέλη του να παρέχουν νομική διασφάλιση σε πληροφοριοδότες.

http://www.dw.de

Σχόλια