Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα γίνει η Υπερδνειστερία τμήμα της Ρωσίας;


Θα γίνει η Υπερδνειστερία τμήμα της Ρωσίας;Υπάρχει περίπτωση να γίνει πόλεμος Μολδαβίας-Ρωσίας; Πώς συνδέεται η κατάσταση στην Υπερδνειστερία με την κρίση στην Ουκρανία; Ο γνωστός Ρώσος συγγραφέας, Βλαντίμιρ Λορτσένκοφ, που ζεί στη μολδαβική πρωτεύουσα, Κισινάου, καταθέτει … ψυχή και άποψη.
Αυτή τη στιγμή η Υπερδνειστερία δεν είναι ένα «καυτό σημείο». Αποτελεί περισσότερο μια «παγωμένη διένεξη». Καυτή ήταν εκεί η κατάσταση το 1992,
στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Μολδαβία. Ακόμη και αυτός δε, σε σύγκριση με τις διενέξεις στην ΕΣΣΔ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 μέχρι αρχές της δεκαετίας του ΄90, μοιάζει με παιδικό παιχνίδι. Μόλις 1500-2000 νεκροί και 3-4 μήνες εχθροπραξιών. Η φράση αυτή ηχεί σαν βλασφημία, αλλά ήταν πραγματικά λίγοι και ο χρόνος μικρός. Θυμηθείτε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, την Αμπχαζία και τη Γεωργία… Τα πράγματα εκεί ήταν θεαματικά χειρότερα.
Σήμερα η Υπερδνειστερία είναι ένα εντελώς ήσυχο μέρος όπου μπορεί κανείς να φτάσει από το Κισινάου σε 40 λεπτά με το ταξί μίνι μπας, αντί 3-4 δολαρίων. Να αγοράσει το κονιάκ «Kvint», να κάνει περίπατο στην παραλιακή της πόλης Τιρασπόλ, να καθίσει στο μίνι μπας και να φύγει όπως ήρθε. Έχουν επίσης και την σίγουρα εκπληκτική υπουργό Εξωτερικών, Στάνσκι, η οποία δεν υπολείπεται σε τίποτα από την εισαγγελέα της Κριμαίας, προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε της φωτογραφίες της στο Facebook.
Αν δεν … διαλυθεί η Ουκρανία
Οι αιτίες που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο στη Μολδαβία το 1992, είναι πάρα πολλές. Ξεκινώντας από την έξαρση του εθνικισμού και την αδιαλλαξία των αρχών του Κισινάου, και φτάνοντας στον βιομηχανικό προσανατολισμό της περιοχής προς τις αγορές της Ρωσίας. Θα επαναληφθεί ο πόλεμος στην Υπερδνειστερία λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία; Μάλλον όχι. Η Μολδαβία από μόνη της δεν θα προκαλέσει πόλεμο. Εκεί έχουν λεηλατηθεί και πωληθεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του πολεμικού υλικού.

Θα ενσωματωθεί η Υπερδνειστερία στη Ρωσία; Η απάντηση είναι δύσκολη. Αν η Ρωσία πάρει τις περιοχές που βρίσκονται στις ουκρανικές ακτές της Μαύρης θάλασσας, τότε εννοείται ότι θα προσαρτηθεί και η Υπερδνειστερία. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η Ρουμανία θα πάρει τη Βεσσαραβία. Αν η Ουκρανία δεν διαιρεθεί, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθεί το στάτους κβο, δηλαδή η Μολδαβία θα είναι νομικά ενιαία, αλλά ουσιαστικά διαιρεμένη.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πιθανολογώ έναν μεγάλο και μακροχρόνιο πόλεμο στην περιοχή. Εδώ παραδίδονται γρήγορα. Με το που θα φανεί το πρώτο ρωσικό ή ρουμανικό τανκ, όλοι θα πέσουν πάνω του με λουλούδια. Και πιο γρήγορα απ’ όλους θα το κάνουν εκείνοι που ορκίζονταν ότι θα συναντήσουν αυτό το άρμα με μια χειροβομβίδα στο χέρι. Αυτές είναι οι τοπικές παραδόσεις.
«Μας κλέβουν όλους»
Όταν άρχισα να γράφω το βιβλίο «Ο καταυλισμός φεύγει», ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται στο πώς οι Μολδαβοί, έχοντας φτάσει στην απελπισία εγκαταλείπουν όλοι τους μέσα σε μια νύχτα τη χώρα, απαιτώντας από τον ΟΗΕ να τους παραχωρήσει μια νέα γη, τότε σκέφτηκα ότι το βιβλίο θα έχει ευτυχές τέλος. Το έργο όμως υποτάσσεται στη δική του λογική, η οποία καμιά φορά είναι σιδερένια. Έτσι λοιπόν, οι πρωταγωνιστές μου δεν κατάφεραν τίποτα καλό. Αλλωστε, η Μολδαβία δεν είναι ένα κομματάκι γης, αλλά αυτό που υπάρχει μέσα στο μυαλό. Επομένως, οι πιθανές αλλαγές, δηλαδή σε ποιόν ενδεχομένως θα περάσει η περιοχή, είναι απίθανο να αλλάξει κάτι στις τύχες και των Ρώσων, και των Μολδαβών.

Στη Μολδαβία δεν υπάρχει καμία διάκριση με βάση την εθνικότητα. Ας το θέσουμε έτσι: Μας κλέβουν όλους, και λένε ψέματα σε όλους μας, ανεξάρτητα σε όποια εθνοτική ομάδα κι αν ανήκουμε. Οι Μολδαβοί εδώ, και αυτοί σίγουρα δεν έχουν καμία προοπτική, όπως και οι υπόλοιποι. Γι’ αυτό άλλωστε και οι Μολδαβοί φεύγουν μαζικά από δω.
Ας μην αγνοούμε βασικά πράγματα, όπως το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Είναι δύσκολο να κατηγορήσεις έναν άνθρωπο που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν όπου κάθε μέρα δολοφονούν, ή τη Μολδαβία στην οποία τα επίπεδα της φυματίωσης είναι απαγορευτικά υψηλά. Εμένα, για παράδειγμα, δεν με νοιάζει που θα ζήσω, επειδή παντού θα ζούσα με το δικό μου σκεπτικό, θα ήμουν έτσι κι αλλιώς στον κόσμο μου. Όμως έχω παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να γίνουν όμηροι του δικού μου τρόπου ζωής.
Ο Ρώσος συγγραφέας, Βλαντίμιρ Λορτσένκοφ, ζεί στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, και είναι γνωστός στη Δύση για το διήγημά του «Θα είμαστε όλοι εκεί», που έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Νορβηγικά, Σερβικά και Κροατικά.

hellasforce.com

Σχόλια