Ο καρνάβαλος που λέγεται κυβέρνηση...

«Οχι» της τρόικας στη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν τις ευρωεκλογές

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα εξέφρασε το οικονομικό επιτελείο, αμέσως μετά τη συνάντηση της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών, κατά την οποία -σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ- εισήλθαν πλέον στην «καρδιά της διαπραγμάτευσης».Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε επί κειμένου (σ.σ. σχεδίου συμφωνίας)
και με τους συναρμόδιους υπουργούς. Και όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη».
Παρά ταύτα, ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον χρονικό ορίζοντα των διαβουλεύσεων, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί πάση θυσία να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πραγματοποιηθεί, στο υπουργείο...
Οικονομικών, το απόγευμα της Κυριακής.
Στη συνάντηση της Παρασκευής, που τελείωσε νωρίς το βράδυ, ήταν παρόντα τόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, και εξετάστηκαν κυρίως το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014- 2015 και η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο», αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το 2014.
Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ' επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, από την άλλη πλευρά, φέρονται αντίθετοι με τη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας.
«Αγκάθια» σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία σημειωτέον άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, παραμένουν, επίσης, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και η διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο.
Με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα να μην εξετάζει κάθε μέτρο αποσπασματικά, αλλά να δει την «πλήρη εικόνα» που αποδεικνύει τη θετική πορεία της οικονομίας.

Σχόλια