Κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα στη Βουλή: μπάχαλο με την πρόταση δυσπιστίας!


Κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα στη Βουλή: μπάχαλο με την πρόταση δυσπιστίας!Σφοδρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ξέσπασε στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που κατέθεσε Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος το άρθρο 142, ζητώντας παράλληλα να διακοπεί η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και
χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών».
«Διαλύετε επαγγελματικές ομάδες και ξεπουλάτε κομμάτι κομμάτι τη χώρα… Γράφετε τις πιο μαύρες σελίδες της συντηρητικής παράταξής σας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Μετά τη μισάωρη διακοπή της συζήτησης στην ολομέλεια, λόγω της πρότασης μομφής, πήρε τον λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόταση είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής «απαράδεκτη» και κάλεσε τη Βουλή «να την απορρίψει ευθύς αμέσως».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η η κυβέρνηση πολιτικά δεν φοβάται ούτε αποφεύγει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά «είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παίζει με το Σύνταγμα και τους νόμους, ότι επιθυμεί να τρωθεί το φρόνημα και να παρεμποδίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, την πορεία της χώρας».
Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής βάσει του άρθρου 150, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή η πρόταση η μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών.
«Ποιος εκφράζει αυτήν την κυβέρνηση; Ο Βενιζέλος ή ο Σταμάτης, που λίγο νωρίτερα αποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση δυσπιστίας; Ποιος εκφράζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος για άλλη μια φορά είναι απών σε μια τόσο σημαντική διαδικασία;», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Πιθανή η καθυστέρηση στη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου
Η πρόταση δυσπιστίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διήμερη καθυστέρηση τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

«Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό βoυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας» αναφέρει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Ο κανονισμός προβλέπει ότι «με την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην κυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ».
Σημειώνεται ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, η οποία είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.
Σταμάτης: «Κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας δώσουν τα χρήματα»
Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του Στουρνάρα, τον λόγο πήρε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει «δεκτή την πρόκληση» και ζητά να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Χαρακτήρισε δεν την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλυπτική των προθέσεών του. «Την Τρίτη στην Αθήνα θα συγκληθούν τα ευρωπαϊκά όργανα για να μας δώσουν λεφτά. Και εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας τα δώσουν», είπε ο κ. Σταμάτης.
Παπαδημούλης: «Δημοκρατική εκτροπή αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει με την πρόταση μομφής»
Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη συζήτηση της πρότασης μομφής, θα πρόκειται για «δημοκρατική εκτροπή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

«Θεωρούμε εκτροπή, δημοκρατικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμευθεί από την ρητή δέσμευση που ανέλαβε με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι: «Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι σκέφτονται να πραγματοποιήσουν μία τέτοια εκτροπή και πολιτική κωλοτούμπα, αυτό σημαίνει φόβος απέναντι στον ελληνικό λαό για τη δημοσιότητα από την συζήτηση που θα διεξαχθεί, έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιχειρήματά τους, έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και στις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις».
Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης κάνει αναφορά στη γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής όπου στις σελίδες 33 και 34 εγείρει αμφισβήτηση για την συνταγματικότητα της διάταξης για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την οποία απαλλάσσονται από διερεύνηση ποινικής ευθύνης όσοι πουλήσουν μετοχές σε τιμή όχι μόνο κάτω από την τιμή αγοράς, αλλά κάτω ακόμη και από την χρηματιστηριακή τιμή.
«Περιμένουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία να τιμήσει τη δέσμευσή της ότι έχει επιχειρήματα και δεν φοβάται τον διάλογο. Αν προχωρήσουν στην εκτροπή θα μιλήσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη και αυτό θα γίνει σύντομα και σίγουρα» καταλήγει ο κ. Παπαδημούλης.
Κουβέλης: «Δεν συμφωνούμε με την πρόταση δυσπιστίας»
Το προεδρείο της Βουλής είναι αρμόδιο να κρίνει αν είναι συνταγματική η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο είναι πολιτικό λάθος να απομονώνονται οι ευθύνες ενός μεμονωμένου υπουργού που συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Δεν συμφωνούμε με την πρόταση δυσπιστίας» είπε ο Φώτης Κουβέλης.
Καμμένος: «Νόμιμο το αίτημα μομφής»
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε αίτημα μομφής «νόμιμα και τυπικά», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έπειτα από τη διακοπή της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης «απεδέχθη το αίτημα» του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα».
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα» με την πρόταση μομφής, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος χαρακτήρισε «πραξικόπημα» ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Απευθυνόμενος στο προεδρείο, είπε ότι η μόνη του αρμοδιότητα είναι να κηρύξει την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση, η οποία θα πρέπει να κριθεί από την ολομέλεια.
Τσίπρας: «Είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας»
Καταθέτοντας την πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με αυτό το πολυνομοσχέδιο «σκούπα», των 600 σελίδων, που κατατέθηκε με διαδικασίες «εξπρές», επιχειρείται διπλή εκκαθάριση, λέγοντας ότι «με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το εγκληματικό PSI, η εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος και η διάλυση επαγγελματικών ομάδων».

Κατήγγειλε επίσης, την κυβέρνηση για εκχώρηση του δημόσιο πλούτου, η οποία παράλληλα προπαγανδίζει το πλεόνασμα.
«Είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Η κυβερνητική πλειοψηφία, καλείται από τον πρωθυπουργό να γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στη ιστορία της συντηρητικής παράταξης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη καλώντας τον να πει «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί», και υπογράμμισε: «η παραμονή του στην κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης».
Επίσης, επιτέθηκε και σε αυτούς που εκφράζουν την κεντροαριστερά, λέγοντας ότι «στηρίζουν μια κυβέρνηση που συντάσσεται με το «αντικομμουνιστικό δόγμα Μπαλτάκου»».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση στις κάλπες του Μαΐου.
Σταϊκούρας: «Η κυβέρνηση προετοιμάζει μεθοδικά και σταθερά την επιστροφή της χώρας στις αγορές»
Βέβαιος πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2014 κατά 525 εκατ. ευρώ, όσο και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας πως η κυβέρνηση προετοιμάζει «μεθοδικά και σταθερά» την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε «όσους στο παρελθόν υποστήριζαν σενάρια καταστροφολογίας», ιδιαίτερα, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «τους διέψευσαν τα θετικά αποτελέσματα τα οποία πλέον αναγνωρίζονται διεθνώς για τη χώρα».
Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για χρονοβόρες και επίπονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης που είχαν ως επακόλουθο οι εταίροι να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.
«Διεκδικήσαμε βαθμούς ελευθερίας. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώθηκε η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και η επίτευξη του πλεονάσματος. Διαψεύστηκαν οι καταστροφικές προφητείες, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημόσιο έλλειμμα και για προϋπολογισμό στον αέρα. Αναγνωρίστηκε από τους εταίρους μας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον μεθοδικά και σταθερά, για την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές».
Ακόμα, μίλησε για νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης, συμπληρώνοντας ότι «η διαδικασία αλλαγής είναι επίπονη και βραδεία αλλά θα έχει θετικό αποτέλεσμα».
Κλείνοντας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι εποχή για ομφαλοσκοπήσεις, πολιτικών παιχνιδιών και δημιουργία κλίματος πόλωσης.
Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για το πολυνομοσχέδιο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τέτοιες διαδικασίες που είναι έκνομες και άρα δεν παράγουν και έννομα αποτελέσματα και επανέλαβε ότι «έχουμε ένα πολίτευμα, δικτατορία της τρόικας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επισημαίνοντας πως όταν ο Κανονισμός της Βουλής συμπεριέλαβε τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είχε λάβει υπόψη του ότι θα έρχονται σε ένα νομοσχέδιο τεράστια Μνημόνια.
«Η αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερους ομιλητές και πιο άνετη συζήτηση. Πηγή: tanea.gr 

hellasforce.com

Σχόλια