ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κα Σταυρούλα Ξουλίδου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής και της προνομιακή μεταχείρισή του από το κράτος.
Η βουλευτής ρωτάει για ποιο λόγο το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει την ευθύνη να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κενό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μάλιστα εν μέσω δριμείας οικονομικής κρίσης και γιατί η οικονομική αρωγή
παρέχεται επιλεκτικά υπέρ του ΟΜΜΑ και δεν τυγχάνουν της ίδιας προνομιακής μεταχείρισης άλλοι πολιτισμικοί χώροι.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
13-2-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: -τον Υπουργό Οικονομικών
-τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Προνομιακή μεταχείριση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Κύριε Υπουργέ,

Οι πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών δημιουργούν ποικίλα αναπάντητα ερωτηματικά αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητά του. Τα δημοσιεύματα κάνουν κυρίως λόγο για την αδυναμία του ΟΜΜΑ να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έλαβε τα περασμένα έτη με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το Μέγαρο δεν θα κλείσει και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και ότι το Δημόσιο θα πάρει στην κυριότητά του το νέο κτίριο του Μεγάρου, εν αντιθέσει με το παλαιό που θα παραμείνει ως έχει, οι φόβοι του προσωπικού για επικείμενες απολύσεις διογκώνονται.
Εξάλλου, σε παλαιότερα δημοσιεύματα είχε υποστηριχθεί ότι το Μέγαρο θα περάσει μέσω του Δημοσίου στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίησή του και επομένως την ισοπέδωση του πολιτισμού. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει τα χρέη από τα δάνεια του ΟΜΜΑ, καθώς είχαν χορηγηθεί ύστερα από κρατική εγγύηση, την ίδια στιγμή που διάφοροι άλλοι πολιτισμικοί χώροι βιώνουν την απαξίωση και τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής.
Ως εκ τούτου ερωτάσθε, κύριε υπουργέ:
  1. Με ποιόν τρόπο το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει το τεράστιο οικονομικό κενό στο οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί η διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών; Για ποιο λόγο η οικονομική αρωγή παρέχεται επιλεκτικά υπέρ του ΟΜΜΑ και δεν τυγχάνουν της ίδιας προνομιακής μεταχείρισης άλλοι πολιτισμικοί χώροι;
  2. Πώς θα εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο Μέγαρο;

Η ερωτώσα Βουλευτής


Σταυρούλα Ξουλίδου

Σχόλια