Έρχεται 3ο πακέτο..νέο μνημόνιο..νέα μέτρα..

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, αναφέρει το Der Spiegel. 
Το πακέτο θα συνδέεται με όρους. Σύμφωνα με πεντασέλιδο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel,
o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα», με το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει πόρους από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Σύμφωνα με πληροφορίες από του γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το Der Spiegel, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο που αυτό θα διαμορφωθεί.
Το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε στο reuters ότι σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.

Ένα συμπληρωματικό πακέτο, το πιθανότερο σενάριο
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε ότι σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε ότι σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέουςΥπενθυμίζεται ότι ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε σε συνέντευξή του προς την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche ότι «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο -όπως σημειώνει- εξελίσσεται με αρκετή επιτυχία, μπορεί να υπάρξει ακόμα περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το εάν, το πότε και το πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του 2014». Επίσης η βοήθεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό «η όποια περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την δανειακή βοήθεια που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ESM, (το οποίο δεν θα ονομασθεί τρίτο πακέτο) με όρους «που δεν θα προκαλούσαν εντάσεις», ενώ δεν γίνεται καμία συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» ή ελάφρυνση του χρέους πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat. Σταμάτης Ασημένιος

Σχόλια