Ραχήλ Μακρή για το ξεπούλημα των δικτύων της Χώρας: «Για μια ακόμα φορά παραβιάζετε το Σύνταγμα και τη νομολογία και προσβάλετε το Κοινοβούλιο και τη νοημοσύνη του Ελληνικού Λαού.»


Ομιλία της Βουλευτού Ν. Κοζάνης και Τομεάρχου Ενέργειας και Υποδομών κας Ραχήλ Μακρή σχετικά με το ξεπούλημα τουΑΔΜΗΕ


Ραχήλ Μακρή προς συγκυβέρνηση για το ξεπούλημα των δικτύων της Χώρας: «Για μια ακόμα φορά παραβιάζετε το Σύνταγμα και τη νομολογία και προσβάλετε το Κοινοβούλιο και τη νοημοσύνη του Ελληνικού Λαού.»




Με τα λόγια του Αμερικάνου Προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ η Τομεάρχης Ενέργειας και Υποδομών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή συνόψισε την ανεδαφικότητα των επιχειρημάτων των Βουλευτών και Υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπερασπίζονται το δώρισμα του δικτύου μεταφοράς ενέργειας σε κομματικούς ημετέρους.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία της, η κα Μακρή υπογράμμισε απευθυνόμενη στους Υπουργούς της Συγκυβέρνησης:

«Προφανώς, έχετε δεχθεί πολλές πιέσεις για να δωρίσετε μία επιχείρηση με πραγματική αξία 8 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Καταλαβαίνουμε ότι τα κέρδη που θα προκύψουν για τον ενδεχόμενο αγοραστή θα είναι τεράστια. Μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και μην επιχειρείτε να παραπλανείτε το Κοινοβούλιο με το να αναγράφετε στα συνοδευτικά του νομοσχεδίου έγγραφα ότι το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ το επιβάλλει η Οδηγία 2009/72. Η επιλογή είναι δική σας, όπως και η ευθύνη εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Η κα Ραχήλ Μακρή, όπως έχει δηλώσει, θα αγωνιστεί με όλα τα θεσμικά, νόμιμα και θεμιτά μέσα για την υπεράσπιση του συμφέροντος των πολλών έναντι της ληστρικής διάθεσης διασπάθισης της Δημόσιας Περιουσίας που διακατέχει τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα ψέματα τελείωσαν. Όποιος συναινεί στην πώληση δικτύων στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα βάζει χέρι στο Δημόσιο Ταμείο.



Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842


Ακολουθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση του βίντεο και το κείμενο της ομιλίας της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια της Βουλής:



http://www.youtube.com/watch?v=x-Xd-3LGY4Q&feature=c4-overview&list=UU3ZkKBBg4vj2kQqbNXE3yFg



«Με το παρόν νομοσχέδιο η Συγκυβέρνηση δωρίζει ένα ανεκτίμητο μέρος της δημόσιας περιουσίας, το οποίο μάλιστα κατέχει στρατηγική σημασία για την εθνική ασφάλεια της χώρας, σε αυτόν που θα παράσχει τα περισσότερα εχέγγυα κομματικής φιλίας ή συστάσεων από τους τοκογλύφους δανειστές μας.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θυσιάζεται προς όφελος ξένων και ντόπιων συμφερόντων. Το σχέδιο των κυβερνόντων για την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου ΑΔΜΗΕ αποτελεί το πρώτο βήμα για τον κατακερματισμό της ΔΕΗ και την εκχώρηση του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Εάν εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στο παρόν νομοθέτημα, η σύμβαση που θα υπογράψετε με τον επόμενο ιδιοκτήτη του δικτύου διανομής ρεύματος θα αποτελεί ένα παράδειγμα σύμβασης αφρικανικού κράτους με αποικιοκράτες εκμεταλλευτές που παρουσιάζονται ως μεταρρυθμιστές σωτήρες.

Αναλυτικότερα επί των άρθρων: Με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 1 υλοποιείται αυτό που καταγγείλαμε από το 2012, δηλαδή την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ. Με την επίκαιρη ερώτηση υπ’ αριθμ. 535 της 30ης Οκτωβρίου 2012 είχα ρωτήσει εάν υφίσταται κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Υποδομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός μας είχε επαναλάβει τις δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, επανειλημμένα, τόσο στις φιέστες χαμηλής πολιτικής και υψηλής επικοινωνιακής αξίας που έδωσε στο Ζάππειο όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις της Συγκυβέρνησης, είχε δηλώσει ότι θα εξασφαλίσει το δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα.

Ομολογούμε ότι μας εντυπωσιάζει η συνέπεια λόγων και έργων σας. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με το επιχείρημά σας ότι η πώληση του 66% μίας εταιρείας δεν ταυτίζεται με την πώληση της ίδιας της εταιρείας, αλλά με την παραχώρηση της διαχείρισής της. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να δώσετε μόνο τη διαχείριση του δικτύου και όχι το ίδιο το δίκτυο, γιατί δεν κάνατε μία σύμβαση παραχώρησης της διοίκησης και προχωρείτε στην πώληση;

Προφανώς, έχετε δεχθεί πολλές πιέσεις για να δωρίσετε μία επιχείρηση με πραγματική αξία 8 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Καταλαβαίνουμε ότι τα κέρδη που θα προκύψουν για τον ενδεχόμενο αγοραστή θα είναι τεράστια, καθώς με χαμηλό αντίτιμο θα αγοράσει έτοιμες εγκαταστάσεις με εξασφαλισμένο πελατολόγιο και σίγουρα κέρδη. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιοι σας πιέζουν και αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί εσείς ενδίδετε σε τυχόν πιέσεις. Ωστόσο, θα έρθει η ώρα, τόσο για εμάς όσο και για τον ελληνικό λαό, για να μάθουμε.

Εχθές, ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Μας λέτε λοιπόν εδώ ότι αποτελεί επιλογή το ξεπούλημα; Συγχαρητήρια για τις επιλογές διασφάλισης της δημόσιας περιουσίας! Δεν μας λέτε όμως ακριβώς την αλήθεια. Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Νοέμβριο του 2012, που συνιστά την ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου φορέα, σας διαψεύδει και την καταθέτουμε στα Πρακτικά.

Δεν μας κάνει εντύπωση η σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γνωρίζουμε ότι από όπου περνάει το συγκεκριμένο Ταμείο αφήνει καμένη γη και κατεστραμμένα κράτη. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι γιατί σπεύδετε να υλοποιήσετε αυτή τη σύσταση.

Η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ο έλεγχος της εταιρείας ΑΔΜΗΕ Α.Ε. θα ασκείται από διαφορετικό φορέα του δημοσίου σε σχέση με τη ΔΕΗ. Ελπίζουμε βέβαια ότι δεν εννοείτε ότι θα δημιουργήσετε και μία ακόμη Ανεξάρτητη Αρχή, εκτός της ΡΑΕ, για να επιβλέπει τον επενδυτή σας.

Επιπρόσθετα, με τη νομοτεχνική βελτίωση που καταθέσατε επί της συγκεκριμένης παραγράφου, δεσμεύετε το δημόσιο να διατηρεί τη συμμετοχή του, με ποσοστό 34%, στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ. Το ζήτημα είναι το δίκτυο να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Η μειοψηφία δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Μειοψηφία αποτελείτε εσείς και η Συγκυβέρνησή σας στις συνειδήσεις των Ελλήνων πολιτών.

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 1, ουσιαστικά προβλέπεται ότι το τίμημα της αξίας των μετοχών που θα διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο θα καθοριστεί από την προσφορά του επενδυτή. Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Αντί να προβείτε στην ορθή πρακτική, που θα ήταν η αποτίμηση του 34% με βάση την πραγματική αξία του ΑΔΜΗΕ και αυτή να αποτελούσε τη βάση υπολογισμού του 66% που θέλετε να εκχωρήσετε στον ιδιώτη, εσείς, όπως διαβάζουμε και στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφήνετε τον ιδιώτη να προσδιορίσει το τίμημα.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, το τίμημα για την απόκτηση από το ελληνικό δημόσιο των μετοχών στο ποσοστό 34% προσδιορίζεται με βάση την τελική προσφορά του ιδιώτη επενδυτή και μάλιστα -συνεχίζεται και παρακάτω- ότι μπορεί να εξοφληθεί με συμψηφισμό των οφειλόμενων φόρων, τελών και άλλων απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου έναντι της ΔΕΗ Α.Ε. από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων και μελλοντικών απαιτήσεων και δικαιωμάτων, όπως ίδιες απαιτήσεις από το τέλος δικαιώματος έρευνας αλλά και εκμετάλλευσης μεταλλείων.

Γιατί δεν μας φέρνετε τα στοιχεία να δούμε πόσες είναι αυτές οι απαιτήσεις, προκειμένου να γνωρίζουμε κι εμείς; Και βέβαια ξεχνάτε να αποτιμήσετε και το μερίδιο του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ. Πράξτε το και θα διαπιστώσετε ότι μεγάλο μέρος της υποτιμημένης από την πολιτική σας ΔΕΗ αποτελεί εξασφαλίσεις του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων. Μετά από τη λαίλαπα στα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, προφανώς θέλετε να απομυζήσετε και το συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα.

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2, προβαίνετε σε παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου και των νομοθετημάτων εναρμόνισης και υποχρεώνετε τον ΑΔΜΗΕ να παρέχει υποχρεωτικά πληροφορίες στην εταιρεία από την οποία υποτίθεται ότι διατηρούσε λειτουργική αυτοτέλεια.

Αναφερόμενοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο θα σας παρακαλούσαμε να μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και να μην επιχειρείτε να παραπλανείτε το Κοινοβούλιο με το να αναγράφετε στα συνοδευτικά του νομοσχεδίου έγγραφα ότι το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ το επιβάλλει η Οδηγία 2009/72. Η επιλογή είναι δική σας, όπως και η ευθύνη εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Σας θυμίζουμε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συστάθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2012 σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72, η οποία επέβαλλε το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής καθετοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ήταν η ΔΕΗ.

Η λειτουργία του διέπεται από το ν. 4001/2011, ο οποίος ενσωμάτωσε την Οδηγία που εσείς επικαλείστε στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, από τον οποίο σας διαβάζω συγκεκριμένα: «Με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την ΑΔΜΗΕ ΑΕ, υπό το φως της νέας Οδηγίας 2009/72 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ενέργειας και για την κατάργηση της Οδηγίας 2003/54.»

Και, βέβαια, και στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αναφέρεται ότι η ελληνική έννομη τάξη ενσωμάτωσε την ως άνω Οδηγία, δια των διατάξεων του τέταρτου μέρους της ενότητας Α, άρθρα 94 έως 143 του ν. 4001/2011, ειδικότερα για τη διαχείριση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ανατέθηκε σε ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς, δηλαδή στον ΑΔΜΗΕ.

Σημειώνει, βέβαια, παρακάτω στην έκθεση, ότι η Οδηγία 2009/72 δεν επιβάλλει στις εθνικές κυβερνήσεις τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό που έρχεστε και μας λέτε ότι εσείς επιτελείτε με αυτό το νομοσχέδιο. Η επιλογή του μοντέλου διαχειριστή αφήνεται στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες μπορούν να επιλέξουν είτε το μοντέλο ISO, όπως ίσχυε στη χώρα μας με τον ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ, είτε με το μοντέλο ITO, όπως ίσχυε σήμερα με τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ, είτε τέλος με τη δημιουργία μίας πλήρως ανεξάρτητης εταιρείας OU. Το μόνο που επιβάλλει η Οδηγία είναι ο όποιος διαχειριστής να είναι πιστοποιημένος για την ανεξαρτησία του από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας.

Άρθρο 24: «Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες δικτύου και οι δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής σε ολόκληρη την Κοινότητα παραμένουν ανεξάρτητες μεταξύ τους, οι Ρυθμιστικές Αρχές θα πρέπει να έχουν την εξουσία να αρνούνται την πιστοποίηση διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς που δεν τηρούν τους κανόνες διαχωρισμού. Για να εξασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή των κανόνων αυτών σε ολόκληρη την Κοινότητα οι Ρυθμιστικές Αρχές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στο έπακρο τη γνώμη της Επιτροπής, όταν αυτή λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την πιστοποίηση».

Σας θυμίζουμε, λοιπόν, ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει πιστοποιηθεί για την οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία και τη διαφάνεια της λειτουργίας του από τη ΡΑΕ με τις αποφάσεις 672/2012 και 962Α/2012, ενώ έχει λάβει θετική γνωμοδότηση για τα παραπάνω και από την Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γνωμοδότηση C(2012)/7068/05-10-2012.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Οδηγία επιτρέπει να παραμείνει ο διαχειριστής του δικτύου υπό δημόσιο έλεγχο. Εχθές, μάλιστα, σας αναφέραμε χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία που αποδεικνύουν την ανεδαφικότητα της επιλογής σας για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 επιτρέπεται να έρχεται ο κάθε τυχάρπαστος, το οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα, ακόμη και δια των νομίμων αντιπροσώπων του, και να λαμβάνει κάθε απόρρητη πληροφορία εθνικής στρατηγικής σημασίας σχετικά με τα δίκτυα μεταφοράς της χώρας, καθώς και όλες τις πληροφορίες των συμβάσεων.

Έτσι πιστεύετε ότι θα διασφαλίσετε την εθνική κυριαρχία της χώρας; Μετατρέποντας απόρρητες εθνικές πληροφορίες σε φέιγ βολάν για τον κάθε τυχοδιώκτη που θα αποκαλεί τον εαυτό του «μελλοντικό επενδυτή»;

Στο άρθρο 3 δίνετε «γη και ύδωρ» στον αγοραστή, επιτρέποντάς του να παραβιάζει κατά το δοκούν την πολεοδομική νομοθεσία. Η νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής τροποποίησε τη συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη, εισάγοντας την προϋπόθεση έκδοσης υπουργικής απόφασης για την παραβίαση των όρων δόμησης.

Η μόνη νομοτεχνική βελτίωση που θα είχε αποτέλεσμα θα ήταν η απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που προσβάλλει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς το καλεί να επικυρώσει το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Στο άρθρο 4 σας υπογραμμίσαμε και στην Επιτροπή ότι προκειμένου να ικανοποιήσετε το δήθεν επενδυτή στερείτε έσοδα από τα κτηματολόγια, αλλά και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Για το άρθρο 5 τι να πούμε; Ακόμη και στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφέρεται ότι δημιουργείται προβληματισμός ως προς το ορισμένο της εξουσιοδότησης στους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να καθορίζουν με κοινή υπουργική απόφαση τις λεπτομέρειες, τους όρους και την εν γένει διαδικασία υλοποίησης οιουδήποτε εκ των ανωτέρω θεμάτων.

Επίσης, στην ίδια Έκθεση διαβάζουμε: «Για να είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η νομοθετική εξουσιοδότηση πρέπει καταρχάς να είναι ειδική και ορισμένη».

Η εξουσιοδότηση είναι ειδική όταν περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό θεμάτων, τα οποία πρέπει ή μπορούν να ρυθμιστούν με τις κανονιστικές πράξεις που θα εκδοθούν κι ορισμένη όταν υπάρχουν επαρκή κριτήρια, γενικές αρχές ή κατευθύνσεις που καθορίζουν τα πλαίσια της ρύθμισης των θεμάτων, τα οποία αφορά. Είναι, δε, αντισυνταγματική όταν κρίνεται ως γενική και αόριστη. Η δική σας εξουσιοδότηση προφανώς είναι και γενική και αόριστη, άρα και αντισυνταγματική.

Παρατηρούμε με θλίψη μας το ότι δεν σας ενδιαφέρει το ότι για άλλη μια φορά παραβιάζετε το Σύνταγμα και η νομολογία καθώς και το ότι προσβάλλετε το Κοινοβούλιο, αλλά και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Εν κατακλείδι, για τις μελλοντικές επενδύσεις οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η ελληνική πολιτεία έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του επενδυτικού κατασκευαστικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ από κοινοτικά κονδύλια και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται για μεγάλα έργα κόστους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που αφορούν τη διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Για αυτό είναι που κόπτεστε, για τη συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, για να μπορούν τα κονδύλια αυτά να δοθούν σε αυτήν την εταιρεία. «Συγχαρητήρια». Εξασφαλίσατε και τη χρηματοδότηση στον ιδιώτη –τον επενδυτή, κατ’ εσάς- να αγοράσει τα δίκτυα της χώρας.

Στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1106 και ειδικό 139 είμαστε κάθετα αντίθετοι στο μετασχηματισμό της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» όταν αυτός γίνεται κάτω από την πίεση της Τρόικα για το μαρασμό και την εκποίηση στρατηγικών για την εθνική ασφάλεια της χώρας εταιρειών.

Στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1111 και ειδικό 141 θα μπορούσαμε να είμαστε θετικοί εάν η καταβολή του ΕΚΑΣ γινόταν σε άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όχι μόνο σε αυτά με αναπηρία άνω του 80%.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ατόμων με θαλασσαιμία, τα οποία αναφέρουν ότι δεν θα λάβουν ποτέ το ΕΚΑΣ στη σύνταξή τους, καθώς το όριο των 65 ετών είναι μη προσδόκιμο. Οι πολίτες, δηλαδή, με τη συγκεκριμένη μορφή αναπηρίας δεν θα φτάσουν μέχρι τα 65 έτη για να πάρουν το ΕΚΑΣ.

Καθώς αποσύρατε την παράγραφο 5 για το ασφαλιστικό καθεστώς των υπαλλήλων της ΔΕΗ με την οποία διαφωνούσαμε κάθετα και ύστερα από συνεννόηση με τον αρμόδιο τομεάρχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα υποστηρίξουμε την τροπολογία. Ζητάμε, όμως, τη νομοτεχνική βελτίωση της ως προς το ποσοστό αναπηρίας της πρώτης παραγράφου.

Επειδή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε το γνωμικό του Κλίντον «είναι η οικονομία, ανόητε», εμείς σας λέμε «δεν είναι μόνο η οικονομία, ανόητε». Είναι οι θεσμοί που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την υποχρέωση προστασίας της δημόσιας περιουσίας, θεσμοί που εσείς έχετε καταπατήσει.

Θα σας θυμίσουμε τη φράση του Αμερικανού Προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ, ο οποίος είπε: «Η ευημερία δεν μπορεί να αποκατασταθεί με επιδρομές στο δημόσιο ταμείο».

Ευχαριστώ πολύ».

Σχόλια