Η φαιδρά πορτοκαλέα…

Ένα μικρό αληθινό ρεπορτάζ
Γράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης
Εντάξει, ευτυχώς! Η Ελλάδα μεταρρυθμίστηκε, γίνανε οι απαραίτητες αλλαγές υποδομών της δημόσιας διοίκησης, έφυγαν οι άχρηστοι υπάλληλοι και οι πιο άχρηστοι ακόμη μπήκαν στη διαθεσιμότητα, έκλεισαν άχρηστα νοσοκομεία και σχολεία, μπήκαν περισσότερα χαράτσια, αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες, πανηγυρίζει ο Στουρνάρας για το «πρωτογενές
πλεόνασμα» και ο περιφερόμενος στα κανάλια Γεωργιάδης ξελαρυγγιάζεται (με τη δική του λογική «για να συνεννοούμαστε») να πείσει ότι τώρα όλα βαίνουν καλώς και είμαστε πια και… πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Διάλυσης, συγγνώμη, Ένωσης.
Και ενώ ο εδώ γκαουλάϊτερ Ράϊχενμπάχ κάνει τον κινέζο, οι υπόλοιποι ευρωπαίοι γελάνε διότι ξέρουν ότι, μεταρρυθμίσεις δεν είναι να κλείσεις σχολεία – νοσοκομεία και να επιβάλεις ασήκωτους φόρους αλλά να αλλάξεις τα αυτονόητα, να κάνεις δηλαδή την καθημερινή ζωή των πολιτών ευκολότερη και σεβαστή.
Διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει στα υπόλοιπα… «ισότιμα» με την Ελλάδα κράτη-μέλη. Όχι μόνο δεν κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, αλλά αν ένας πολίτης πάθει π.χ. έμφραγμα και νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, δεν του λένε μετά από λίγες μέρες «εντάξει, μεγάλε τη γλύτωσες, δεν έχεις τίποτα τώρα, πήγαινε σπίτι σου», αλλά τον στέλνουν σε ειδική κούρα όπου θα τους εξηγήσουν τι αλλάζει από δω και μπρός στη ζωή του. Άλλο παράδειγμα στη χώρα που θαυμάζουν οι Στουρναρογεωργιάδηδες: Ένας δημόσιος υπάλληλος γνωρίζει από την ημέρα της πρόσληψης, την ακριβή ημερομηνία… συνταξιοδότησής του, έτσι που όταν παραιτηθεί λόγω γήρατος, δεν υπάρχει μισθοδοτικό κενό αφού θα πάρει τη σύνταξή του τον επόμενο μήνα κανονικά.
Πάνω σ αυτό το τελευταίο παράδειγμα, έχουμε ένα 100% αληθινό ρεπορτάζ:
Κλείνει ο Γεωργιάδης το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» και στέλνει σε διαθεσιμότητα ΟΛΟ το προσωπικό ΚΑΙ τους διοικητικούς. Ναι, αλλά κάποιος από το τμήμα μισθοδοσίας πρέπει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς για να σταλούν εντός 20ημέρου στο ΓΛΚ (όπως ο νόμος ορίζει) οι ατομικοί φάκελοι των συνταξιοδοτουμένων που παραιτήθηκαν. Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)… καθηγητής Ψυχιατρικής Ι. Ευδοκιμίδης (πώς να έχει ιδέα από διοίκηση ο άνθρωπος – κάποιο κόμμα τον τοποθέτησε εκεί) δεν δέχεται τις παραιτήσεις και πιέζει τον υποψήφιο συνταξιούχο να κάνει αίτηση για μετάθεση σε άλλο νοσοκομείο («έλα μωρέ τώρα κάνε μια αίτηση»), αλλά και η πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης (τα ονόματά τους στη διάθεσή μας) απειλεί κιόλας: «Αν δεν κάνεις αίτηση για μετάθεση ΤΩΡΑ, θα… απολυθείς αυτοδικαίως» !!! (Ποιόν θα απολύσουν, τον… παραιτημένο;;) Ο υπάλληλος κάτω από πίεση κάνει αίτηση μετάθεσης. Τον στέλνουν σε άλλο νοσοκομείο και αρνείται να παρουσιαστεί αφού έχει παραιτηθεί! Η διευθύντρια αντιλαμβάνεται τη γκάφα όταν της προσκομίζεται ο νόμος περί διαθεσιμότητας του… Μητσοτάκη που λέει ότι «υπάλληλος με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, εν μέσω διαθεσιμότητας, υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης» και δηλώνει ότι «δεν θέλει να πάει κατηγορούμενη», δίνοντας εντολή να προωθηθεί ο φάκελος του υπαλλήλου. Περνούν εβδομάδες, τρέχει μόνος του ο ενδιαφερόμενος στο Εθνικό τυπογραφείο για να δημοσιευτεί επιτέλους στο ΦΕΚ η λύση της υπαλληλικής σχέσης, αλλά ο φάκελός του είναι ακόμη στο γραφείο προσωπικού. Την ίδια εντολή δίνει άμεσα και ο διοικητής του νοσοκομείου (Ηλιόπουλος), αλλά αφού δεν υπάρχει υπάλληλος μισθοδοσίας δεν γίνεται τίποτα. Ξαναπερνούν εβδομάδες. Η 2η ΥΠΕ αρνείται να στείλει υπάλληλο. Το Νοσοκομείο Νικαίας που υποτίθεται ότι από 1.1.2013 έχει ενοποιηθεί διοικητικά με το «Αγ. Βαρβάρα» αρνείται και αυτό να στείλει υπάλληλο.
Ως παράδειγμα αναφέραμε την περίπτωση ενός υπαλλήλου. Δεν είναι ένας, είναι πολλοί (αν υπολογίσουμε τη διαθεσιμότητα που εφάρμοσε με τον ίδιο τρόπο ο Γεωργιάδης και στα υπόλοιπα νοσοκομεία που έκλεισε). Οι άνθρωποι έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους από το δημόσιο στις αρχές Σεπτεμβρίου και σήμερα 3.1.2014 οι ατομικοί τους φάκελοι αραχνιάζουν στο γραφείο προσωπικού. Τώρα ψάχνουν πρώην υπάλληλο μισθοδοσίας του «Αγ. Βαρβάρα» που έχει μετατεθεί αλλού, να τον παρακαλέσουν… «μήπως μπορεί να έλθει κανένα απόγευμα από το σπίτι του, να αναλάβει τη διεκπεραίωση των φακέλων»!!
Α, και κάτι ακόμα: Τα περισσότερα «γαλάζια παιδιά» που μετατέθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, λόγω κλεισίματος του «Αγ. Βαρβάρα», ξαναγύρισαν εκεί με… απόσπαση!
Μπάχαλο, ανακατεμένο ακόμη και με ποινικά αδικήματα!
Και το μικρό αυτό ρεπορτάζ δεν σηκώνει διάψευση…
Αυτή η χώρα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αρχές του νέου έτους. Και θα έλθει σε λίγο ο Μπαρόζο (σε μια φιέστα που θα οργανωθεί) να χειροκροτήσει τις «μεταρρυθμίσεις» του Γεωργιάδη, του Στουρνάρα, του Μητσοτάκη και του Σαμαρά.
Πέρα στον Εθνικό Κήπο κοντά στο Ζάππειο, μια… κουρούνα ανεβασμένη σε μια πορτοκαλιά, ξεκαρδίζεται στα γέλια, διότι ξέρει καλά πως αυτοί οι πολιτικοί μας, στη χώρα που θαυμάζουν ούτε ως κλητήρες δεν θα τους διόριζε η… καγκελάριος!

Σχόλια