ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ:ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ..

ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
«Όλα τα ψέματα έχουν κι ένα τέλος. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι καθυστερήσεις και η μη παραλαβή των έργων του Νοσοκομείου Χίου, θα πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ζητώ να το κάνει ο ίδιος ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Αν δεν το κάνει μαζί με την απάντηση στην Ερώτησή μου, θα το πράξουμε εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ της Χίου.»


Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό την κοινοβουλευτική του εποπτεία τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Η Ερώτηση στηρίζεται σε ένα εντυπωσιακό δημοσίευμα της chiospress.gr με την υπογραφή του εξειδικευμένου Συμβούλου Ελευθερίου Παπαϊωάννου, ο οποίος περνά από «ακτινογραφία» την πολύκροτη και σκανδαλώδη υπόθεση του ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ Χίου.

Ημιτελή έργα, υπερβάσεις πολλών εκατομμυρίων, πολύχρονη καθυστέρηση στην αποπεράτωση και παραλαβή από το κράτος. Όλος ο «βίος και η πολιτεία» κατασκευαστικών εταιριών που κανείς δεν τολμά να αγγίξει.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»

Κύριε Υπουργέ,

Άνευ περαιτέρω σχολίων, σας επισυνάπτω πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «CHIOSPRESS» που υπογράφει ο Ελευθέριος Α. Παπαϊωάννου Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Κρίσεων - Ασφάλειας & Διαχείρισης Έργου και το οποίο περιέχει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ καταγγελίες, τις οποίες και ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ στο ακέραιο.

Παρακαλώ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν θα σας επιτραπεί η άγνοια του περιεχομένου του.

«Πλησιάζουμε στο Νοσοκομείο, μας υποδέχονται δύο πινακίδες, σταματάμε διαβάζουμε. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2000 – 2006 και ΕΣΠΑ 2007 – 2013 !!! Έργο: Κατασκευή Νέου Κτιρίου (νέας πτέρυγας). Εκσυγχρονισμός Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων (των παλαιών). Προμήθεια Εξοπλισμού.

Σημείωση: Το Νοσοκομείο δυναμικότητας 90 κλινών σχεδιάστηκε να γίνει των 160.

Προϋπολογισμός: Αρχική πίστωση 16.740.866 ευρώ (1ο ΕΣΠΑ) και συμπληρωματική 8.561.577,11 ευρώ (2ο ΕΣΠΑ).

Σύνολο: 25.302.443,11 ευρώ (η χρηματοδότηση αφορά εκτός της νέας πτέρυγας και όλων των παλαιών εγκαταστάσεων).

Φορέας Υλοποίησης και Επίβλεψης: ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομειακών Μονάδων).

Χρήστης του Έργου: το Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»

Χίος 2014, (12 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών) επισκεπτόμαστε το Νοσοκομείο, γινόμαστε μάρτυρες της αρτιότητας των εγκαταστάσεων, της πληρότητας του εξοπλισμού διαπιστώνουμε ότι, τα περίπου επίπεδα ολοκλήρωσης των εργασιών κυμαίνονται:

Της Νέας Πτέρυγας: στο 90%

Των ενδιάμεσων εγκαταστάσεων της Παλαιάς Χειρουργική Κλινικής (έχουν εκκενωθεί προ μηνών): στο 5%.

Των εγκαταστάσεων της υφιστάμενης Παθολογικής - Καρδιολογικής Κλινικής: στο 0%

Της Διαμόρφωσης του Περιβάλλοντα Χώρου: στο 30%.

Του Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (ψύξη – θέρμανση – οξυγόνα – δίκτυα κλπ, για όλα τα συγκροτήματα): στο 40%

Της Κυκλοφοριακής Σύνδεσης της Νέας Πύλης με την Εθνική Οδό (το ποιο επικίνδυνο σημείο): στο 0%.

Η μέχρι σήμερα δαπάνη, (με τις συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις) σύμφωνα με τις εκάστοτε δηλώσεις των υπευθύνων, αγγίζει τα 30.000.000 ευρώ.

Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο της Χίου «Ο Διοικητής που παρέλαβε και λειτούργησε τη Νέα Πτέρυγα», ή «Σε ιδιώτες και η κουζίνα» (μίσθωση).
Ερώτημα, ποιος παρέλαβε και τι;

Το Νοσοκομείο είναι ο Ιδιοκτήτης και χρήστης.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε είναι ο Φορέας Υλοποίησης και Επίβλεψης και.

Η Κ/Ξ «ΑΚΤΩΡ» Α.Τ.Ε. είναι η Ανάδοχος Εταιρεία.

Εάν το έργο είχε ολοκληρωθεί στη συμβατή ημερομηνία (31/12/12) τότε:

Η Κ/Ξ «ΑΚΤΩΡ» με τη λήξη της συμβατής ημερομηνίας έπρεπε να παραδώσει το έργο στη ΔΕΠΑΝΟΜ.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ με τη σειρά της και με τις τεχνικές της υπηρεσίες έπρεπε να παραλάβει, από τον «ΑΚΤΟΡΑ» τα ακόλουθα:

Τις Κτιριακές Εγκαταστάσεις (και να ελέγξει με τους Πολιτικούς Μηχανικούς της, την υλοποίηση της κατασκευής σύμφωνα με τις προδιαγραφές)

Τον Ηλεκτρομηχανολογικό Εξοπλισμό (και να τον δοκιμάσει με τους Ηλεκτρολόγους – Μηχανολόγους σε πλήρη λειτουργία, για να διαπιστώσει εάν υποστηρίζει επαρκώς όλες τις εγκαταστάσεις (παλαιές και νέα) και ταυτόχρονα να εκπαιδεύσουν τις τεχνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου στην ορθή χρήση).

Τον Ιατροτεχνολογικό Εξοπλισμό (που έχουν εγκαταστήσει οι προμηθεύτριες εταιρείες και με την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ως προς την χρήση και το τμήμα της βιοϊατρική ως προς την συντήρηση).

Μετά την παραλαβή όλων των παραπάνω και εφόσον όλα ήταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης του έργου τότε, η ΔΕΠΑΝΟΜ παραδίδει το έργο και όλα τα Πιστοποιητικά των Εγγυήσεων, Καλής Εκτέλεσης και Ασφαλούς Λειτουργίας στο Νοσοκομείο.

Το Νοσοκομείο με τη σειρά του, παραλαμβάνει από τη ΔΕΠΑΝΟΜ το σύνολο του έργου (μπορεί και τμηματικά εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες) πάντα με την προϋπόθεση της αρτιότητας και των εγγυήσεων Ασφάλειας και Καλής Λειτουργίας

Μετά και μόνο από την Οριστική Παραλαβή του έργου, το Νοσοκομείο νομιμοποίητε και δύναται να κάνει οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή παρέμβαση. Τυχόν άλλη παραλαβή (Προσωρινή Διοικητική για Χρήση ή απλώς Διοικητική) δεν επιτρέπουν καμία κτιριολογική παρέμβαση όπως και κάθε μίσθωση καθόσον, οι εγκαταστάσεις «ανήκουν» ακόμη στον εργολάβο.

Κάθε παραλαβή λοιπόν τμήματος ή χρήση μέρους του έργου (πλην της οριστικής) με πρωτοβουλία του ιδίου του Νοσοκομείου, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αυτοδίκαια νομιμοποιούνται και όλες παραλείψεις, αστοχίες και ημιτελής εργασίες, που βαρύνουν τους υπεύθυνους της κατασκευής.

Πέραν αυτών, κάθε μη πιστοποιημένη εργασία ή χρήση του εξοπλισμού ελλοχεύει μέγιστους κινδύνους με επιπτώσεις, στην ασφάλεια των εργαζομένων, των ασθενών και των εγκαταστάσεων.

Κατόπιν των παραπάνω διερωτώμαι και πάλι, ποιος παρέλαβε και τι, μήπως κρύβεται κάτι από τις Διοικήσεις; Εκτιμώ ότι, την παρούσα στιγμή που μεσουρανούν στο πανελλήνιο οικονομικά σκάνδαλα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για ένα δημόσιο απολογισμό (από την ΔΕΠΑΝΟΜ) περί των πάντων.

Με γνώμονα το κοινό συμφέρων, επιτρέψτε μου να καταθέσω μια εισήγηση, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η Αντιπεριφέρεια Χίου, ο Δήμος και τυχόν ιδιώτες (γνώστες του αντικειμένου) ή χορηγοί, να «πέσουμε» όλοι πάνω στο Νοσοκομείο προκειμένου να δοθεί μία οριστική λύση πριν η κατασκευή του μετατραπεί σε μυθιστόρημα με δυσάρεστο τέλος.

Το Νοσοκομείο μας αφορά όλους, καλύπτει τη δημόσια υγεία, χειρίζεται δημόσιο χρήμα, εξασφαλίζει θέσεις εργασίας, εμπεδώνει το συναίσθημα ασφάλειας, δίνει ζωή και προστιθέμενη αξία στη Χίο.

ΥΓ: Προς άρση παρεξηγήσεων, ο γράφων υποστηρίζει ότι, το Νοσοκομείο Χίου πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολο του, το συντομότερο δυνατόν. Σε περίπτωση αδυναμίας, να κινηθούν οι διαδικασίες για καταλογισμό τυχόν ευθυνών και επανέναρξη των εργασιών (συμπληρωματική χρηματοδότηση, επικείμενες εκλογές, λεφτά «πάντα» υπάρχουν) έστω και με άλλο σχήμα ή με τμηματική προσπάθεια ολοκλήρωσης από το ίδιο το Νοσοκομείο, μπορεί .

ΠΡΟΣΟΧΗ: είναι διαφορετική η «Προσωρινή Διοικητική Παραλαβή για Χρήση», από τη «Διοικητική Παραλαβή» ή την «Οριστική Παραλαβή».

Γράφει: ο Ελευθέριος Α. Παπαϊωάννου
Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού
Διαχείρισης Κρίσεων - Ασφάλειας & Διαχείρισης Έργου».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση στην αποπεράτωση ή την παραλαβή του έργου;
  2. Γιατί μένει στο απυρόβλητο η ανάδοχος εταιρεία; Ποιος προσπαθεί να «καλύψει» ποιόν;
  3. Στα έργα εμπλέκεται μόνο η κατ' αρχήν ανάδοχος εταιρεία ΑΚΤΩΡ ή και άλλες μεγαλοεργολαβικές εταιρίες και σε ποια κατασκευαστικά σκέλη; Παρακαλώ για τα ονόματα των εταιριών αυτών με λεπτομερή στοιχεία για το έργο που ανέλαβαν.
  4. Γιατί απουσιάζει ο καταλογισμός ευθυνών στους αρμόδιους των αναδόχων εταιριών και γιατί δεν βλέπουμε να έχει επιβληθεί η οποιαδήποτε ποινική ρήτρα ως σήμερα;
  5. Ποιος ο ρόλος και οι ενέργειες της ΔΕΠΑΝΟΜ και άλλων εντεταλμένων φορέων του Δημοσίου, όπως των Αυτοδιοικητικών που έχουν το έννομο τοπικό συμφέρον, στις καθυστερήσεις και την μη παραλαβή τμημάτων ή του συνόλου των έργων;
  6. Αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ την τεράστια καθυστέρηση αποπεράτωσης/παράδοσης του έργου, όταν γνωρίζουμε ότι μειοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 μετά από δημοπρασία «έντονου» ανταγωνισμού στην εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» με χρόνο εκτέλεσης 36 μηνών και προβλεπόμενη αποπεράτωση τέλη του 2006;
  7. Τι μέτρα σκοπεύετε να ληφθούν για το μείζον τούτο θέμα;
  8. Σας εφιστώ την προσοχή ότι πρέπει να ληφθούν ΑΜΕΣΑ. Ο χρόνος ΕΛΗΞΕ προ πολλού.

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ



Σχόλια