H OMONOIA ανακοίνωσε την απογραφή των Ελλήνων της Αλβανίας


H OMONOIA ανακοίνωσε την απογραφή των Ελλήνων της ΑλβανίαςΠροχθές, η μειονοτική Ελληνική οργάνωση  ΟΜΟΝΟΙΑ ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της απογραφής των μελών της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Πρόκειται, σημειώνει η ιστοσελίδα Balkanweb.com, για αντίδραση στην απογραφή του πληθυσμού το 2011,όπου τα μέλη της Μειονότητας δεν μετείχαν.

Με δηλώσεις του προς τους δημoσιογράφους, συνεχίζει η ίδια ιστοσελίδα, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Βασίλης Μπολάνος ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, συμπληρώθηκαν 286.852 προσωπικά ερωτηματολόγια, από τα οποία, το 30% ή 86.000 σε ηλεκτρονική μορφή.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Μετά την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για μη συμμετοχή των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Απογραφή του Οκτωβρίου 2011, εξαιτίας πολλών προβλημάτων νομικής, πολιτικής και πρακτικής φύσεως, ο φορέας αυτός αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του στην απογραφή των απανταχού μελών της Ελληνικής Μειονότητας.
Τα γενικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή, είναι έκφραση του αριθμητικού μεγέθους και παράλληλα, της γεωγραφικής επέκτασης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Συμπληρώθηκαν 286.852 ατομικά ερωτηματολόγια, από τα οποία, το 30% ή 86.000 σε ηλεκτρονική μορφή. Η διανομή, η φροντίδα για τη συμπλήρωση και τη συγκέντρωση των ερωτηματολογίων, έγινε επί εθελοντικής βάσεως από τα παραρτήματα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που λειτουργούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μειώνοντας στο ελάχιστο το κόστος της όλης πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων που διενήργησαν την απογραφή , στη διαδικασία αυτή μετείχε το 85% των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Από μια πρώτη εκτίμηση των στοιχείων προκύπτει ότι το 50% των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έχει μόνιμη σχεδόν διαμονή στην Ελλάδα. Ωστόσο διατηρούν πολύ καλές επαφές με τη γενέτειρα, διότι το 70% εξ αυτών, επισκέπτονται περισσότερες από τρεις φορές το χρόνο τον τόπο καταγωγής τους.
Στα παραρτήματα ΟΜΟΝΟΙΑΣ της Περιφέρειας Αυλώνας συμπληρώθηκαν 85.841 προσωπικά ερωτηματολόγια, στο παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ Αργυροκάστρου συμπληρώθηκαν 51.067 ερωτηματολόγια, στο παράρτημα ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς συμπληρώθηκαν 33.561 ερωτηματολόγια, και στις άλλες περιοχές της χώρας, με σημείο αναφοράς τα Τίρανα, συμπληρώθηκαν 32.298 ερωτηματολόγια. Το υπόλοιπο μέρος των ερωτηματολογίων συμπληρώθηκε στην Ελλάδα, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ κ.α.
Επισημαίνουμε ότι στη διαδικασία αυτή, ασφαλώς και έλαβε μέρος και η παλαιά διασπορά.
Όσον αφορά ένα άλλο βασικό στοιχείο για την ταυτοποίηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το θρήσκευμα, προκύπτει ότι 259.000 άτομα ή πάνω από το 90%, δήλωσαν ότι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Όσον αφορά τη μητρική γλώσσα, το 65% ή 186.454 άτομα δήλωσαν ως μητρική γλώσσα την ελληνική, ενώ στους υπόλοιπους επικρατεί η βλάχικη με παράλληλη γνώση της Ελληνικής και της Αλβανικής.
Η απογραφή έφερε ωστόσο στο φως ένα άλλο δημογραφικό στοιχείο, που έχει σχέση με τον τόπο κατοικίας του ελληνικού πληθυσμού. Το 60% ζουν στα χωριά και το 40% σε διάφορες πόλεις.
Τα αποτελέσματα της απογραφής των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, την οποία διενήργησε η ΟΜΟΝΟΙΑ, θα αποτελέσουν οδικό χάρτη για την εσωτερική της δραστηριότητα και την επεξεργασία των θέσεών της.
e-dragoumanos.eu

Σχόλια