Το Βερολίνο να δώσει εξηγήσεις για το τραπεζικό σκάνδαλο...

Η επιβολή προστίμου ρεκόρ ύψους 1,7 δισ. ευρώ από την Κομισιόν σε ομάδα κορυφαίων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών, για την χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων είναι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού τύπου.  
«Όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται το εύρος μιας οργανωμένης ανευθυνότητας», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σχολιάζοντας την επιβολή των ποινών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι πολλοί μεγάλοι και μικροί πρωταγωνιστές, οι τζογαδόροι στις αίθουσες συναλλαγών που ζουν στον κόσμο τους...
και παίζουν ο ένας εναντίον του άλλου με έπαθλο το μεγαλύτερο κέρδος, το πιο βίαιο ρίσκο και το πιο «cool kick», αυτοί έχουν θέσει εαυτόν εκτός κοινωνίας» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «και οι προϊστάμενοί τους είναι εξίσου ένοχοι για την εξέλιξη αυτή, καθώς τους ενθάρρυναν μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν υψηλότερα μερίσματα».

Και η Süddeutsche Zeitung συνεχίζει: «Όλοι αυτοί έχουν εκθέσει με τη συμπεριφορά τους έναν ολόκληρο κλάδο, στον οποίο απασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Και όχι μόνο. Έχουν δυσφημίσει όλο το οικονομικό σύστημα. Και επειδή η χρηματοπιστωτική οικονομία παίζει κεντρικό ρόλο στον οικονομικό κύκλο και το χρήμα συνιστά το λιπαντικό κάθε σύγχρονης οικονομία, το άρρωστο σύστημα μολύνει την οικονομία στο σύνολό της».
«Όποιος κάνει πως δεν βλέπει δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται»
O ευρωπαίος επίτροπος Χ. Αλμούνια ανακοίνωσε χθες τις ποινές για τις τράπεζες
O ευρωπαίος επίτροπος Χ. Αλμούνια ανακοίνωσε χθες τις ποινές για τις τράπεζεςΣτο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι «το ύψος των αποθεματικών που έχουν συσσωρεύσει οι χρηματοπιστωτικοί γίγαντες για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από ενδεχόμενες δίκες έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων». Η εναλλακτική εφημερίδα προβαίνει στην εκτίμηση ότι το γεγονός αυτό καθαυτό «συνιστά σε πολλές περιπτώσεις ομολογία ενοχής». Ωστόσο, συνεχίζει η TAZ, συνυπεύθυνες είναι και οι κυβερνήσεις αλλά και οι εποπτικές αρχές: «Όποιος κάνει πως δεν βλέπει επί δεκαετίες τη στιγμή που μια χούφτα μεγάλων τραπεζών καθορίζει από μόνη της την τιμή του χρυσού, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται από τις αποκαλύψεις περί χειραγώγησης των επιτοκίων», παρατηρεί η εφημερίδα.
Ευθύνες και στο Βερολίνο για το νέο τραπεζικό σκάνδαλο βλέπει η ισπανική El Mundo που μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Είναι ντροπή χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα όπως η Deutsche Bank να κάνουν χρήση βρώμικων μεθόδων. Η χειραγώγηση των επιτοκίων αφορά εκατομμύρια πελάτες τραπεζών. Στο σκάνδαλο αυτό των επιτοκίων, η γερμανική κυβέρνηση καλείται να δράσει. Και αυτό γιατί η ίδια θέτει αυστηρά κριτήρια για τις τράπεζες των χωρών της κρίσης. Το Βερολίνο και οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών που τιμωρήθηκαν έχουν την υποχρέωση να δώσουν εξηγήσεις», υπογραμμίζει η El Mundo.
Deutsche Welle

Σχόλια