Υποχρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών-Άνιση κατανομή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Όπως γνωρίζετε οι Σχολικές Επιτροπές τα τελευταία χρόνια υποχρηματοδοτούνται.Το πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών τα τελευταία 3 χρόνια αγγίζει τη μείωση σε ποσοστό 60%. 
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις ορεινές περιοχές της χώρας μας όπου οι ανάγκες θέρμανσης είναι μεγαλύτερες.To γεγονός αυτό οδηγεί τους οικονομικούς διαχειριστές των Σχολικών Επιτροπών που ανήκουν στους Δήμους να μη μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων.Οι Διευθυντές των σχολείων, σε πολλές περιπτώσεις, αναγκάζονται να προβούν σε περικοπές δαπανών που αφορούν στην ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών (αναγόμωση πυροσβεστήρων, καθαριστικά, απολυμάνσεις κ.λπ).
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες οι Σχολικές Επιτροπές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.Για ποιο λόγο το κράτος φορολογεί τον εαυτό του και μειώνει κατ'αυτόν τον παράλογο τρόπο τα έσοδα των σχολικών επιτροπών;

Με πρόσφατη απόφαση το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ποσού 8.000.000 ευρώ προς Δήμους της χώρας αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών πετρελαίου θέρμανσης.  Δείτε εδώ την απόφαση :  https://docs.google.com/file/d/0BwDlZ0za9HHQR1FBc1RoX0k0NEU/edit

Η παραπάνω όμως απόφαση αγνοεί ορεινές περιοχές πεδινών Νομών και παραγνωρίζει το γεγονός της οριζόντιας και κάθετης κατατομής του κλίματος στη χώρα μας.
Για παράδειγμα, πώς ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα βρει τα έξοδα για την κάλυψη του πετρελαίου θέρμανσης των ορεινών περιοχών του; (πρώην Δήμοι Φολόης, Λασιώνος κτλ).
Πώς δικαιολογείτε το γεγονός πως οι γειτονικοί Δήμοι της Γορτυνίας με τις ίδιες κλιματικές συνθήκες λαμβάνουν την έκτακτη βοήθεια και οι υπόλοιποι όχι;
Μήπως πρέπει το Υπουργείο να κάνει πιο σωστά την κατανομή των χρημάτων αυτών;



Για το σκοπό αυτό κι επειδή ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί  οι Σχολικές Επιτροπές που χρηματοδοτούνται από το ίδιο το κράτος φορολογούνται στις αγορές που κάνουν προτείνω  στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας τα εξής:
1.Να βρεθεί ένας τρόπος επιστροφής των φόρων από τις αγορές των σχολικών επιτροπών των Δήμων. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί σημαντικά η αγοραστική αξία των χρημάτων των σχολικών επιτροπών.
2.Να βρεθεί ένας τρόπος προμήθειας του Πετρελαίου θέρμανσης των σχολείων απαλλαγμένο από τους φόρους ή και δωρεάν ακόμα καλύτερα. Επειδή όπως είναι φυσικό θα δημιουργηθεί κίνδυνος λαθρεμπορίου από οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε  η προμήθεια πετρελαίου των σχολείων να γίνεται από τις δομές που έχει η αστυνομία ή και οι ένοπλες δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd - Νομικός

http://katsimpelis.gr/

Σχόλια