ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ..

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥ ΜΕ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 1989 απ’ αυτό εδώ το Βήμα ο μακαρίτης Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, είπε την περίφημη φράση «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε». Είχε γίνει σάλος τότε. Η φράση «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε» παίρνει πλέον τη μορφή ποινικής διαδικασίας δια της Βουλής των Ελλήνων.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και εγώ προσωπικά θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή σήμερα το γεγονός,
για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, να ζητείται η άρση ασυλίας Προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος για έκφραση λόγου. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά είναι και μια άλλη πρώτη φορά.

Είναι η πρώτη φορά που σε κοινοβούλιο το οποίο συμμετέχει στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζητείται η άρση ασυλίας για αδίκημα για το οποίο απαγορεύτηκε στον πολίτη - Βουλευτή, ενώ το ζήτησε εγγράφως, να έχει το δικαίωμα του άρθρου 20 του Συντάγματος, δηλαδή της προτεραίας ακροάσεως.

Ζήτησα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να απολογηθώ δια υπομνήματος και με τη φυσική μου παρουσία. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα όχι ενός αρχηγού κόμματος, όχι ενός Βουλευτού, αλλά ενός πολίτη, να παρέχει εξηγήσεις και να απολογηθεί για το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται.

Ζητώ την άρση ασυλίας μου διότι αυτή πραγματικά την πρωτοτυπία, που σήμερα κάνετε με άδεια του Προεδρείου και του Προεδρεύοντος της Επιτροπής, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να τη φέρουμε και στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να δείξουμε πώς παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου σε αυτόν εδώ τον τόπο, πώς εφαρμόζονται οι εντολές της τρόικας, πώς έχει επιβληθεί η φίμωση του πολίτη εκείνου ή του πολιτικού που αντιδρά στα σχέδια της Κυβέρνησης.

Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία; Το αδίκημα για το οποίο κατηγορούμαι είναι ότι σε μια συζήτηση με τις μανάδες των κατοίκων της Χαλκιδικής που πήραν αρσενικό, τους προέτρεψα να λιντσάρουν το Δήμαρχο κ. Πάχτα. Τους προέτρεψα να λιντσάρουν στην ιδιωτική συζήτηση!

Και ερωτώ: Ποιος κίνησε τη διαδικασία; Ο Εισαγγελέας; Όχι βεβαίως, κύριε Πρόεδρε. Για πρώτη φορά λειτούργησε το twitter στην Ελλάδα. Ο διορισμένος και πληρωμένος από το ελληνικό δημόσιο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μουρούτης, ανήρτησε «τιτίβισμα», tweet, το οποίο έλεγε: «Πολιτικός Αρχηγός ζητά από πολίτες να λιντσάρουν εκλεγμένο Δήμαρχο. Φαντάζομαι ότι ο Εισαγγελέας θα επιληφθεί…».

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Ο τέως συνάδελφός μου στη ΔΑΠ, ο Εισαγγελέας κ. Μαδεμλής έκανε πράξη την προτροπή του κ. Μουρούτη. Διέταξε προκαταρκτική εξέταση και - αν θέλετε - καλώς το έπραξε, εάν έτσι έκρινε νομικά. Αλλά έκανε και κάτι άλλο: Απαγόρευσε σε εμένα να απολογηθώ, κατά παράβαση του άρθρου 20 του Συντάγματος, για μια φράση για την οποία θα έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί πολλοί. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία στις 22-2-2013 αναρτά από το Γραφείο Τύπου ανακοίνωση που λέει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει λιντσάρισμα και φυλακίσεις επενδυτών». Δεν διέταξε εκεί τη σύλληψη του Γραφείου Τύπου στο οποίο προΐστατο.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Ο συνάδελφος ο κ. Λοβέρδος σε τηλεοπτική εκπομπή στο MEGA είχε πει ότι όποιος πειράξει τον Γεώργιο Παπανδρέου θα οδηγήσει τη χώρα σε μακελειό. Προέτρεψε ο κ. Λοβέρδος να γίνει μακελειό, επειδή κάποιος πείραξε - μεταξύ αυτών και εγώ - τον τότε Πρωθυπουργό; Σκεφτείτε όλοι ποιες φράσεις, ιδιωτικά ή δημόσια, μπορεί να έχουν ειπωθεί.

Την ώρα, λοιπόν, που γίνεται αυτό και που η πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι η κατάργηση της κάθε ασυλίας, γιατί έτσι ουσιαστικά προφυλάσσονται εκείνοι που δεν πρέπει να προφυλαχθούν και δεν ισχύει η συνταγματική επιταγή του να προφυλάσσονται εκείνοι που για πολιτικούς λόγους ομιλούν ελευθέρως, καταθέτω στη Βουλή εβδομήντα δύο περιπτώσεις τέως Υπουργών, όπου με σχηματισμένες δικογραφίες ή μηνύσεις πολιτών έχουν μείνει στο Αρχείο του Προέδρου της Βουλής, διότι δεν υπάρχουν οι τριάντα υπογραφές, για να εξετασθεί η πιθανή ποινική ευθύνη.

Τις καταθέτω στη Βουλή, για να είναι προσβάσιμες σε όλους σας.

Για την υπόθεση όμως την ίδια, η ουσία είναι ότι η προσπάθεια γίνεται, προκειμένου να τρομοκρατηθούν ουσιαστικά οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και να σταματήσουν την αντίσταση απέναντι σε ένα σχέδιο, το οποίο είναι πλήρως παράνομο.

Έχουμε εξευτελιστεί σε όλον τον κόσμο. Ο ομογενής Τζιμ Καρύγιαννης, Βουλευτής του Καναδά, έθεσε το θέμα στην Καναδική Βουλή, λέγοντας «Νιώθω μειωμένος ως Έλληνας, γιατί οι αστυνομικές αρχές της Χαλκιδικής, κατ’ εντολή της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» προέβησαν ουσιαστικά σε σύλληψη. Όταν έφτασε ο υπάλληλος της εταιρίας security, πήγε να μου επιτεθεί και όταν είδε παράνομα κομμένα δέντρα και ξυρισμένη όλη την περιοχή δεν μίλησε».

Καταθέτω στα Πρακτικά το έγγραφο από τη Βουλή του Καναδά.

Την ίδια στιγμή κοινοβούλια σε όλον τον κόσμο αντιστέκονται σε αυτή την «κόλαση» των μεταλλείων χρυσού με τη χρήση ουσιών που σκοτώνουν τους πολίτες.

Στη Ρουμανία, σύμφωνα με το BLOOMBERG, η ρουμανική Βουλή και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ακύρωσε την επένδυση της «ELDORADO GOLD CORPORATION», της ίδιας εταιρίας, δηλαδή, που έχει την ευθύνη στη Χαλκιδική.

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Έχοντας, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα βλέπουμε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει μια ολόκληρη στημένη επιχείρηση προπαγάνδας. Διαβάζω τα «Μεταλλευτικά Νέα», την επίσημη εφημερίδα της «Eldorado Gold», της «Ελληνικός Χρυσός». Εδόθη, λέει, στα σώματα ασφαλείας βασικό μέρος της ανταποδοτικότητας που καλύπτει υπηρεσίες και σώματα ασφαλείας με υλικοτεχνική υποστήριξη σε κάθε επίπεδο (καύσιμα, ελαστικά και συντήρηση οχημάτων).

Ποιος είναι αυτός που πληρώνει την Αστυνομία; Και πώς - αν θέλετε - εάν πουν ότι θέλουν να ακολουθήσουν την προστασία του Βουλευτή οι ανακριτικές αρχές και συγκεκριμένα η Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, προχωράει χωρίς να λάβει την άποψη του ενδιαφερομένου, σε ανάλυση - λέει - του βίντεο το οποίο προήλθε εις χείρας της από τον κ. Πάχτα!

Το καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής.

Η τοπική κοινωνία δέχεται πακτωλό χρημάτων για να σταματήσει να μιλά. Έχω την απόφαση του Δήμου Χαλκιδικής για να δεχτούν δωρεά 500.000 ευρώ -σύνολο είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ- που δίνει στο Δήμο η «Ελληνικός Χρυσός». Ως αντιστάθμισμα σε τι; Στη στήριξη του κ. Πάχτα; Για να βγει στις επόμενες εκλογές πάλι ο κ. Πάχτας και να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη και να παραβιάζουν τις περιβαλλοντικές μελέτες;

Θυμηθείτε, κύριοι συνάδελφοι, ποιος είναι ο κ. Πάχτας. Ο κ. Πάχτας είναι αυτός που το ΠΑΣΟΚ διέγραψε, γιατί έφερε φωτογραφική τροπολογία για εργολάβο. Και τότε ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, τον διέγραψε. Αυτόν σήμερα επαναφέρετε ουσιαστικά στις αγκαλιές σας, στηρίζοντας το δικό του αίτημα και τη μήνυσή του.

Ο κ. Πάχτας ήταν αυτός για τον οποίο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έδωσε μάχη τότε για να αποδείξει τη σχέση του με την εργολαβική εταιρεία και το «Πόρτο Καρράς» και τον οδηγήσαμε ουσιαστικά στη δικαιοσύνη. Ήταν αυτός ο οποίος καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτόν σήμερα ζητούμε να δικαιώσουμε.

Κύριε Υπουργέ επί της δικαιοσύνης, που θα έπρεπε να είστε στα υπουργικά έδρανα και όχι κάτω, θα έπρεπε να μας πείτε γιατί δεν προχωρούν οι μηνύσεις που εμείς καταθέσαμε κατά του κ. Πάχτα-είκοσι πέντε μέρες πριν καταθέσει ο κ. Πάχτας τη μήνυση στον Εισαγγελέα και τον προτρέψει ο κ. Μουρούτης-για τον λόγο ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έπρεπε να πίνουν νερό με αρσενικό. Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει κατά της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» η μήνυση την οποία κατέθεσε ο Δήμος Βόλβης;

Έχω εδώ τις ερωτήσεις από την κ. Ραχήλ Μακρή, από την κ. Σταυρούλα Ξουλίδου και από την κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη για τις υποθέσεις αυτές, όπως επίσης και την παρέμβαση της κ. Γιαταγάνα στην ίδια τη δικαιοσύνη. Καμία αντίδραση. Τίποτα.

Ανετράπη φορτηγό με υλικό στο Δήμο Βόλβης. Το υλικό αυτό ήταν δηλητήριο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων. Δεν έγινε καμία ενέργεια από τη δικαιοσύνη. Όλα μπήκαν στο πλάι. Κι αυτό γιατί; Επειδή η «Ελληνικός Χρυσός» «ταΐζει».

Εδώ τίθεται και ένα θέμα για την Κυβέρνηση, κύριε Κεδίκογλου. Το ξέρετε ότι μέτοχος της «Ελληνικός Χρυσός» είναι η εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο σημερινός Υφυπουργός, ο κ. Νότης Μηταράκης;

Θα καταθέσω τα αρχεία του Χρηματιστηρίου, όπου μέτοχος είναι η εταιρεία «Fidelity», στην οποία στέλεχος, πριν υπουργοποιηθεί και διοριστεί στο Υπουργείο, ήταν ο Υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης ,αναφέρεται σε δημοσίευμα του «UNFOLLOW». Είναι ο Υπουργός, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του πήρε τροποποίηση αρμοδιοτήτων από τον Πρωθυπουργό, και ανέλαβε τις επενδύσεις. Δηλαδή ο πρώην μέτοχος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που εργαζόταν στη «Fidelity», ανέλαβε να ελέγχει ως ελεγκτής, πλέον, το πρώην αφεντικό του. Αυτά είναι που πρέπει να διερευνήσει η δικαιοσύνη παράλληλα - αν θέλετε - με τη διερεύνηση της δικής μου υπόθεσης.

Έχουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία υπόθεση εδώ η οποία χαίρομαι που ήρθε στο Κοινοβούλιο. Διότι έτσι έχω την ευκαιρία να καταθέσω πλέον στη Βουλή των Ελλήνων το φάκελο πολίτη που υπάρχει στη δικαιοσύνη και αποδεικνύει ότι η όλη επένδυση στερείται των νομίμων αδειών.

Καλώ όλους τους συναδέλφους να λάβουν γνώση της συγκεκριμένης υπόθεσης και να αναλάβουν πλέον προσωπική ευθύνη για το εάν θα αφήσουμε να οδηγηθούν τα παιδιά της Χαλκιδικής σε καρκίνο, εάν θα αφήσουμε αυτό να επεκταθεί στη Μακεδονία ή σε άλλους τόπους, εάν θα αφήσουμε να συλλαμβάνονται γερόντισσες με την κατηγορία του τρομοκράτη. Ο καθένας αποφασίζει».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Μηταράκης είπε ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με την εταιρεία. Διαβάζω από το περιοδικό Unfollow, αλλά κατέθεσα και το βιογραφικό του από το Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι το 2003 έως το 2005 βραβεύθηκε ως ο καλύτερος αναλυτής της Ευρώπης στην εταιρεία «Fidelity», η οποία «Fidelity International» είναι επικεφαλής του γκρουπ «Fidelity» των διαφόρων χωρών. Μάλιστα, ως αναλυτής κ. Μηταράκη, δεν κάνατε πράξεις, είστε συγκεκριμένα υπεύθυνος να κάνετε ανάλυση για την Ευρώπη.

Σχετικά με το ότι δεν έχετε καμία σχέση με τις επενδύσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Στο Πέραμα του Έβρου τι κάνατε; Τι κάνατε στο Πέραμα του Έβρου; Πήγατε για άλλες επενδύσεις; Ή πήγατε για την «Eldorado Gold» στο Πέραμα του Έβρου; Έχετε την ευθύνη εσείς;

Απ’ ό,τι λέει το περιοδικό Unfollow, αλλά και απ’ ό,τι έγραψαν οι εφημερίδες, όταν επισκεφθήκατε πάνω, είχατε την ευθύνη για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών για την «Eldorado Gold». Αν αυτό είναι ψευδές, θα έπρεπε να το είχατε διαψεύσει στα δημοσιεύματα που είδαν το φως εκείνη την ημέρα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το διέψευσα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Αντί, όμως, να κάνετε αυτό, αφαιρέσατε από το βιογραφικό σας τη θητεία σας στη «Fidelity», αλλά η «Bloomberg» παρέμεινε στο βιογραφικό σας και αυτό κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων.

Εγώ δεν σας κατηγόρησα ότι εσείς προσωπικά έχετε να αποκομίσετε κέρδος, όπως επίσης δεν κατηγόρησα και το σύνολο των δημοσιογράφων ότι σταματούν να γράφουν ειδήσεις και δυσφημούν το έργο των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι ομάδες δημοσιογράφων με έξοδα της «Ελληνικός Χρυσός» πηγαίνουν εκδρομές στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια ότι η «Eldorado Gold», η «Ελληνικός Χρυσός», πληρώνει εκατομμύρια σε διαφημίσεις στις εφημερίδες και στα κανάλια. Έτσι, επηρεάζει και την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημερώσεως, τα οποία έχουν ουσιαστικά οδηγήσει σε ομερτά και δεν γράφεται τίποτα για την «Ελληνικός Χρυσός». Κι εσείς όμως ως Υπουργός της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είχατε την ευαισθησία, όταν έχει να κάνει με πρώην πελάτες σας, να έχετε αρνηθεί τις αρμοδιότητες εκείνες, τις οποίες έχετε και τις οποίες ασκείτε.

Ευχαριστώ».


Σχόλια