Ραχήλ Μακρή: την ώρα που ο Ελληνικός λαός στενάζει από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας, ο Υπουργός Εξωτερικών μοιράζει εκατομμύρια ευρώ και παχυλές υποσχέσεις στις γειτονικές χώρες.




Ραχήλ Μακρή: την ώρα που ο Ελληνικός λαός στενάζει από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας, ο Υπουργός Εξωτερικών μοιράζει εκατομμύρια ευρώ και παχυλές υποσχέσεις στις γειτονικές χώρες.


Με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ . Ε. Βενιζέλου μετά από την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Αντιπρόεδρο της Αλβανίας κ. N. Peleshi, για την συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης με 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας στα Τίρανα, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την με Α.Π 3890/18.11.2013 ερώτηση προκειμένου....
να δοθούν απαντήσεις για τους λόγους που η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες την ώρα που ο Ελληνικός λαός στενάζει από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας.


Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό εάν λαμβάναμε από τις χώρες αυτές ανταποδοτικά οφέλη και αν δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κλείναμε τα Ελληνικά σχολεία , τα κρατικά θέατρα και να συρρικνώναμε το φώς του ελληνικού πολιτισμού στο ελάχιστο για να εκπληρώσουμε τις αιτήσεις των τοκογλύφων τη τρόικα.



Το κείμενο της ερώτησης παρατίθεται παρακάτω:



ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

Βουλευτής Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τους κ.κ Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργό Εξωτερικών

Υπουργό Οικονομικών


ΘΕΜΑ: <την ώρα που ο Ελληνικός λαός και ο πολιτισμός εντός των συνόρων στενάζει, ο Υπουργός Εξωτερικών μοιράζει εκατομμύρια ευρώ στις όμορες χώρες>







  

 Σύμφωνα με το από 18.11.2013 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις κοινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ευ. Βενιζέλου και του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης της Αλβανίας μετά τη συνάντησή τους στις 15.11.2013, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το θέμα της πολιτιστικής πολιτικής.



Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΔΤ <<μια παλιά πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν να συμβάλει χρηματοδοτικά με ένα ποσό περίπου 2,5 εκατ. Ευρώ στην κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας, στο κέντρο των Τιράνων. Τώρα επιβεβαιώνουμε αυτή μας τη διαθεσιμότητα. Χαιρόμαστε που μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός εμβληματικού κτηρίου που συμβολίζει και τη φιλία μας, αλλά και την έμφαση που δίνει η Αλβανική Κυβέρνηση και ο Αλβανός Πρωθυπουργός στα θέματα του πολιτισμού.

Επίσης, για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία, την οποία ο κ. Peleshi και ως δήμαρχος προώθησε πάρα πολύ έντονα. Όλοι οι μηχανισμοί του Υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, είναι στη διάθεση της αλβανικής πλευράς για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουμε άλλωστε πολύ καλή συνεργασία και στο πλαίσιο της UNESCO>>.



Την ώρα που ο Ελληνικός λαός στενάζει από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας, ο Υπουργός Εξωτερικών μοιράζει εκατομμύρια ευρώ και παχυλές υποσχέσεις στις γειτονικές χώρες. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό εάν λαμβάναμε από τις χώρες αυτές ανταποδοτικά οφέλη και αν δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κλείναμε τα Ελληνικά σχολεία , τα κρατικά θέατρα και να συρρικνώναμε το φώς του ελληνικού πολιτισμού στο ελάχιστο για να εκπληρώσουμε τις αιτήσεις των τοκογλύφων τη τρόικα.









Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:



  1. Αληθεύουν τα ανωτέρω αναφερόμενα γεγονότα και ποσά;



  1. Αν ναι, ποια ανταποδοτικά οφέλη θα λάβει η Ελλάδα για αυτές τις ενέργειες;



  1. Εάν δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για ποιο λόγο προβαίνετε σε τέτοιες πρωτοβουλίες την στιγμή που πλήττεται ο Έλληνας πολίτης;



  1. Η κάλυψη των ανωτέρω ποσών θα γίνει από κοινοτικούς ή από εθνικούς πόρους και βάση ποιών προγραμμάτων;






Αθήνα, 18/11/2013



Η ερωτώσα Βουλευτής,



Μακρή Ραχήλ



Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842


Σχόλια