«Κόλαση χωρίς χρήματα-αυτονομία»

Πρόεδρος ευρωπαίων πρυτάνεων: «Κόλαση χωρίς χρήματα-αυτονομία»Τα κοινά προβλήματα Ελλάδας- Ευρώπης σε εκδήλωση της Συνόδου Πρυτάνεων



Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρυτάνεων (EUA) κυρία Μαρία Ελενα Ναζαρέ με τον προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μυλόπουλο
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών παρουσίασαν έλληνες και ευρωπαίοι πρυτάνεις στην εκδήλωση με τίτλο «Η κρίση πλήττει τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ευκαιρίες και απειλές», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA).



Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους η πρόεδρος της EUA, καθηγήτρια Μαρία Έλενα Ναζαρέ, το μέλος του Συμβουλίου της EUA καθηγητής Στέφανο Παλεάρι και ο διευθυντής του Τομέα Governance, Autonomy and Funding της EUA Τόμας Έστερμαν.



Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια εξέθεσαν ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος και τα μέλη του προεδρείου κκ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, πρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, και Πάρις Τσάρτας, πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς επίσης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης. Για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μίλησε και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.



Στην ομιλία της η κυρία Ναζαρέ ανέφερε ότι η κρίση πλήττει όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ωστόσο τόνισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δυσκολότερη και πολύ σοβαρή. Όπως είπε, για να λυθούν τα προβλήματα είναι αναγκαίος ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και πρυτάνεων και πρόσθεσε πως βασική προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση είναι η αυτονομία των πανεπιστημίων. «Η λιτότητα αποτελεί επιδημία για τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Αν έχεις χρήματα και αυτονομία, είναι παράδεισος. Αν δεν έχει χρήματα και αυτονομία, είναι κόλαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.



Οι εκπρόσωποι της EUA αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με τα οικονομικά, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης. Αναφερόμενος στα κονδύλια των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ο κ. Έστερμαν επισήμανε πως το 75% των χρημάτων προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση, το 9% από δίδακτρα των φοιτητών (με διακυμάνσεις από 25% στη Βρετανία ως 0% στη Νορβηγία), το 6% από ερευνητικές συμβάσεις με επιχειρηματικές δράσεις, το 4% από ευρωπαϊκές πηγές και το 4% από αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων.



Για την υποστελέχωση των ελληνικών πανεπιστημίων σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες μίλησαν οι έλληνες πρυτάνεις, επισημαίνοντας πως η αναλογία καθηγητών και υπαλλήλων προς φοιτητές στη χώρα μας είναι από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα ανέφεραν πως η αναλογία διοικητικών υπαλλήλων ανά φοιτητή είναι κατά μέσο όρο στην Ελλάδα 3,5/100, με το ΑΠΘ να πέφτει 1/100, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη Γερμανία είναι 10,5/100 και στη Βρετανία 11,5/100.



Στην τοποθέτησή του ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλος τόνισε πως τα πανεπιστήμια δίνουν αγώνα επιβίωσης και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της παιδείας λύνονται μόνο με διάλογο, ωστόσο αυτός ξεκίνησε «κατόπιν εορτής». Αναφερόμενος στην πολιτική της λιτότητας και της διαθεσιμότητας για την Παιδεία υπογράμμισε πως έχει στόχο την αποδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων προς όφελος των ιδιωτικών, αλλά και τη φίμωση του πνευματικού κόσμου που εξακολουθεί να σκέπτεται ελεύθερα.



Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων και φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σχόλια