Ραχήλ Μακρή : “Οδηγούν σε μαρασμό την κτηνοτροφία την ατμομηχανή του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο”


Επίσκεψη στα γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποίησε κλιμάκιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων με επικεφαλής τους Βουλευτές, Τέρενς Κουϊκ και Ραχήλ Μακρή. Κατά την επίσκεψη οι Βουλευτές ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπάλληλοι και καταναλωτές. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στο τμήμα διακανονισμών προσέρχονται καθημερινά 30 καταναλωτές, ήτοι περίπου 1000 το μήνα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις έναντι της επιχείρησης.
Στη συνέχεια..
ακολούθησαν επισκέψεις του Τέρενς Κουίκ και της αναπληρώτριας γραμματέας Αλληλεγγύης Ευαγγελίας Εγγλέζου στις Ενορίες, όπου πραγματοποιείται σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, με τους Ιερείς να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει.

Επαφή με κτηνοτρόφους της περιοχή Ιωαννίνων είχε η βουλευτής Ν. Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Ραχήλ Μακρή κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης κλιμακίου των ΑΝ.ΕΛΛ, με επικεφαλής τον βουλευτή επικρατείας Τέρενς Κουικ, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων έχει και την κοινοβουλευτική ευθύνη του Ν. Ιωαννίνων
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων η Ραχήλ Μακρή είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις προτάσεις των αγροτών. Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα της ΔΩΔΩΝΗ”.
Από μέρους των κτηνοτρόφων αναφέρθηκαν προβλήματα με την σύμβαση και την διαδικασία πώλησης, με αποκορύφωμα το τίμημα πώλησης της “ΔΩΔΩΝΗ”, που σύμφωνα με δημοσιεύματα επέφερε ζημιά στο δημόσιο που ενδέχεται να αγγίζει τα 100 εκατ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αγοραστής της “ΔΩΔΩΝΗ” δεν έχει καταβάλλει το προβλεπόμενο τίμημα στο ΤΧΣ , ενώ φημολογείται ότι έχει λάβει εξάμηνη παράταση..
Παράλληλα και σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχειά η εταιρεία ενώ εμφανίζει αύξηση των εξαγωγών κατά 13 % συνεχίζει να μην πληρώνει τα οφειλόμενα στους κτηνοτρόφους.
Η κατάσταση στον κλάδο πανελλαδικά είναι δραματική, με κυριότερα προβλήματα :
Την έλλειψη ρευστότητας που οδηγεί τους κτηνοτρόφους να μην έχουν χρήματα για αγορά ζωοτροφών με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται τα ζώα.
Καταγράφεται συνεχιζόμενη μείωση στη ετήσια παραγωγή πέραν του αγελαδινού και του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 92.000 τόνους πανελλαδικά.
Πάνω από 15.000 κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης σε αντίθεση με αυτά που ανακοινώνει η Κυβέρνηση ότι χιλιάδες νέοι εισέρχονται στον κλάδο.
Και Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ..
Χιλιάδες κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν με περικοπές των επιδοτήσεων επειδή βρέθηκαν χωρίς επιλέξιμους βοσκότοπους με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Πλήγμα για τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών αποτελεί η μείωση των ποσών της εξισωτικής αποζημίωσης (10-40%). Σε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων δεν τους έχουν ακόμη κατατεθεί τα χρήματα ή είναι «επιλαχόντες».
Μειωμένα σε ποσοστό από 30 έως 40% είναι τα ποσά της επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες.
Η νέα άνοδος στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ το 2013 αυξάνει πρόσθετα το κόστος παραγωγής.
Η Κυβέρνηση επιβάλλει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στους στάβλους (τα μαντριά) και τα αγροτικά κτίσματα ενώ σχεδιάζει φορολόγηση στα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια και τους βοσκότοπους, στα μοναδικά εργαλεία παραγωγής των αγροκτηνοτρόφων.

Η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ και τέλος είναι επιτακτική ανάγκη η απλούστευση της διαδικασίες εξισωτικής .
Ένα επίσης σοβαρό θέμα που προέκυψε κατά την διάρκεια της συζήτησης είναι η διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων η οποία γίνεται με στοιχεία-δεδομενα του 1994, αντί της ορθολογικής πληρωμής με βάση την παραγωγή των κτηνοτρόφων-.
Οι ΑΝ.ΕΛΛ θεωρούν την κτηνοτροφία ως βασικό μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας γεγονός που αποτυπώνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον διαδικτυακό τόπο των ΑΝ.ΕΛΛ .
Η τομεάρχης ανάπτυξης και ενέργειας των ΑΝ.ΕΛΛ για το σκοπό αυτό θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα προκειμένου να επικοινωνήσει το πρόγραμμα.
Στην όλη διαδικασία συμμετείχε και ο Γραμματείας Τεκμηρίωσης Μπάμπης Παπασπύρος ο οποίος θα υποβάλλει και σχετική εισήγηση .

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή



Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531



25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842






Σχόλια