Πάνω από 350.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα πέρυσι και φέτος

Του Ανδρέα Χριστοδουλάκη
Πάνω από 350.000 σπίτια έχουν διακόψει την ηλεκτροδότησή τους την τελευταία διετία, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης αλλά και της επιβολής του έκτακτου τέλους ακινήτων (αυτό που κοινώς ονομάζουμε χαράτσι). Συνήθως πρόκειται για ξενοίκιαστα σπίτια, στα οποία ο ιδιοκτήτης διακόπτει την παροχή ρεύματος για να μην πληρώνει το ΕΕΤΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ) ή για σπίτια που εγκαταλείπονται με τις αναγκαστικές συμβιώσεις οικογενειών.

Σε λίγες περιπτώσεις πρόκειται και για σπίτια που διακόπτουν την επίσημη παροχή και «τραβούν» παράνομα ρεύμα συνήθως από κολώνες της ΔΕΗ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μελών τους.
Το ποσοστό διακοπών σύνδεσης είναι κατά 18% υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο 2009-2010, όπου δεν υπήρχε το χαράτσι. Αργότερα όμως, σχεδόν οι μισές διακοπές σύνδεσης  τακτοποιούνται οικονομικά και ξαναπαίρνουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο επικεφαλής του Διαχειριστή  Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας-ΔΕΔΔΗΕ κ. Γ. Κόλλιας, σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος όμως έδωσε και μια άλλη διάσταση της κρίσης που  σχετίζεται με την κατάρρευση της οικοδομής: οι νέες συνδέσεις σε σπίτια νεόδμητα ή πρωτοκατοικούμενα  έχουν μειωθεί δραματικά και είναι περίπου 40.000 τη διετία 2012-2013, ενώ την διετία 2009-2010 ξεπερνούσαν τις 100.000 και την περίοδο 2004-2005 ήταν 200.000!. ενέργειας.
Παράλληλα και  οι επενδύσεις σε ετήσια βάση έχουν περιοριστεί σε 300 εκατομμύρια, έναντι 500 εκατομμυρίων προ κρίσης.  
Ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ υπενθυμίζει ότι η εταιρεία είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και οι όποιες   παρεμβάσεις των τεχνικών του γίνονται μόνο μετά οδηγίες του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η εταιρεία του εκτελεί εντολές των προμηθευτών ηλεκτρικής.
Το αναπτυξιακό στοίχημα της εταιρείας εν μέσω κρίσης είναι η χρηματοδότηση της εγκατάστασης νέων «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικού σε περίπου 7 εκατομμύρια καταναλωτές. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η εταιρεία έως το 2020, σε εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών που επιβάλουν την αντικατάσταση του 80% των αναλογικών μετρητών, με «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές.
Η χρηματοδότηση της αντικατάστασης, έχει ανατεθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ σε εξωτερικό σύμβουλο ο οποίος    θα μελετήσει  και παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια, ενδεχομένως και με μορφές σύμπραξης του ΔΕΔΔΗΕ με ιδιωτικούς φορείς, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση υπερβαίνει τις «δυνάμεις» του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ από την άλλη η αντικατάσταση των σημερινών αναλογικών με τους ψηφιακούς μετρητές, δεν μπορεί να επιβαρύνει τους καταναλωτές, καθώς αυτοί αποτελούν περιουσία του ΔΕΔΔΗΕ.
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που θα προκύψει τα αμέσως επόμενα χρόνια, με την αναμενόμενη φυσιολογική αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων. Για τις αποχωρήσεις αυτές θα πρέπει να προβλεφθούν τουλάχιστον 500 προσλήψεις, ώστε να γίνει δυνατή η προώθηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού τω ν δικτύων (smart grids) και των λειτουργιών της επιχείρησης, προς όφελος των καταναλωτών.

Σχόλια